Een vloer in blauwe steen ziet er authentiek en robuust uit, en zo wil je hem natuurlijk graag houden. Maar hoe pak je het reinigen en onderhoud van blauwe steen of arduin precies aan? En hoe maak je deze natuursteen terug mooi blauw? Lees onze tips om je terras, vloer of werkblad in in blauwe steen te reinigen en te onderhouden als een pro.

 

Wat is blauwe steen? Is er een verschil met arduin?

Laten we eerst even de belangrijkste kenmerken van blauwe steen op een rijtje zetten, zodat je weet met wat voor soort materiaal je te maken hebt:

 • Blauwe steen is een natuurlijk en levend materiaal.
 • Deze steensoort is niet poreus en kan tegen een stootje.
 • Blauwe steen leent zich dus ideaal voor buitentoepassingen, maar je kan hem ook perfect binnen gebruiken.
 • Blauwe steen is door velen gegeerd omdat hij er na verloop van tijd mooi ‘verweerd’ gaat uitzien.
 • Blauwe steen wordt ook wel (blauwe) hardsteen of arduin genoemd.

 

Blauwe (hard)steen reinigen: wat wel en niet doen?

Blauwe hardsteen of arduin zelf reinigen kan zeker, maar weet wel goed waaraan je begint. Anders breng je je vloer, muur of werkblad alleen maar schade toe. De steen wordt dan dof, krijgt vlekken of komt vol krassen te staan.

 

Hoe mag je blauwe steen NIET reinigen?

 • Gebruik géén hogedrukreiniger.
 • Gebruik géén azijn op blauwe steen.
 • Gebruik géén soda om blauwe steen te reinigen.
 • Gebruik géén antikalkmiddel.

 

Hoe moet je blauwe steen dan WEL reinigen?

 • Dep vlekken meteen droog.
 • Gebruik een pH-neutraal schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Marseillezeep.
 • Laat geen water in de steen trekken, maar droog hem onmiddellijk af.

 

Belgische blauwe steen versus Aziatische blauwe steen: is er een verschil in reinigen?

Hoewel ze sterk op elkaar lijken (krassen zijn bijvoorbeeld onvermijdelijk), zijn er wel degelijk verschillen tussen Belgische blauwe steen en Aziatische (Chinese of Vietnamese) blauwe steen. Wat betreft het reinigen, ga je wel op dezelfde manier te werk. Gebruik geen zuurhoudende schoonmaakproducten en maak de steen na het dweilen goed droog.

 

Blauwe steen terug glanzend maken

Om dof geworden blauwe steen terug glanzend te maken, neem je het best contact op met onze experten. Die schuren de vloer zachtjes op met speciale pads, zodat hij weer glanst als nieuw.

 

Blauwe steen terug blauw maken

Als je blauwe steen niet meer zo blauw is als in het begin, dan is dat een teken dat de steen dof is geworden of dat er kalkaanslag op zit. Doffe blauwe steen weer glanzend maken, kan alleen met behulp van professionele tools (zie hierboven). Blauwe steen terug blauw maken door kalksporen te verwijderen, doe je het best met een oplossing van kalium-aluin, verkrijgbaar bij de apotheek, of met HG cement- en kalksluierverwijderaar speciaal voor natuursteen.

 

Blauwe steen binnen onderhouden

Een vloer in blauwe steen reinigen en onderhouden is verrassend eenvoudig. Je verwijdert vuilresten en stof door de vloer gewoon schoon te maken met lauw water waaraan je een scheutje neutrale zeep hebt toegevoegd. In onze webshop vind je een floorcleaner die hiervoor uitstekend geschikt is.

 

Wat te doen met blauwe steen vlak na plaatsing?

Vlak na plaatsing laat je blauwe steen het best twee tot drie maanden rustig drogen. Zo krijgt het vocht in de mortel en tegellijm de kans om uit de steen te trekken. Wil je je arduinen muur, vloer of werkblad in die periode toch reinigen, dan doe je dat met een kleine hoeveelheid zuiver water en dep je de steen meteen daarna weer goed droog. Gebruik in deze fase zeker geen schoonmaakmiddel, want zo veroorzaak je gegarandeerd lelijke vlekken.

 

Blauwe steen buiten reinigen (terras)

Ook blauwe steen die buiten ligt, hoef je nauwelijks schoon te maken. Precies omdat de blauwe steen op je terras of in de tuin die authentieke, verweerde look mag krijgen, is het helemaal niet nodig om hem dagelijks te lijf te gaan met schoonmaakmiddelen.

