Keramische of porseleinen tegels renoveren? Het kan!

Wereldwijd zijn keramische en porseleinen tegels enorm in opmars. Maar ook die verslijten na verloop van tijd. Gelukkig is het, net als bij tegels in natuursteen, mogelijk om ze te renoveren.

Alternatief voor natuursteen

Vroeger werden grote vloeren, zoals in luchthavens of andere openbare gebouwen, bijna altijd in natuursteen uitgevoerd. Vandaag is dat almaar vaker in keramiek of porselein. De reden? Ook deze tegels zien er erg fraai uit en bovendien hebben ze de reputatie dat ze lang meegaan.

Hoewel beide termen vandaag door elkaar gebruikt worden, is er een klein verschil tussen keramische en porseleinen tegels, Het eerste type is egaal in de massa gekleurd, terwijl de tweede soort tegel uit verschillende lagen bestaat: een drager, een print die de look van een natuursteen imiteert en een keramische afbaklaag.

Slijtage van keramische of porseleinen tegels

Ondanks hun reputatie slijten ook keramische en porseleinen tegels, zeker bij een druk beloop, zoals in luchthavens. Verder kan het, meestal bij particulieren, voorvallen dat er een ‘slecht lot’ tegels wordt gelegd. Het gaat dan om tegels waarvan de microporiën nog openstaan, waardoor ze makkelijker vuil opnemen.

Voor vuile of versleten tegels in keramiek of porselein was er vroeger maar één oplossing: de vloer uitbreken en alle tegels vervangen. Uiteraard brengt dat heel wat werk met zich mee. Zeker voor openbare gebouwen, waar men ‘downtime’ probeert te vermijden, is dat bijzonder hinderlijk. Maar ook voor particulieren is dit erg jammer: niemand betaalt immers graag om tegels te vervangen die er nog niet zo heel lang liggen.

Keramische of porseleinen tegels renoveren

Er bestonden al langer technieken om het vuil uit microporiën van tegels te verwijderen. Vandaag zijn er ook manieren om die keramische of porseleinen tegels nadien opnieuw te verzegelen. Die renovatietechnieken zijn nu al bijzonder populair in onder meer Dubai, Qatar en India, maar komen ook naar onze contreien.

Een volledige renovatie verloopt in drie stappen:

  1. chemische reiniging
  2. verzegeling die de microporiën volledig vult
  3. glazuurlaag aanbrengen die de tegel volledig afsluit en de slijtweerstand vergroot

Omdat keramische tegels in de massa gekleurd zijn, is het bovendien mogelijk om ze te schuren om zo hoogteverschillen in de vloer weg te weken. Met porseleinen tegels kan dat niet, omdat je dan de print zou beschadigen.

De voordelen

Tegels in keramiek of porselein renoveren:

  • is duurzaam: met een renovatie kun je de levensduur van deze tegels gevoelig verlengen, zelfs bij intensief gebruik
  • is goedkoper dan nieuwe tegels leggen
  • gaat sneller dan nieuwe tegels leggen: voor 50 m2 volstaat zo’n twee dagen werk
  • biedt praktische voordelen: je hoeft niet tijdelijk elders te gaan wonen of het gebouw te sluiten terwijl de tegels vervangen worden. Verder is er minder kans op schade dan bij de vervanging van een vloer.

Werk voor een specialist

Bij de renovatie van keramische of porseleinen tegels is de combinatie van de juiste producten erg belangrijk. Daarom is het aangewezen om altijd eerst een proef op een testvlak uit te voeren om zo de precieze procedure en producten te bepalen.

Wil je een vloer in keramiek of porselein laten renoveren? Doe dan altijd een beroep op een expert die jarenlang ervaring heeft met chemische reinigingsproducten.

De prijs

De precieze kostprijs voor de renovatie van keramiek of porselein hangt vooral af van de productkosten en de werkuren. Die worden onder meer bepaald door:

  • de staat van de tegel: zo zullen tegels waarvan de microporiën verder openstaan meerdere bewerkingslagen nodig hebben.
  • de oppervlakte: bij open oppervlaktes van meerdere duizenden vierkante meters is het makkelijker om snel door te werken. Bij kleine ruimtes zoals badkamers of keukens is er meer handwerk en zal de prijs per vierkante meter hoger liggen.

Wij helpen je graag

Je kunt bij ons terecht voor de renovatie van keramische of porseleinen tegels. We renoveren vloeren in openbare gebouwen, maar ook in bedrijven of in particuliere woningen. Wil je graag meer informatie? Neem snel contact met ons op.