Blauwe hardsteen: authentiek en veelzijdig

Blauwe hardsteen is een populaire natuursteen die heel wat toepassingen kent. Ontdek hoe je deze steen het best onderhoudt om er levenslang van te genieten.

Wat is blauwe hardsteen?

Blauwe hardsteen herken je meteen aan zijn grijsblauwe kleur en de vaak hoge concentratie fossiele resten (crinoïden) die zichtbaar zijn aan het oppervlak. Het glinsterende breukvlak van dit gesteente doet denken aan graniet. Daarom wordt blauwe hardsteen ook weleens ‘petit granit’ genoemd. Andere namen voor deze steen zijn blauwsteen, hardsteen, arduin en kolenkalksteen.

Toepassingen van blauwe hardsteen

Blauwe hardsteen gaat er na verloop van tijd mooi ‘verweerd’ uitzien, wat het een gegeerd materiaal maakt voor tal van toepassingen binnen en buiten.

In een interieur komt blauwe hardsteen prachtig tot zijn recht, zeker in combinatie met hout, staal of glas. De steen wordt vaak gebruikt voor een aanrechtblad of douchewand. Ook een vloer in tegels van blauwe hardsteen is mogelijk, zelfs in combinatie met vloerverwarming.

Buitenshuis vinden we nog veel meer toepassingen, denk maar aan terrastegels in verschillende formaten, gevelplinten, vensterbanken, bloembakken of brievenbussen.

Soorten blauwe hardsteen

Bij ons is de Belgische blauwe hardsteen veruit de bekendste soort. Deze steen wordt ontgonnen in Henegouwen en heeft een zeer hoge kwaliteit.

Daarnaast heb je ook nog de Ierse blauwe steen, die minder witte adertjes en fossielen bevat. Zijn egale uiterlijk maakt deze soort duurder dan de Belgische blauwe steen.

De laatste jaren wint ook Aziatische blauwsteen aan populariteit. De Vietnamese blauwe steen lijkt het best op de Belgische soort, de Chinese blauwe steen is donkerder en vertoont meer kringen.

Lees ook: 3 verschillen tussen Aziatische en Belgische blauwsteen

Blauwe hardsteen onderhouden

Blauwe steen kan tegen een stootje. Toch is impregneren om de steen minder vlekgevoelig te maken een goed idee. Het volstaat dan om geïmpregneerde hardsteen te onderhouden met een licht ontvettend product en hem af en toe extra te verzorgen met een vethoudend reinigingsproduct.

Vertoont jouw douche of aanrecht uit blauwe steen kalkaanslag? Ga die dan zeker niet te lijf met zure en bijtende producten, want zo riskeer je de steen onherroepelijk te beschadigen.

Blauwe steen herstellen

Krijgt jouw blauwe steen te maken met krassen, kringen of hardnekkige vlekken? Dan kunnen wij, als specialist in natuursteenrenovatie, daar in geen tijd korte metten mee maken.

Welke vraag je ook hebt, met natuursteenrenovatie is jouw vloer, keukenblad, arduinen dorpel of wat dan ook snel weer zo goed als nieuw. We herstellen de oorspronkelijke glans van jouw blauwe steen door eerst krassen, vlekken en beschadigingen weg te schuren. Ook oneffenheden moeten eraan geloven.

Vervolgens polijsten we het oppervlak stap voor stap tot het resultaat perfect is. Tot slot brengen we een nieuwe beschermlaag aan. Zo verlengen we niet alleen de levensduur van jouw blauwe steen, we maken het onderhoud ook een stuk makkelijker.

Nog vragen over het onderhoud of de renovatie van blauwe hardsteen? Neem vrijblijvend contact op!

blauwe hardstenen douche antikal zurenBlauwe hardstenen douche antikal na renovatie

Ontkalkend product gebruikt op een blauwe hardstenen douchebodem. Na renovatie opnieuw een mooie steen.

hardsteen zwart voor natuursteen renovatie
hardsteen zwart na natuursteen renovatie

Blauwe hardstenen keukenvloer is door het intensieve gebruik zeer mat geworden. Na schuren en polijsten opnieuw een mooie glans.

hardsteen zwart voor renovatiehardsteen zwart na renovatie

Door het schuiven van stoelen heeft een steen erg te lijden. Zo ook onder een keukentafel.

keuken aanrecht blauwe hardsteen met veel vlekkenkeuken aanrecht blauwe hardsteen met veel vlekken na renovatie

Een keukenaanrecht krijgt veel te lijden. Gelukkig kan de blauwe hardsteen opnieuw mooi gemaakt worden.

hardsteen douche zwart voor renovatie
hardsteen douche zwart na renovatie

Kalkaanslag op op blauwe hardstenen douches en aanrechten komen vaak voor.

granieten trap zwartgranieten trap zwart met leuning

Afgelopen tredes glanzen opnieuw.

hardsteen zwart voor renovatiehardsteen zwart na renovatie

Arduinen/hardstenen inrit van garage met krassen van zand. Ook venstertabletten of dorpels kunnen opnieuw mooi gemaakt worden.

arduin

Arduinen terrastegels kunnen na de winter vaak een onderhoud gebruiken. Soms is dat echter zelfs niet voldoende.