Alles wat u moet weten over marmer: gebruik, onderhoud en renovatie

Met zijn tijdloze karakter en warme uitstraling, staat marmer prachtig in zowat elk interieur. Het hoeft dus niet te verbazen dat marmer een enorm populaire natuursteen is. Bent u zelf ook fan? Lees dan hier alles wat u moet weten over het gebruik, het onderhoud en de renovatie van marmer.

marmer groen

Wat is marmer?

Marmer, waarvan de naam afgeleid is uit het oud-Grieks μάρμαρος (marmaros), bestaat uit zeer puur calciumcarbonaat. Het is een metamorf gesteente, wat betekent dat het ontstaan is uit mineralen, meer bepaald uit kalksteen. De temperatuur en de druk die daarvoor nodig zijn, zijn zodanig hoog dat de fossielen die eventueel in de kalksteen aanwezig waren allemaal vernietigd worden.

Behalve door het ontbreken van fossielen is marmer te herkennen aan zijn suikerachtige structuur, die vooral opvalt in breukvlakken. Typisch zijn verder de ‘aders’ in deze natuursteen.

De verschillende soorten marmer

Marmer komt voor in meer dan duizend unieke soorten, wat het een van de meest diverse natuurstenen ter wereld maakt.

Elke soort kent dan ook nog eens tientallen verschillende kleursoorten, wat voor quasi eindeloze mogelijkheden zorgt.

De soort is vooral afhankelijk van de herkomst.
Zo onderscheiden we onder meer:

 

 • Belgisch marmer
 • Carrara-marmer
 • Emperador
 • Calacatta
 • Statuario
 • Nero Marquina
 • Portoro

Bekende kleuren zijn onder meer:

 

 • Wit marmer (blanco macael, blanco ibiza, blanco tranco en blanco carrara)
 • Crèmekleurig marmer (crema cenia, crema marfil en crema valencia)
 • Zwart marmer (negro marquina)
 • Rood marmer (rojo alicante, rojo bilbao, rojo coralito en rojo levante)
 • Bruin marmer (light emperador en dark emperador)
 • Roze marmer (rosa levante, rosa portugués en rosa zarci)
 • Geel marmer (amarillo triana en spanish gold)
 • Groen marmer (verde indio)
 • Blauw marmer
 • Grijs marmer

Gebruik van marmer

Marmer is een vrij zacht en homogeen materiaal, wat het door de eeuwen heen erg geliefd heeft gemaakt in de beeldhouwkunst. Daarnaast wordt het, omwille van zijn fraaie en exclusieve uitstraling, gebruikt voor tal van interieurtoepassingen. Marmer past trouwens perfect in zowel klassieke als trendy interieurs.

Hoewel marmer door zijn poreuze eigenschappen best gevoelig is voor vlekken, wordt het toch vaak gebruikt in de keuken. Denk maar aan tegels voor de vloer of als materiaal voor het aanrecht (keukenblad of werkblad). Marmer is dan ook vrij hittebestendig. Let wel op met zeer hete pannen, want die kunnen een permanente verkleuring veroorzaken.

Daarnaast is marmer in de badkamer een favoriet, bijvoorbeeld voor de wastafel, de douchebak of als tegels voor de vloer of de wand. Verder staat marmer uiteraard zeer mooi in de traphal en zelfs in de woonkamer. Je hebt het al begrepen: marmer kan echt overal!

marmeren badkamer
Marmer schoonmaken | Natuursteen-renovatie.be

Onderhoud van marmer

Net omdat marmer zo’n gevoelige natuursteen is, moet je hem goed onderhouden en op de juiste manier schoonmaken. Natuurlijk kan het al eens gebeuren dat je een vlek maakt op je marmeren aanrecht of vloer. Paniek is dan niet nodig, maar het is wel van belang dat je snel reageert. Neem de vloeistof op met een zachte doek, zodat hij niet in het marmer kan trekken.

Toch vlekken? Gebruik vooral geen zure of bijtende producten om ze te lijf te gaan, want dat zal de situatie alleen maar verergeren. Verder voorzie je de poten van tafels, stoelen en andere gebruiksvoorwerpen het best van een viltje om je marmer te beschermen tegen krassen.

