Of het nu voor je badkamer, keuken, woonruimte of tuin is: natuursteen biedt altijd een enorme meerwaarde. Maar de ene natuursteen is de andere niet en bovendien zijn er talloze bewerkingstechnieken die de steen zijn uiteindelijke vorm geven. In dit artikel zetten we er graag een aantal op een rij.
De ontginning van natuursteen
Natuursteen wordt in de regel ontgonnen in een steengroeve, onder de vorm van grote blokken. Die worden vervolgens verzaagd in platen. Zo’n verzaagde plaat heeft een ruw oppervlak en kan in principe zo worden toegepast, maar meestal wordt ze nog verder bewerkt om gladder of net nog ruwer te maken.
De techniek voor oppervlaktebewerking wordt gekozen in functie van de steensoort, de plaats van ontginning en uiteraard ook van de uiteindelijke toepassing.
Natuursteen bewerken: 4 technieken uitgelicht
Enkele courante technieken zijn onder meer:
Zoeten
Een steen die ‘gezoet’ wordt, krijgt een matglanzende afwerking zonder enig spoor van de bewerking. Zoeten gebeurt met een zeer fijne schuurschijf en is de laatste fase van het schuurproces. Er zijn verschillende gradaties in glans mogelijk, van ‘licht gezoet’ over ‘gezoet’ tot ‘donker gezoet’.
Polijsten
Na het zoeten is het mogelijk om met een zachte polijstschijf nog een stap verder te gaan en de steen een hoogglans te geven. Door de lokale verhitting bij het polijsten ontstaat een chemische reactie die een heel dun, amorf laagje – de zogenaamde ‘Beilby layer’ – vormt.
Frijnen of punten
Bij frijnen wordt het oppervlak van de steen handmatig bewerkt met een hamer en een bijtel om zo evenwijdige lijnen te trekken. Ook machinaal frijnen of frezen is mogelijk, maar dat levert een minder levendig resultaat op. Afhankelijk van de gebruikte bijtel, onderscheiden we tal van varianten op de techniek zoals Belgisch frijnen, Hollands frijnen, scharreren of ciseleren, sclyperen en gradineren.
Vlammen of branden
Bij deze techniek wordt de steen onder een hoek van 45 graden bewerkt met een gasvlam. Door de thermische schok springen er kleine deeltje van het oppervlak weg. Als de steen daarna snel wordt afgekoeld met water springen er nog meer en grotere deeltjes steen weg. Het resultaat wordt ‘éclaté’ (Frans voor ‘afgesprongen’) genoemd.
Tip: is jouw natuursteen aan een opknapbeurt toe? Wij helpen je graag! Neem snel contact op.