De verschillende soorten natuursteen en hun eigenschappen

Blauwe hardsteen (arduin)

Blauwe hardsteen is ook gekend als arduin, petit granit of kolenkalksteen. Je kunt deze natuursteen herkennen aan de grijsblauwe kleur en de fossielen die zichtbaar zijn aan het oppervlak.

Wij vertellen je hoe je je blauwe hardsteen het best onderhoudt. Kan je vloer, trap of aanrecht een stevige opfrisbeurt gebruiken? Dan herstellen wij je arduin in z’n oorspronkelijke staat.

Leisteen

Leisteen bestaat uit verschillende dunne lagen en heeft vaak een (blauw)grijze kleur. Zowel Belgische als Aziatische leisteen is gevoelig voor vlekken en zuren. Daarom moet je dit type natuursteen goed beschermen.

Wij kunnen krassen en beschadigingen verwijderen en je leistaan opnieuw doen glanzen.

Marmer

De typische kenmerken van marmer zijn kleurschakeringen, opvallende aders en een kristalachtige textuur. Deze luxe natuursteen geeft elke ruimte een elegante touch.

Marmer is door zijn poreuze eigenschappen best gevoelig voor vlekken. Daarom moet je extra opletten voor beschadiging of verkleuring. Toch iets gebeurd? Dan kunnen wij je natuursteen polijsten en renoveren!

Travertin

Ascolaanse, Romaanse en Toscaanse travertin uit Italië vertoont vaak grote poriën. Die moet je met een vulmiddel dicht laten maken – wat vaak al gebeurd is voor je ‘m koopt.

Door lang en intensief gebruik kunnen de poriën wel opnieuw zichtbaar worden. Daarnaast kan er ook schade ontstaan omdat travertin een gevoelig en poreus materiaal is. Wij helpen je dan graag om de natuursteen te herstellen.

Zandsteen

Zandsteen vind je zowel binnen als buiten terug, vooral als schouw- of gevelbekleding. Deze natuursteen, die voornamelijk bestaat uit zandkorrels, heeft van oorsprong een geelbruine of roodbruine kleur.

Bij zandsteen vallen vooral de grovere poriën op, en je kunt ‘m zowel verzoet als glanzend afwerken. Zoals bij elke natuursteen speelt het onderhoud een belangrijke rol in de levensduur van je steen.

terracotta vloer

Terracotta

De naam terracotta komt uit het Italiaans en betekent letterlijk ‘gebakken klei’. Zeker in een rustiek interieur is deze natuursteen een heuse meerwaarde. Je kiest dan voor een bijzonder materiaal dat duurzaamheid combineert met een natuurlijke en ambachtelijke uitstraling.

Al moet je wel opletten: terracotta is heel wat poreuzer dan geglazuurde keramische tegels. Het is daarom cruciaal dat je je vloer in terracotta impregneert.

Graniet

Graniet is een dieptegesteente, gevormd door ondergronds gestold magma. Hoewel het woord graniet afgeleid is van het Latijnse ‘granus’ (korrel), bestaat deze natuursteen niet uit korrels, maar uit kristallen.

Graniet is bijzonder slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Toch kunnen er krassen op komen bij intensief gebruik. Ook fruit, frisdranken of verkeerde onderhoudsproducten kunnen de steen beschadigen. Tip: door het graniet te impregneren, is hij beter beschermd tegen vlekken.

zwart graniet
Loading