Een vloer of keukenblad in natuursteen geeft een meerwaarde aan je interieur, maar als er geleefd wordt in je huis dan is het onvermijdelijk dat er na verloop van tijd krassen op je natuursteen ontstaan. Is dat iets om je zorgen over te maken? Neen, want het is niet meer dan normaal én er bestaan uiteraard verschillende oplossingen om krassen uit natuursteen te verwijderen. In dit artikel lees je er alles over.

 

Krassen uit marmer, blauwe steen of andere natuursteen verwijderen

Zelf krassen uit natuursteen verwijderen, of het nu om marmer, blauwe steen of een andere soort gaat, kan heus meevallen als de krassen niet al te diep zijn. Volg deze vier stappen:

  1. Maak het oppervlak schoon met warm water en een zachte doek.
  2. Dep het oppervlak grondig droog.
  3. Probeer de kras zeer zachtjes weg te schuren met fijn schuurpapier (een korrelgroote 1500 of zelfs 3000 is aangeraden). Maak kleine, cirkelvormige bewegingen en druk niet al te hard op het papier.
  4. Wrijf het vrijgekomen stof weg met zachte doek.

 

Krassen op een natuurstenen terras

Krassen op een natuurstenen terras verwijder je door dezelfde vier stappen toe te passen als voor binnenvloeren. Weet wel dat krassen op natuursteen buiten, in tegenstelling tot binnen, soms gewoon vanzelf verdwijnen. Net zoals bij vlekken, vervagen krassen op natuursteen geleidelijk onder de invloed van de zon, wind, regen en menselijk gebruik.

 

Blijven de krassen op je natuursteen zichtbaar?

Mogelijk zijn de krassen te diep om zelf weg te werken. Dan roep je het best professionele hulp in om je natuursteen te laten polijsten.

 

Wat zijn de oorzaken van krassen in natuursteen?

Het is bijna onvermijdelijk dat er krassen in je natuurstenen vloer of keukenblad ontstaan, maar je hoeft je daar niet al te druk om te maken. Natuursteen is namelijk een steen die leeft en de krassen zullen er na verloop van tijd weer uitslijten. Bovendien zorgt het dagelijks gebruik er net voor dat de steen meer karakter en patina krijgt.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je steen heel duidelijke krassen vertoont. Daarom zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om dat te vermijden. Zo moet je bij de keuze voor een bepaalde steen nadenken waarvoor je hem gaat gebruiken. Graniet of basalt zijn bijvoorbeeld harder en dus meer geschikt voor je vloer. Blauwe steen is dan weer iets zachter en gevoeliger en dus meer geschikt als tafelblad. Verder gebruik je het best geen schuurspons om natuursteen schoon te maken. Tot slot doe je er goed aan zand op je natuurstenen vloer te vermijden: dat heeft namelijk dezelfde werking als schuurpapier!

 

Krassen op natuursteen voorkomen

Wat je in de eerste plaats kunt doen, is voldoende stofzuigen. Als je zand op de vloer kunt vermijden, zal je ook minder krassen hebben. Tip: viltjes onder de poten van je stoelen kunnen wonderen doen.

 

Veelgestelde vragen over het verwijderen van krassen uit natuursteen

Je behandelt je natuursteen het best met zachtheid. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponsje om je tegels te reinigen.

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je het materiaal schuren om krassen, vlekken en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.

Bij intensief gebruik kan het zijn dat je natuursteen zijn natuurlijke glans verliest, of dat er lichte slijtage te zien is. Geen paniek, je kunt de steen weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen door hem te polijsten. Je schakelt hiervoor het best een professional in, want natuursteen polijsten is een secuur werkje.

Ga je toch zelf natuursteen polijsten? Lees vooraf goed hoe je te werk moet gaan en welk materiaal je best gebruikt.

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je de steen schuren om krassen en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees dan onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.

Load More