Alles wat je moet weten over zandsteen: gebruik, onderhoud en renovatie

Zandsteen is een natuursteen die zowel binnen als buiten heel wat toepassingen kent. De steen is te herkennen aan zijn vrij grove poriën. Hou jij ook van zandsteen? Lees dan snel verder en ontdek hier alles wat je moet weten over het gebruik en het onderhoud van deze steen. Ook vertellen we je hoe je zandsteen kunt laten renoveren bij beschadiging.

Wat is zandsteen?

Zandsteen is een sediment- of afzettingsgesteente. Zoals de naam aangeeft, bestaat deze natuursteen voornamelijk uit zandkorrels. Die bestaan op hun beurt voor het grootste gedeelte uit kwarts, wat van zandsteen een bijzonder slijtvast, kleurvast en zuurbestendig gesteente maakt. Zandsteen heeft van oorsprong een geelbruine kleur, maar kan door verwering grijs worden. Bepaalde oxiden en mineralen kunnen de steen er ook roodbruin doen uitzien.

Varianten

In Nederland reserveert men de naam zandsteen voor het zuivere gesteente zonder kalk. In België worden ook zandige kalkstenen zoals Balegemse steen, ledesteen en gobertange soms zandsteen genoemd. Correcter is het om voor deze steensoorten over witte Belgische steen te spreken.

Een variant van zandsteen is kwartsiet. Dit type natuursteen heeft gelijkaardige eigenschappen als zandsteen, maar ziet er anders uit. Zogenaamde ‘glimmers’ in het oppervlak geven kwartsiet een erg luxueuze uitstraling.

Gebruik van zandsteen

In België en Nederland is zandsteen een populair materiaal in de bouwsector. Vooral in landelijke woningen komen vloeren en schouwbekledingen in zandsteen vaak voor.

Zandsteen is van nature erg ruw, maar kan zowel glanzend als ‘verzoet’ worden afgewerkt. Verzoeten betekent dat de steen gladder wordt gemaakt door hem te schuren. Het eindresultaat is evenwel niet volledig glad, maar vertoont eerder een matte glans, waardoor krassen en vlekjes minder zichtbaar zijn.

Een glanzende afwerking levert dan weer een intensievere kleur op, ideaal voor bijvoorbeeld een schoorsteenmantel.

Onderhoud van zandsteen

Zoals bij elke natuursteen speelt het onderhoud een cruciale rol in de levensduur van zandsteen. Omdat de steen kalk bevat, mag je hem in geen geval reinigen met zure of bijtende schoonmaakproducten.

Door zijn grove poriën is zandsteen behoorlijk poreus, wat betekent dat vuil makkelijk door het oppervlak dringt. Daarom is impregneren aangewezen voor zandsteen binnenshuis. De steen is dan veel beter bestand tegen vocht en vlekken.

Renovatie van zandsteen

Sterk vervuilde zandsteen is helaas moeilijk schoon te maken. Soms biedt enkel natuursteenrenovatie een uitweg. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Wij komen dan bij jou ter plaatse en verwijderen alle vlekken, krassen en beschadigingen om de zandsteen in zijn vroegere staat te herstellen. Na de reiniging impregneren we de steen om vlekken in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

Heb je nog vragen over zandsteen? Aarzel niet om ons te contacteren. Onze specialisten helpen je graag verder.

LEUK OM TE WETEN

U hoeft geen voorschot te betalen.

Onze machines maken zeer weinig lawaai.

We gebruiken geen chemische producten.

Onze methodes produceren geen of zeer weinig stof.

We kunnen de meeste vloeren al renoveren binnen één dag.

CONTACTEER ONS

Al onze afdelingen staan reeds ter uwer beschikking om u zo snel mogelijk verder te helpen.
Had u graag één van onze medewerkers ter plaatse?
Vul het contactformulier in en we maken zo snel mogelijk een afspraak.

Loading