Marmer is een prachtige natuursteen die met zijn warme en tijdloze uitstraling perfect tot zijn recht komt in elk interieur … op voorwaarde dat je de steen juist behandelt en goed onderhoudt, natuurlijk. In dit artikel ontdek je wat je moet doen om de glans van marmer te herstellen als de steen dof geworden is én hoe je vermijdt dat het zover komt.

 

De oorzaken van dof marmer

De belangrijkste oorzaken van doffe vlekken op marmer zijn vuil, zuur en kalkaanslag. Met vuil wordt dan vooral stof en zand bedoeld dat je onder je schoenen mee binnenbrengt. Dat werkt namelijk als een soort schuurpapier in op je marmeren vloer of trap, waardoor de natuursteen zijn glans verliest. Om te zorgen dat je marmer zo lang mogelijk mooi blijft, moet je dus regelmatig poetsen én je vuile schoenen uitdoen als je binnenkomt. Om krassen op je vloer te vermijden is het bovendien aangewezen om stukjes vilt onder de poten van tafels en stoelen te bevestigen.

Naast vuil tast ook zuur je marmer aan. Gebruik dus nooit zure of bijtende poetsproducten om je marmer schoon te maken. Zo is bijvoorbeeld azijn uit den boze. Ook zijn voedingswaren zoals fruitsap en fruit door hun hoge zuurtegraad schadelijk voor marmer. Let daar dus altijd goed mee op.

Ten slotte kan marmer ook zijn glans verliezen door kalkaanslag. Heb je in jouw regio hard leidingwater? Dan is het risico daarop heel reëel in je douche of in de buurt van kranen.

 

Marmer correct onderhouden: do’s en don’ts

Om doffe vlekken op je marmeren vloer of keukenblad te vermijden is regelmatig onderhouden de boodschap. Het is belangrijk om dit correct te doen.

  • Gebruik altijd een neutrale zeep om marmer te reinigen. Zepen met een ontvettende werking verwijderen namelijk de beschermlaag van het marmer, waardoor er doffe vlekken ontstaan.
  • Wil je helemaal zeker zijn dat je de juiste zeep kiest? Gebruik dan een product dat specifiek bedoeld is voor het onderhoud van marmer. In onze webshop vind je het nodige.
  • Gebruik liever te weinig dan te veel schoonmaakmiddel. Gebruik je te veel zeep, dan creëer je namelijk een dun, vettig laagje waaraan vuil zich makkelijk kan hechten.
  • Vermijd huis-tuin-en-keukentips zoals ‘bewerk de vlekken met tandpasta’. Die leveren zelden een goed resultaat op.
  • Gebruik nooit een schuurspons om marmer te reinigen.

 

Marmer schoonmaken: een stappenplan

  1. Maak een sopje met je schoonmaakproduct in een emmer lauwwarm water.
  2. Gebruik je een schoonmaakproduct voor de eerste keer? Probeer dit dan voor alle zekerheid eerst uit op een onopvallend plekje van het marmer.
  3. Maak het marmer schoon met een spons of zachte doek die je in je sopje drenkt. Poets zoveel mogelijk in ronde bewegingen en wrijf niet te hard.
  4. Verwijder de zeepresten met schoon water.
  5. Droog na met een zeep, mop of microvezeldoek.

Tip: is je marmeren vloer heel erg vuil? Dweil hem dan eerst om het vuil los te weken en reinig hem daarna een tweede keer om het vuil weg te werken.

 

Hoe de glans van marmer herstellen?

Kleine, oppervlakkige krassen worden meestal al heel wat minder zichtbaar als je het marmer reinigt zoals we je hierboven uitlegden.

Maar soms is het marmer zo erg beschadigd dat je de matte vlekken niet meer weg krijgt met een eenvoudige poetsbeurt. Dan is het tijd voor het grovere werk en moet je marmer gepolijst worden om het zijn glans terug te geven. Door je marmer te polijsten, werk je beschadigingen weg en geef je de natuursteen een volledige opfrisbeurt.

Let wel: marmer polijsten volgens de regels van de kunst is een klus die je het best aan een professional overlaat. Het is namelijk een secuur werkje, waarvoor je niet alleen gespecialiseerde apparatuur nodig hebt, maar best ook ervaring in natuursteenbehandeling- en renovatie.

Heb jij doffe vlekken op marmer die je wil laten verwijderen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.