Natuursteen in huis straalt klasse en warmte uit – op voorwaarde dat je het materiaal goed onderhoudt, uiteraard. Als je je natuursteen optimaal wil beschermen, dan kun je overwegen om hem te impregneren. Maar hoe gaat natuursteen impregneren precies in z’n werk en op welke manier beschermt het de steen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Waarom moet je natuursteen impregneren?

Als je natuursteen impregneert, dan breng je een beschermlaagje op de steen aan. Dat laagje verzadigt het oppervlak, waardoor de steen water afstoot en vuil er zich minder makkelijk aan kan hechten.

Er zijn tal van goede redenen om natuurstenen te impregneren. Zo is geïmpregneerde natuursteen veel makkelijker te reinigen. Bovendien maakt de beschermlaag de steen minder gevoelig voor zuren. Geïmpregneerde natuursteen blijft met andere woorden langer mooi.

Ten slotte versterk je door te impregneren ook de kleur van de steen en krijgt hij met bepaalde impregneermiddelen een fraaie, zijdeachtige glans.

 

Benodigdheden

Om natuursteen te impregneren heb je de volgende producten en materialen nodig:

  • Impregneermiddel
  • Een sopje van water met een neutraal reinigingsmiddel om de steen vooraf te reinigen
  • Een niet-pluizende roller, doek of vlakmop
  • Een wisser

 

Voor je begint

Je kunt zowel een nieuwe natuurstenen vloer als een natuurstenen vloer die er al even ligt impregneren. Als je je nieuwe vloer wil impregneren, dan moet je wel wachten tot de tegellijm en het voegsel volledig opgedroogd zijn. Dat kan tot vier weken duren.

Voor je aan de slag gaat, moet je beslissen welke soort impregneermiddel je wil gebruiken: transparant, kleurverdiepend of glansverrijkend. Ben je niet helemaal zeker van de uitwerking op je vloer? Test het middel dan eerst even uit op een klein stukje dat niet in het oog springt.

Verder moet je opletten met de hoeveelheid impregneermiddel die je aanbrengt: als je te veel gebruikt, dan bestaat de kans dat er kleurverschillen ontstaan. Daarom ga je het best even na hoe poreus de steen is en beslis je op basis daarvan hoeveel product je nodig hebt.

Tot slot is het belangrijk dat je op een droge en propere ondergrond werkt: er mag dus geen vuil, water of zeep op de steen zitten wanneer je begint te impregneren. Reinig de steen dus vooraf en droog goed na.

 

Zo gaat het in z’n werk

Breng het impregneermiddel aan op de schone ondergrond en laat het intrekken. Een eventuele tweede of derde laag breng je aan terwijl de vloer nog nat is. Laat het impregneermiddel tussen twee lagen in nooit helemaal opdrogen.

Na het impregneren neem je de vloer in één vloeiende beweging af met een wisser.

Wil je zeker zijn dat je vloer of andere natuursteen volgens de regels van de kunst geïmpregneerd wordt? Schakel dan een professional in. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

 

Hoe vaak moet je natuursteen impregneren?

Een nieuwe vloer in natuursteen kun je gerust na het leggen en drogen van de tegellijm al impregneren. Dan is hij meteen optimaal beschermd tegen water en vuil. We raden je aan om de behandeling af en toe te herhalen, onder meer om de kleur en de glans van de vloer te versterken. Hoe vaak je dit precies moet doen, is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Voor natuursteen binnen volstaat in de meeste gevallen eens in de vijf jaar. In een natte ruimte of buiten is eenmaal per jaar aangewezen.