We zetten alvast enkele tips op een rijtje:

Renovatie van marmer

Natuursteenrenovatie is dé oplossing als uw marmeren vloer of aanrecht ontsierd wordt door vlekken, krassen of matte plekken. Omdat het best een secuur werkje is, raden we aan om het over te laten aan een professional met ervaring en kennis van zaken.

Hoe wij zo’n natuursteenrenovatie aanpakken? Eerst schuren we de oude beschermlagen weg. Vervolgens moeten alle krassen en matte stukken eraan geloven. Ook andere, diepere vervuiling werken we in dit stadium weg. Beschadigingen en andere oneffenheden die na het schuren nog zichtbaar zijn, worden aangepakt en opgevuld met een tweecomponentenhars. Daarna is het tijd om te polijsten zodat het marmer terug mooi gaat glanzen. Tot slot brengen we nog een impregneermiddel als beschermlaag aan. En dan ziet uw marmer er weer helemaal als nieuw uit!

Heeft uw marmeren vloer of aanrecht een opknapbeurt nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor uw natuursteenrenovatie!

Marmeren vloer zonder glans | Natuursteen-renovatie.be
Marmeren vloer na natuursteen renovatie

De renovatie van marmer verloopt in vier fases:

1. Eerst schuren we de oude beschermlagen weg.

2. Vervolgens moeten alle krassen en matte stukken eraan geloven. Ook andere, diepere vervuiling werken we in dit stadium weg. Beschadigingen en andere oneffenheden die na het schuren nog zichtbaar zijn, pakken we aan en vullen we op met een tweecomponentenhars.

3. Daarna is het tijd om te polijsten zodat het marmer terug mooi gaat glanzen.

4. Tot slot brengen we nog een sealer of een impregneermiddel als beschermlaag aan. En dan ziet jouw marmer er weer helemaal als nieuw uit!

luxueuze badkamer met natuursteen

De prijs van marmer

Zoals we al zeiden, is marmer een tijdloze natuursteen met een exclusieve uitstraling, die bovendien in een haast oneindig aantal variëteiten voorkomt. Een vaste prijs noemen is dan ook niet mogelijk. Alles hangt af van onder meer de herkomst, de kwaliteit en de afmetingen.

Om je toch een idee te geven, delen we hierbij enkele richtprijzen, exclusief plaatsing en btw:

 • Marmer van 2 cm dik: 130 tot 190 euro per m2
 • Marmer van 5 cm dik: 280 tot 300 euro per m2
 • Marmeren tegels: 45 tot 80 euro per m2

Daarnaast kun je natuurlijk marmer vinden op de tweedehands markt. Wie weet tik jij wel voor een mooi prijsje een leuk tafeltje met marmeren blad op de kop.

Hoeveel kost de renovatie van marmer?

Heb je beschadigd, dof of vuil marmer dat je wil laten renoveren? Dan weet je uiteraard graag op voorhand met welke prijs je rekening moet houden. Helaas kunnen we je geen standaardprijs kunnen noemen. Elke situatie is immers anders, en de prijs hangt onder meer af van het werk, de technieken en de producten die we moeten gebruiken. Na afspraak komen we daarom bij jou langs om de schade ter plaatse vast te stellen. Op basis daarvan maken we een offerte op maat.

Wil je graag een afspraak maken voor de renovatie van marmer? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

zwarte tafel marmer

LEUK OM TE WETEN

U hoeft geen voorschot te betalen.

Onze machines maken zeer weinig lawaai.

We gebruiken geen chemische producten.

Onze methodes produceren geen of zeer weinig stof.

We kunnen de meeste vloeren al renoveren binnen één dag.

CONTACTEER ONS

Al onze afdelingen staan reeds ter uwer beschikking om u zo snel mogelijk verder te helpen.
Had u graag één van onze medewerkers ter plaatse?
Vul het contactformulier in en we maken zo snel mogelijk een afspraak.

Loading