Natuursteen heeft een authentieke charme. Of u nu kiest voor marmer, blauwe steen, leisteen of een andere natuursteensoort: het materiaal geeft meteen extra uitstraling aan uw woning. Maar hoe duurzaam en slijtvast natuursteen ook is, uw vloer krijgt het soms zwaar te verduren. Een onoplettendheid in de keuken leidt algauw tot vetvlekken, op een regenachtige dag staan uw huisdieren plots met modderpoten in de hal, en enthousiaste kinderen kunnen waterspetters soms maar moeilijk vermijden in de badkamer. Op zoek naar tips om uw natuursteenvloer te reinigen en te beschermen? Lees dan zeker verder.  

Impregneren: optimale bescherming voor uw natuursteenvloer 

Als u ervoor wil zorgen dat uw natuursteenvloer beter bestand is tegen vlekken en water, dan kunt u hem laten impregneren. Dit verlaagt zijn gevoeligheid voor zuren en maakt het meteen ook makkelijker om hem te onderhouden. Wat impregneren concreet betekent? Deze techniek legt een speciale beschermlaag met een vuil- en waterafstotende werking. Dit maakt impregneren niet alleen bijzonder geschikt voor natuursteenvloeren, maar ook voor bijvoorbeeld keukenspoelbakken uit natuursteen. Even afdrogen na gebruik, en je hebt met een geïmpregneerd exemplaar geen last van kalkaanslag. 

Een mooie glans voor uw vloer? Polijsten is de boodschap 

Na jarenlang gebruik kan het gebeuren dat uw marmeren of granieten vloer er dof gaat uitzien of krassen oploopt. Wilt u hem van die krassen verlossen of hem extra doen blinken, dan is polijsten een prima idee. Door de vloer machinaal te polijsten, worden oppervlakkige krasjes zo weggeschuurd, en krijgt de vloer zijn glans terug. 

Dweilen en stofzuigen: natuursteen wekelijks reinigen 

Wie het maximum uit zijn natuursteenvloer wil halen, moet hem ook regelmatig met zorg reinigen. Wekelijks stofzuigen is een must, en ook af en toe dweilen – om hardnekkiger vuil te verwijderen – kan geen kwaad, op voorwaarde dat u niet te veel water gebruikt. Om uw vloer extra te voeden, kunt u speciale producten gebruiken. Misschien bent u geneigd om naar producten op basis van olie of zeep te grijpen, aangezien zij uw vloer doen glanzen. Toch springt u hier maar beter voorzichtig mee om, want zij leggen een vetlaag die u niet zomaar meer kunt verwijderen. Met neutrale, licht alkalische reinigers heeft u dit probleem niet. Zij genieten dan ook de voorkeur.