Een vloer in blauwe steen ziet er authentiek en robuust uit, en zo wil je hem natuurlijk graag houden. Maar hoe pak je het onderhoud van blauwe steen precies aan? Lees onze tips om je terras, vloer of werkblad in in blauwe steen te reinigen en te onderhouden als een pro.

 

Wat is blauwe steen?

Laten we eerst even de belangrijkste kenmerken van blauwe steen op een rijtje zetten, zodat je weet met wat voor soort materiaal je te maken hebt:

  • Blauwe steen is een natuurlijk en levend materiaal.
  • Deze steensoort is niet poreus en kan tegen een stootje.
  • Blauwe steen leent zich dus ideaal voor buitentoepassingen, maar je kan hem ook perfect binnen gebruiken.
  • Blauwe steen is door velen gegeerd omdat hij er na verloop van tijd mooi ‘verweerd’ gaat uitzien.
  • Blauwe steen wordt ook wel (blauwe) hardsteen of arduin genoemd.

 

Blauwe steen binnen onderhouden

Een vloer in blauwe steen reinigen en onderhouden is verrassend eenvoudig. Je verwijdert vuilresten en stof door de vloer gewoon schoon te maken met lauw water waaraan je een scheutje neutrale zeep hebt toegevoegd. In onze webshop vind je een floorcleaner die hiervoor uitstekend geschikt is.

 

Blauwe steen buiten reinigen (terras)

Ook blauwe steen die buiten ligt, hoef je nauwelijks schoon te maken. Precies omdat de blauwe steen op je terras of in de tuin die authentieke, verweerde look mag krijgen, is het helemaal niet nodig om hem dagelijks te lijf te gaan met schoonmaakmiddelen.

 

Terras van blauwe steen schoonmaken met hogedrukreiniger

Blauwe hardsteen heeft zijn naam niet gestolen: het materiaal kan tegen een stootje. Toch is je terras van blauwe steen schoonmaken met een hogedrukreiniger geen aanrader. Hoewel de hoge druk de steen op zich niet beschadigt, riskeer je wel dat het oppervlak erdoor van textuur verandert. Zonde van je zorgvuldig uitgekozen terrastegels! Het ruwere oppervlak zal onder invloed van hoge druk ook sneller terug vuil vasthouden. Hoe je die hardnekkige vlek dan wel van je terras verwijdert? Neem meteen contact op met onze professionals!

 

Binnenvloer van blauwe steen schoonmaken

Heb je gekozen voor een binnenvloer van blauwe steen? Dan loont het de moeite om iets meer aandacht te schenken aan de schoonmaak en het onderhoud ervan. Maar geen zorgen, want moeilijk is het helemaal niet. Integendeel!

 

Welke schoonmaakmiddelen heb je nodig?

Is je terras of vloer in blauwe steen aan onderhoud toe? De kans is groot dat water met een kleine hoeveelheid pH-neutraal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld Marseillezeep, volstaat als schoonmaakmiddel.

 

Mag je blauwe steen / arduin reinigen met azijn?

Blauwe steen of arduin reinigen met azijn is absoluut geen goed idee! De zuren in azijn zullen de steen lelijk aantasten en vlekken doen ontstaan.

 

Blauwe steen reinigen met soda

Ook van soda blijf je beter weg als je je blauwe steen wilt reinigen. Net zoals azijn is de pH-waarde van soda te hoog. Het zou je arduinen vloer of werkblad alleen maar beschadigen.

 

Hoe blauwe steen in de badkamer reinigen?

Blauwe steen in de badkamer reinig je met lauw water en, indien nodig, een klein beetje pH-neutraal schoonmaakmiddel. Wil je kalksporen verwijderen? Gebruik dan géén antikalkproduct! Dat zal je mooie tegels alleen maar aantasten. Je schakelt het best een professional in, die je vloer na het reinigen ook meteen kan impregneren om kalkvlekken in de toekomst te voorkomen. Kleine tip: na elk gebruik de steen zorgvuldig drogen voorkomt ook kalkaanslag.

 

Hoe reinig je blauwe steen in de keuken (werkblad)?

Ook in de keuken volstaat meestal gewoon lauw water, al dan niet met een hoeveelheid pH-neutrale zeep erin. Je kunt je aanrecht in blauwe hardsteen ook af en toe behandelen met  een vethoudend reinigingsproduct om het extra te beschermen. Let wel: ‘af en toe’ is hier cruciaal. Te vaak schoonmaken met een vethoudend product kan voor een opstapeling  van vetlagen zorgen, met lelijke strepen op het keukenwerkblad tot gevolg.

 

Help, krassen en vlekken op mijn blauwe steen!

Blauwe steen in de keuken krijgt het soms zwaar te verduren: vlekken (rode wijn, azijn, …), krassen (een mes, bord of glas dat op de grond valt) of invloeden van zuren (citroen) kunnen je werkblad flink beschadigen. Gelukkig weten onze experten precies wat ze moeten doen om de schade te herstellen. Aarzel niet om contact op te nemen.

 

Blauwe steen impregneren

Vlekken op blauwe steen kun je makkelijk voorkomen door je vloer of werkblad te laten impregneren. Onze experten brengen dan een beschermlaag aan, die afstotend werkt tegen vuil, vloeistoffen en andere invloeden. Deze beschermlaag voorkomt bovendien dat je blauwe steen dof wordt door water. Let wel op met zuren.

 

Heeft jouw blauwe steen bijzondere reiniging of herstelling nodig?

Een natuurlijk materiaal als blauwe steen vraagt om weinig onderhoud en kun je makkelijk zelf reinigen, maar in het geval van vlekken, krassen of andere beschadigingen schakel je het best een professional in. Zo ben je verzekerd van een natuursteenvloer die er na de professionele behandeling of renovatie weer als nieuw uitziet.

 

Veelgestelde vragen over het reinigen van natuursteen

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een neutrale pH-waarde. (lage pH waarde = zuur en nefast voor natuursteen) Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het extra beschermlaagje blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Bij het schoonmaken van natuursteen gebruik je het best producten met een lage pH-waarde. Wees ook zuinig met water, zodat het de steen niet binnendringt of beschadigt. Check zeker eens onze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer.

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Geen paniek! Met deze do’s en dont’s kun je de vlek(ken) de baas. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk!

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.

Load More