Door zijn natuurlijke hardheid kan natuursteen vrij goed tegen een stootje en is het erg eenvoudig in onderhoud. Maar omdat je tegels het in een leefruimte soms hard te verduren krijgen, moet je je natuurstenen vloer met veel zorg schoonmaken. Ontdek onze tips om je natuursteenvloer te reinigen en te beschermen. Zo blijven je tegels een leven lang stralen.

Gebruik niet te veel water

Wekelijks stofzuigen is een must om het maximum uit je natuursteenvloer te halen. Ga je dweilen, dan ben je maar beter zuinig met water. Zeker bij heel poreuze natuursteensoorten kan het water de steen binnendringen, bijvoorbeeld via kapotte voegen. Zo raakt de steen beschadigd.

De robuustere natuurstenen tegels voor je terras of oprit kun je reinigen met de lagedrukstraal van een tuinslang en een schrobborstel. Een hogedrukreiniger is altijd uit den boze is. Zelfs als de natuursteen een preventieve behandeling kreeg.

Lees ook: 4 tips voor het dagelijkse onderhoud van je vloer in natuursteen

Vermijd bijtende of schurende producten

Natuurlijke zeep is de beste optie om je tegels te reinigen en je vloer te doen glanzen. Eventueel kun je het water ook aanlengen met een mild product speciaal voor natuurstenen. Let altijd op de pH-waarde van het schoonmaakmiddel: die mag nooit te hoog zijn. Een natuurlijke zeep is eigenlijk de beste optie.

Vermijd hoe dan ook bijtende, chemische producten zoals chloor, azijn of zoutzuur. Natuursteen is daar heel gevoelig voor en het gebruik ervan kan de oppervlakte aantasten. Hetzelfde geldt overigens voor het gebruik van schuursponzen. Kort samengevat: behandel je natuursteen zachtaardig.

Natuursteen impregneren voor optimale bescherming

Laat je natuursteen preventief behandelen door hem te impregneren. Zo is de steen beter bestand tegen een teveel aan waterbeschermend laagje dat de steen minder snel verslijt én ook nog eens z’n mooie kleurtje behoudt!

Goed om te weten: impregneren is ook bijzonder goed geschikt voor keukenspoelbakken uit natuursteen. Even afdrogen na gebruik, en je hebt met een geïmpregneerd exemplaar geen last van kalkaanslag.

Polijsten voor een mooie glans

Na jarenlang gebruik kan je marmeren of granieten vloer er dof gaan uitzien of vol krasjes zitten. Laat hem weer blinken als nooit tevoren door je tegels machinaal te polijsten. Daarmee schuur je oppervlakkige krassen weg en krijgt de vloer z’n glas terug.

Natuurstenen vloer reinigen: vraag advies

Vertonen je tegels slijtage of hardnekkige vlekken? Heb je hulp nodig om je natuursteen grondig te reinigen? Wij staan voor je klaar.