Welke vlekken ontsieren een vloer of aanrecht in natuursteen het vaakst? En handig om te weten: hoe kun je ze het best verwijderen? Enkele do’s-and-don’ts op een rijtje.

 

Vlekken op natuursteen: welke stoffen zijn het schadelijkst?

We vertellen je wellicht niets nieuws wanneer we stellen dat zuren en vetten het vaakst voor vlekken zorgen op een natuursteenvloer of -aanrecht. Pas in de keuken dus zeker op met voedingsmiddelen zoals:

  • azijn (zuur)
  • citroen (zuur)
  • wijn(zuur)
  • vruchtensappen(zuur)
  • boter(vet)
  • olie(vet)

Ook met zure antikalkproducten is het trouwens opletten geblazen. Tijdens je poging om daarmee kalkvlekken te verwijderen, kun je je natuursteen nog erger beschadigen.

 

De ene natuursteen is de andere niet

Hoe onherroepelijk de schade is die dit soort vlekken op jouw natuursteen veroorzaken, hangt af van de soort steen. In het algemeen geldt: hoe poreuzer de natuursteen, hoe gevoeliger hij is voor vlekken. Een voorbeeld: ‘harde’ natuursteensoorten als graniet, marmer en blauwe hardsteen zijn van nature niet waterdoorlatend en dus beter bestand tegen vlekken dan hun poreuzere soortgenoten zoals zandsteen.

 

Hoe vlekken verwijderen van natuursteen?

Wat als het noodlot heeft toegeslagen en je zuur of vet gemorst hebt op je zorgvuldig onderhouden vloer of aanrecht in natuursteen? Dan komt het er vooral op aan om snel te reageren en deze stappen te volgen:

  1. Dep de vlek meteen droog met een zachte doek.
  2. Reinig het natuurstenen oppervlak met een beetje lauw water en een zachte dweil.
  3. Voeg eventueel een neutraal(en dus licht alkalisch) reinigingsproduct toe aan je weten.
  4. Droog alles goed na.

 

Wat je zeker niet mag doen

Let op: laat je niet verleiden om aan de slag te gaan met ogenschijnlijk snelle, maar allesbehalve betrouwbare huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta of – we verzinnen dit niet – motorolie. Die doen namelijk meer kwaad dan goed.

 

Wat met een hardnekkige vlek op natuursteen?

Was je niet snel genoeg en is de vlek op je natuursteen permanent? Of – erger nog – heeft het zuur van je glas wijn of vruchtensap zich al in het oppervlak ingevreten? Ook dan is er nog geen reden tot paniek. Je kunt altijd een natuursteenrenovatie laten uitvoeren, waarbij je vloer of aanrecht volledig gepolijst wordt. Na deze behandeling zie je geen spoor meer van de vlek(ken) en schittert je natuursteen weer als tevoren. Meer weten? Onze specialisten helpen je graag verder.

 

Veelgestelde vragen over vlekken op natuursteen

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Lees dan zeker deze do’s en dont’s. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk! Laat je ook niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta.

Is de schade toch onherroepelijk? Dan kun je je natuursteen herstellen door hem te polijsten. Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Heb je last van kalkaanslag in je badkamer of kalkvlekken in de keuken? Ga niet aan de slag met agressieve antikalkproducten, want die kunnen de natuursteen beschadigen. We raden je aan om het verwijderen van kalkaanslag over te laten aan een professional. Je natuursteen zal er in een mum van tijd weer pico bello uitzien.

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.