 

Terras van blauwe steen schoonmaken met hogedrukreiniger

Arduin wordt niet voor niets ook blauwe hardsteen genoemd: het materiaal kan tegen een stootje. Toch is je terras van blauwe steen schoonmaken met een hogedrukreiniger geen aanrader. Hoewel de hoge druk de steen op zich niet beschadigt, riskeer je wel dat het oppervlak erdoor van textuur verandert. Zonde van je zorgvuldig uitgekozen terrastegels! Het ruwere oppervlak zal onder invloed van hoge druk ook sneller terug vuil vasthouden. Hoe je die hardnekkige vlek dan wel van je arduinen terras verwijdert? Neem meteen contact op met onze professionals!

 

Binnenvloer van blauwe steen kuisen

Heb je gekozen voor een binnenvloer van blauwe steen? Dan loont het de moeite om iets meer aandacht te schenken aan het kuisen en het onderhoud ervan. Maar geen zorgen, want moeilijk is het helemaal niet. Integendeel!

 

Welke schoonmaakmiddelen heb je nodig?

Is je terras of vloer in blauwe steen aan onderhoud toe? De kans is groot dat water met een kleine hoeveelheid pH-neutraal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld Marseillezeep, volstaat als schoonmaakmiddel.

 

Mag je blauwe steen / arduin reinigen met azijn?

Blauwe steen of arduin reinigen met azijn is absoluut geen goed idee! Probeer je arduin toch te reinigen met azijn, dan zullen de zuren in het product de steen lelijk aantasten en vlekken doen ontstaan.

 

Blauwe steen reinigen met soda

Ook blauwe steen reinigen met soda is iets dat je beter niet probeert. Net zoals azijn is de pH-waarde van soda te hoog. Het zou je arduinen vloer of werkblad alleen maar beschadigen.

 

Hoe blauwe steen in de badkamer reinigen?

Blauwe steen of arduin in de badkamer reinig je met lauw water en, indien nodig, een klein beetje pH-neutraal schoonmaakmiddel. Wil je kalksporen verwijderen? Gebruik dan géén antikalkmiddel! Dat zal je mooie tegels alleen maar aantasten. Je schakelt het best een professional in, die je vloer na het reinigen ook meteen kan impregneren om kalkvlekken in de toekomst te voorkomen. Kleine tip: na elk gebruik de steen zorgvuldig drogen voorkomt ook kalkaanslag.

 

Hoe blauwe hardsteen reinigen in de keuken (werkblad)?

Ook in de keuken volstaat meestal gewoon lauw water, al dan niet met een hoeveelheid pH-neutrale zeep erin. Je kunt je aanrecht in blauwe hardsteen ook af en toe behandelen met  een vethoudend reinigingsproduct om het extra te beschermen. Let wel: ‘af en toe’ is hier cruciaal. Te vaak schoonmaken met een vethoudend product kan voor een opstapeling  van vetlagen zorgen, met lelijke strepen op het keukenwerkblad tot gevolg.

 

Help, krassen en vlekken op mijn blauwe steen!

Blauwe steen in de keuken krijgt het soms zwaar te verduren: vlekken (rode wijn, azijn, …), krassen (een mes, bord of glas dat op de grond valt) of invloeden van zuren (citroen) kunnen je werkblad flink beschadigen. Gelukkig weten onze experten precies wat ze moeten doen om de schade te herstellen. Aarzel niet om contact op te nemen.

 

Blauwe steen impregneren

Vlekken op blauwe (hard)steen of arduin kun je makkelijk voorkomen door je vloer of werkblad te laten impregneren. Onze experten brengen dan een beschermlaag aan, die afstotend werkt tegen vuil, vloeistoffen en andere invloeden. Deze beschermlaag voorkomt bovendien dat je blauwe steen dof wordt door water. Let wel op met zuren.

 

Hoe blauwe steen beschermen?

Blauwe steen beschermen tegen vlekken, krassen en dof worden doe je door je muur, vloer of werkblad te laten impregneren. Neem contact op met onze experten voor een optimaal resultaat.

 

Heeft jouw blauwe steen bijzondere reiniging of herstelling nodig?

Een natuurlijk materiaal als blauwe steen vraagt om weinig onderhoud en kun je makkelijk zelf reinigen, maar in het geval van vlekken, krassen of andere beschadigingen schakel je het best een professional in. Zo ben je verzekerd van een natuursteenvloer die er na de professionele behandeling of renovatie weer als nieuw uitziet.

 

Veelgestelde vragen over het reinigen van natuursteen

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een neutrale pH-waarde. (lage pH waarde = zuur en nefast voor natuursteen) Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het extra beschermlaagje blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Bij het schoonmaken van natuursteen gebruik je het best producten met een lage pH-waarde. Wees ook zuinig met water, zodat het de steen niet binnendringt of beschadigt. Check zeker eens onze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer.

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Geen paniek! Met deze do’s en dont’s kun je de vlek(ken) de baas. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk!

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.