Een vloer in blauwe steen ziet er authentiek en robuust uit, en zo wil je hem natuurlijk graag houden. Maar hoe pak je het onderhoud van een vloer in blauwe steen precies aan? Hoe reinig je hem en houd je hem mooi? Enkele adviezen. 

Wat is blauwe steen? 

Laten we eerst even de belangrijkste kenmerken van blauwe steen op een rijtje zetten, zodat je weet met wat voor soort materiaal je te maken hebt: 

  • Blauwe steen is een natuurlijk en levend materiaal. 
  • Deze steensoort is niet poreus en kan tegen een stootje. 
  • Blauwe steen leent zich dus ideaal voor buitentoepassingen, maar je kan hem ook perfect binnen gebruiken.  
  • Blauwe steen is door velen gegeerd omdat hij er na verloop van tijd mooi ‘verweerd’ gaat uitzien. 

Blauwe steen reinigen en onderhouden 

Blauwe steen die buiten ligt, hoef je nauwelijks te reinigen. Precies omdát de blauwe steen op je terras die authentieke, verweerde look mag krijgen, is het helemaal niet nodig om hem dagelijks te lijf te gaan met schoonmaakmiddelen. Wil je je vloer in blauwe steen toch af en toe eens een reinigingsbeurt geven? Verwijder dan vuilresten en stof door de vloer schoon te maken met lauw water waaraan je een scheutje neutrale zeep hebt toegevoegd.  

Binnenvloer van blauwe steen onderhouden 

Heb je gekozen voor een binnenvloer van blauwe steen? Dan loont het de moeite om iets meer aandacht te schenken aan het onderhoud ervan. Een blauwe steen die in de keuken ligt, krijgt het bijvoorbeeld zwaar te verduren: vlekken (rode wijn, azijn, …), krassen (een mes, bord of glas dat op de grond valt) of invloeden van zuren (citroen) kunnen hem permanent beschadigen.  

Ons advies in dat geval? Schakel een professional in! Zo ben je verzekerd van een natuursteenvloer die er na de professionele behandeling of renovatie weer als nieuw uitziet.

 

Veelgestelde vragen over het reinigen van natuursteen

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een neutrale pH-waarde. (lage pH waarde = zuur en nefast voor natuursteen) Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het extra beschermlaagje blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Bij het schoonmaken van natuursteen gebruik je het best producten met een lage pH-waarde. Wees ook zuinig met water, zodat het de steen niet binnendringt of beschadigt. Check zeker eens onze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer.

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Geen paniek! Met deze do’s en dont’s kun je de vlek(ken) de baas. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk!

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.

Load More