Een vloer in natuursteen: de belangrijkste aandachtspunten

Marmer, travertin, blauwe hardsteen … Heel wat mensen kiezen voor een vloer met tegels in natuursteen. Maar waarop moet je letten als je zo’n vloer wil? En hoe onderhoud je zulke tegels? We zetten alle handige info op een rijtje.

Wat is natuursteen?

Net zoals zand, grind en klei is natuursteen een van de materialen waaruit onze aardkorst is opgebouwd. Natuursteen wordt ontgonnen in een steengroeve, verzaagd en bewerkt, waarna het gebruikt kan worden voor tal van toepassingen, zoals vloertegels.

Soorten natuursteen vloeren

Natuursteen bestaat in heel wat variëteiten en het materiaal kan op verschillende manieren ingedeeld worden.

Veelgebruikte soorten natuursteen voor vloeren zijn onder meer:

natuursteen keramische tegels
natuursteen polijsten wit

Afwerking van je tegels

Afhankelijk van het type steen, kunnen natuurstenen vloertegels ook op verschillende manieren afgewerkt worden. De afwerking is niet alleen bepalend voor het uitzicht van de tegels, maar ook voor de duurzaamheid.

Mogelijke bewerkingstechnieken zijn bijvoorbeeld:

  • Gepolijst (effen, blinkend)
  • Gezoet (effen, licht glanzend)
  • Brute afwerkingen zoals gezaagd, gehamerd, gevlamd …
  • Manuele afwerkingen zoals geborsteld (licht geruwd)

Waarom kiezen voor natuursteen voor je vloer?

Als het op vloeren aankomt, zijn de mogelijkheden quasi eindeloos. Toch kiezen heel wat mensen resoluut voor tegels in natuursteen. Logisch, want natuursteen oogt bijzonder fraai, heeft een authentieke uitstraling en past in zowat elk interieur.

Bovendien is natuursteen heel duurzaam: met het juiste onderhoud gaat zo’n vloer jarenlang mee.

Lees ook: Waarom kiezen voor een vloer in natuursteen?

Natuursteen en vloerverwarming

Vandaag gaan almaar meer mensen voor vloerverwarming. Gelukkig is het perfect mogelijk om dit verwarmingssysteem te combineren met een vloer in natuursteen. Ook natuurstenen tegels kunnen namelijk warmte opslaan en vervolgens langzaam afgeven. Het is wel cruciaal dat de vloerverwarming en de tegels correct geplaatst worden.

Lees ook:

Wat is het nadeel van natuursteen?

De voordelen van een vloer in natuursteen mogen dan duidelijk zijn, misschien vraag je je af of er ook nadelen zijn. Die zijn al bij al vrij beperkt. De grootste hinderpaal kan de kostprijs van natuursteen zijn. In vergelijking met andere soorten vloerbedekking, zoals keramische tegels, komt natuursteen inderdaad duurder uit. Bovendien zijn er minder verschillende kleuren en structuren om uit te kiezen. Maar zoals we al zeiden, haal je met natuursteen wel een bijzonder duurzaam en authentiek materiaal in huis.

Daarnaast vergen tegels in natuursteen ook wat meer onderhoud dan keramische tegels om hun stijlvolle karakter te behouden.

Het onderhoud van natuursteen

De belangrijkste regel om je natuurstenen vloer lang mooi te houden is zand en stof vermijden. Krassen kun je makkelijk voorkomen door regelmatig te stofzuigen. Ook helpt het om een deurmat te leggen en om stukjes vilt onder de poten van meubels aan te brengen.

Ga je je vloer dweilen? Vermijd dan te veel water en gebruik uitsluitend onderhoudsproducten met een lage pH-waarde of middelen die specifiek voor natuursteen bedoeld zijn. Vlekken dep je het best onmiddellijk droog met een zachte doek.

Lees ook:

Een natuurstenen vloer impregneren

Om je vloer optimaal te beschermen, kun je hem het best laten impregneren. Er wordt dan een beschermlaagje op de tegels aangebracht dat het oppervlak verzadigt en de steen waterafstotend maakt. Als je je vloer laat impregneren, zal het vuil er zich minder makkelijk aan hechten, wat het onderhoud makkelijker maakt.

Lees ook:

Hoelang gaat een natuurstenen vloer mee?

Als je je natuurstenen vloer goed onderhoudt en laat impregneren, gaat hij een leven lang mee. Zelfs in een leefruimte of hal, waar er veel verloop is, blijven je tegels echte blikvangers als je een beschermlaagje voorziet. Begint jouw vloer er toch dof uit te zien? Dan is polijsten een oplossing.

Hoe moet je cementsluier verwijderen?

Na het voegen van de natuurstenen tegels, kunnen er restjes cement achterblijven. Als je er snel bij bent, kun je die cementsluier verwijderen met een vochtige doek. Ga niet aan de slag met chemische producten op basis van azijn of zuur. Die zullen je vloer beschadigen. Ontdek de beste aanpak om betonsluier te verwijderen.

Natuursteenrenovatie

Vertoont je vloer na verloop van tijd toch sporen van slijtage? Zijn er vlekken op het oppervlak of andere soorten vervuiling? Dan is het mogelijk om je vloer te renoveren en hem zo in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Wij bieden je een oplossing op maat. We komen daarvoor graag eerst bij je langs, om de situatie te evalueren.

Aarzel niet om ons te contacteren om je vloer te impregneren of te renoveren. Wij staan tot jouw dienst.