Marmer is een bijzonder populaire en tijdloze natuursteen. Misschien heb jij thuis ook wel een marmeren vloer of keukenblad waar je (heel terecht) trots op bent. Maar wat als je te maken krijgt met vlekken of hardnekkig vuil? In dit artikel vertellen we je hoe je het best marmer reinigt.

Gebruik een natuurzeep

Allereerst een belangrijke waarschuwing: heel wat mensen grijpen spontaan naar citroensap, azijn of agressieve schoonmaakproducten om marmer te reinigen. Dat is evenwel geen goed idee. Zure of bijtende producten (met een lage pH-waarde) zullen het marmer namelijk beschadigen. Ook soda is niet aangewezen, aangezien dat een vuile film op de steen achterlaat.

Wat wel geschikt is om marmer te reinigen is een neutrale, natuurlijke zeep of een ecologische allesreiniger. Zo is groene zeep bijvoorbeeld een heuse aanrader. Maak een sopje, laat de zeep een vijftal minuten intrekken, spoel na en wrijf het marmer daarna droog met een schone doek. Het is cruciaal dat je goed nadroogt, want elk druppeltje water dat op het marmer blijft liggen, kan voor vlekken zorgen.

Lees ook:

Wat met vlekken?

Als je een vlek op marmer gemaakt hebt, verwijder je die het best onmiddellijk. Dep de vlek eerst droog met keukenpapier, ga er daarna over met een licht bevochtigde doek en droog alles ten slotte goed af.

Marmer reinigen: vraag een specialist

In sommige gevallen is marmer te sterk vervuild om nog zelf schoon te krijgen. Of misschien is het marmer dof geworden of gekrast. In dat geval kun je het marmer laten renoveren door een professional. We komen dan bij je langs, schuren de vervuilingen, oneffenheden en beschadigingen weg en vullen ze met tweecomponentenhars. Daarna polijsten we het marmer en brengen we een impregneermiddel aan. Dat is de beste manier om je marmer te beschermen tegen vocht en vuil.

Geïnteresseerd in zo’n grondige opknapbeurt? Contacteer ons snel voor meer informatie.