Natuursteen geeft uw badkamer een stijlvolle en tijdloze toets. Maar behalve zijn esthetische kenmerken, wilt u wellicht ook genieten van een badkamer in onderhoudsvriendelijk materiaal. Omdat niet elk type natuursteen even goed bestand is tegen vlekken en vocht, bekijken we hier even de verschillende opties voor een vloer, wand of zelfs een douchebak. Zo zien we vaak blauwe hardsteen, travertin, graniet en marmer in badkamers opduiken.

Waarom natuursteen kiezen in de badkamer?

Natuursteen is niet alleen een mooi en authentiek materiaal, het is meestal ook in verschillende formaten en uitvoeringen beschikbaar. Dat wil zeggen dat u keuze te over heeft en ongetwijfeld natuursteentegels of platen vindt die perfect in uw badkamer passen. Bovendien blijft natuursteen jarenlang mooi en kunt u uw vloer, wand of douchebak laten renoveren om die er weer als nieuw te laten uitzien. Het is ook goed om te weten dat u met natuursteentegels gebeiteld zit als u vloerverwarming wilt installeren in de badkamer.

Aandachtspunten in de badkamer

  • Hoewel natuursteen die correct afgewerkt werd in principe niet heel glad is, kan uw badkamervloer en douchebak al eens glibberig worden Om glijpartijen te voorkomen, is een badmat met antislip een goed idee.
  • In een badkamer komt vaak kalkaanslag voor. Omdat heel wat natuursteen kalkhoudend is, mag u die in geen geval te lijf gaan met antikalkmiddelen. Laat uw natuursteen liever impregneren, droog alle oppervlaktes die nat worden meteen na en onderhoud regelmatig met een mild reinigingsproduct. Zo voorkomt u dat u met al te bijtende producten aan de slag moet.

Soorten natuursteen voor in de badkamer

Glanzende graniet, blauwe hardsteen en marmer zijn hardere steensoorten die, mits de juiste afwerking, weinig water doorlaten en vlekafstotend werken. Travertin is een speciale eend in de bijt. Het materiaal is populair in sauna’s en hammams en zijn warme uitstraling geeft een zuiderse toets aan elke ruimte, maar omdat deze steen gaatjes heeft, is hij wel gevoeliger voor vlekken. Kies dus steeds voor travertin waarvan de gaatjes werden opgevuld.

Twijfelt u of een bepaalde steensoort geschikt is om in de badkamer te gebruiken? Neem dan contact op met een specialist.