Marmer is een prachtige natuursteen die met zijn warme en tijdloze uitstraling tot zijn recht komt in elk interieur in de vorm van een vloer, trap of keukenblad – op voorwaarde dat je de steen juist behandelt en goed onderhoudt natuurlijk. In dit artikel ontdek je wat je moet doen als je marmer dof geworden is en hoe je het kunt voorkomen.

De oorzaken: zuur en vuil

De twee voornaamste oorzaken van dof geworden marmer zijn vuil en zuur. Met vuil wordt dan vooral stof en zand bedoeld dat je mee binnen brengt van buiten. Zand en stof werken namelijk als een soort schuurpapier in op je marmeren vloer of trap, waardoor de natuursteen zijn glans verliest. Om te zorgen dat je marmer zo lang mogelijk mooi blijft, moet je dus regelmatig poetsen en vuile schoenen uitdoen.

Naast vuil tast zuur je marmer aan. Gebruik dus nooit zure of bijtende poetsproducten om je marmer schoon te maken. Zo is bijvoorbeeld azijn uit den boze. Verder zijn voedingswaren zoals fruitsap en fruit schadelijk voor marmer door hun hoge zuurtegraad.

Marmer onderhouden

Je marmer regelmatig onderhouden is dus de boodschap Reinig je natuurstenen vloer of keukenblad van tijd tot tijd met producten uit de speciaalzaak die specifiek bedoeld zijn voor het onderhoud van marmer. Zo is een neutrale reiniger voor natuursteen ideaal om je marmer mee schoon te maken. Let er verder op dat je je marmer nooit te agressief poetst door bijvoorbeeld een schuurspons te gebruiken.

Dof marmer polijsten

Soms zijn doffe vlekken al zo hard ingewerkt dat ze niet meer weg te krijgen zijn met een eenvoudige poetsbeurt. Dan is het tijd voor het grovere werk en moet je marmer gepolijst worden. Door je marmer te polijsten, werk je oppervlakkige beschadigingen weg en geef je de natuursteen een volledige opfrisbeurt. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de boenmachine, maar idealiter laat je de klus over aan een professional. Dat kost misschien iets meer, maar dan ben je wel zeker van een geslaagd eindresultaat.