Hoewel u beton misschien niet als een elegant bouwmateriaal kent, wordt het steeds populairder als vloerbedekking. Niet verwonderlijk, want met de juiste afwerking levert beton een onderhoudsvriendelijke en stijlvolle vloer, oprit of terras op. En wist u al dat u met een betonnen vloer bovendien minder energie verbruikt? Hoog tijd om meer over dit materiaal te ontdekken!

Kies voor gepolijst beton

Tegenwoordig hebt u voor beton twee afwerkingsmogelijkheden: polieren en polijsten. De eerste optie legt een blinkende toplaag op het materiaal, en is vooral praktisch bij grotere oppervlakten.

Bij polijsten wordt de bovenste laag weggeschuurd waardoor granulaten in het beton zichtbaar worden. Uw vloer kan zowel glad, mat of blinkend afgewerkt worden. Nadat het polijsten, kunt u de vloer nog impregneren. Omdat vuil en water moeilijker kunnen binnendringen, wordt het onderhoud daardoor een stuk makkelijker. Net zoals natuursteen is beton immers gevoelig voor zuren.

Beton schuren: een precisiewerk van lange adem

De bedoeling van polijsten is om een mooi en egaal oppervlak te verkrijgen. Daarvoor moet de vloer stapsgewijs geschuurd worden, van grof naar fijn. In principe kan polijsten met de hand, maar tegenwoordig gebeurt het veelal mechanisch met behulp van diamanten polijstschijven.

U zou kunnen overwegen om de vloer zelf te polijsten, maar beter laat u het over aan een professional. Zelfs als u het juiste aantal polijstschijven in de juiste volgorde gebruikt, hebt u een verhoogde kans om scheuren en kleurafwijkingen te veroorzaken. Beton schuren vergt immers heel wat precisie: precies genoeg druk uitoefenen, precies genoeg water gebruiken, precies de juiste techniek toepassen om de gewenste gladheid te bereiken, … een werkje waar u erg lang zoet mee zal zijn. Bovendien wordt de eindafwerking het best met de hand gedaan.

Troeven van perfect gepolijst beton

Als uw beton correct gestort en afgewerkt werd, kunt u genieten van een onderhoudsvriendelijke en stijlvolle vloer. Zo vertoont een betonvloer geen voegen of naden. Daarbij kan uw vloer perfect aan uw smaak aangepast worden, bijvoorbeeld door kleurstoffen toe te voegen. Omdat beton een thermisch inert materiaal is, blijft het koel in de zomer en aangenaam warm in de winter.