Een vloer of keukenblad in natuursteen geeft een meerwaarde aan je interieur, maar als er geleefd wordt in je huis dan is het onvermijdelijk dat er na verloop van tijd krassen op je natuursteen ontstaan. Is dat iets om je zorgen over te maken? Neen, want het is niet meer dan normaal én er bestaan uiteraard verschillende oplossingen om krassen uit natuursteen te verwijderen. In dit artikel lees je er alles over.

Wat zijn de oorzaken van krassen in natuursteen?

Het is bijna onvermijdelijk dat er krassen in je natuurstenen vloer of keukenblad ontstaan, maar je hoeft je daar niet al te druk om te maken. Natuursteen is namelijk een steen die leeft en de krassen zullen er na verloop van tijd weer uitslijten. Bovendien zorgt het dagelijks gebruik er net voor dat de steen meer karakter en patina krijgt.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je steen heel duidelijke krassen vertoont. Daarom zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om dat te vermijden. Zo moet je bij de keuze voor een bepaalde steen nadenken waarvoor je hem gaat gebruiken. Graniet of basalt zijn bijvoorbeeld harder en dus meer geschikt voor je vloer. Blauwe steen is dan weer iets zachter en gevoeliger en dus meer geschikt als tafelblad. Verder gebruik je het best geen schuurspons om natuursteen schoon te maken. Tot slot doe je er goed aan zand op je natuurstenen vloer te vermijden: dat heeft namelijk dezelfde werking als schuurpapier!

Zo kun je krassen uit natuursteen verwijderen

Wat je in de eerste plaats kunt doen, is je natuursteen behandelen met preventieve onderhoudsmiddelen die je in de speciaalzaak vindt. Zo is je natuursteen beschermd tegen krassen. Test de behandeling wel eerst eens op een klein stukje van de steen en let op bij welke soort steen je de behandeling toepast.

Zijn de krassen te diep om zelf weg te werken? Dan roep je het best professionele hulp in om je natuursteen te laten polijsten.