Marmer wordt vaak gebruikt in de keuken en badkamer, maar is eigenlijk best gevoelig voor water en andere vloeistoffen. Die kunnen sporen achterlaten. Gelukkig hebben wij de expertise om waterkringen op marmer te verwijderen. We delen onze tips.

De oorzaak van waterkringen op marmer

Als je gemorste vloeistof niet snel genoeg opkuist, kan ze in het marmer trekken. Dat zorgt voor waterkringen. Zeker bij zuurhoudende vloeistoffen, zoals sinaasappelsap en schoonmaakazijn, raakt een marmeren keukenblad snel beschadigd.

Zo kun je waterkringen op marmer verwijderen

‘Verse’ waterkringen, die nog niet te diep zijn ingetrokken, kun je zelf verwijderen. Volg dit stappenplan om je marmer te reinigen.

  1. Maak een sopje met een natuurlijke, neutrale zeep (zoals Marseillezeep) in een emmer lauwwarm water.
  2. Dompel een zachte doek of spons onder in het zeepsop en wring uit.
  3. Poets in ronde bewegingen en wrijf niet te hard.
  4. Verwijder de zeepresten met schoon water en een propere doek.
  5. Dep het oppervlak helemaal droog.
  6. Herhaal deze stappen tot de waterkringen minder opvallen.

Begin zeker niet te schuren en ga niet aan de slag met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn of tandpasta. Ook je marmer reinigen met soda is sowieso af te raden, omdat dat een vuile filter achterlaat. Ontvetters kunnen dan weer de beschermlaag van je natuursteen aantasten.

Professionele hulp nodig?

Lukt het je niet om de waterkringen op marmer te verwijderen? Het beste wat je kunt doen is onze experts inschakelen om je marmer te renoveren. Zij zullen het marmer polijsten om het oppervlak mooi glad en glanzend te maken. Nadien impregneren ze de natuursteen om hem beter te beschermen tegen vocht en vuil. Zo blijft je marmeren aanrecht of vloer langer mooi.

Zo voorkom je waterkringen

Het is een cliché dat klopt als een bus: voorkomen is beter dan genezen. Leer jezelf daarom enkele goede gewoontes aan. Zo vermijd je waterkringen op je marmer:

  • Zet volle glazen altijd op een onderzetter.
  • Kuis gemorste vloeistof zo snel mogelijk op.
  • Bewaar deze producten niet op je marmeren aanrecht of vloer: wijn, azijn, sinaasappelsap, schoonmaakmiddelen, cosmetische producten.
  • Droog je marmeren vloer na het reinigen altijd goed af met een microvezeldoek.

Heb je nog vragen over het onderhoud van je marmer? Neem contact met ons op.