Een natuurstenen vloer in huis straalt klasse én warmte uit – op voorwaarde dat je hem goed onderhoudt en beschermt natuurlijk. Er bestaan verschillende manieren om dat te doen en impregneren is er daar een van. Maar waarvoor moet je je natuursteen nu juist impregneren en hoe gaat het in z’n werk? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Waarom moet je natuursteen impregneren?

Als je natuursteen impregneert, breng je een beschermlaagje op de steen aan. Dat laagje verzadigt het oppervlak, waardoor de steen water afstoot en vuil zich er minder makkelijk aan kan hechten. Daardoor is het eenvoudiger om de natuursteen te reinigen en proper te houden. Bovendien zorgt de beschermlaag dat de steen minder gevoelig is voor zuren. Geïmpregneerde natuursteen blijft met andere woorden langer mooi. Als dat geen goede reden is om je natuurstenen vloer te impregneren!

Zo gaat het in z’n werk

Je kunt zowel een nieuwe natuurstenen vloer als een natuurstenen vloer die er al even ligt impregneren. Als je je nieuwe vloer wil impregneren, moet je wel wachten tot de tegellijm en het voegsel volledig opgedroogd zijn. Dit kan tot vier weken duren.

Voor je aan de slag gaat, moet je beslissen wat voor soort impregneermiddel je wil gebruiken. Zo zijn er transparante middelen, maar ook middelen die kleurverdiepend en zelfs glansverrijkend werken. Als je niet helemaal zeker bent van de uitwerking, test je zo’n kleurverdiepend middel het best even op voorhand op een klein stukje van je vloer uit.

Verder moet je opletten met de hoeveelheid impregneermiddel die je aanbrengt: als je te veel gebruikt, bestaat de kans dat er kleurverschillen op je vloer zichtbaar zijn. Daarom ga je het best even na hoe poreus je vloer is en beslis je op basis daarvan hoeveel product je nodig hebt. Tot slot is het belangrijk dat je op een droge en propere ondergrond werkt: er mag dus geen vuil, water of zeep op je tegels liggen als je begint te impregneren. Als je zeker wil zijn dat je vloer goed geïmpregneerd wordt, laat je het best over aan een professional.