Veelgestelde vragen over natuursteenrenovatie

Soorten natuursteen

 

Wat is natuursteen?

Natuursteen bestaat in tal van varianten. De bekendste soorten zijn arduin (blauwe hardsteen, graniet of Belgische hardsteen), leisteen, marmer, travertin en zandsteen. Natuursteen wordt ontgonnen in een steengroeve, waarna het verzaagd en bewerkt wordt. Het materiaal is duurzaam, verkrijgbaar in verschillende vormen en ook nog eens makkelijk te onderhouden. Door z’n stijlvolle en authentieke look komt natuursteen van pas in elk interieur en voor heel wat toepassingen. Je zult sowieso versteld staan van zijn gebruiksgemak en veelzijdigheid!

 

Hoe kan ik natuursteen renoveren?

Is je natuursteen beschadigd of afgeleefd? Dan hoef je je tegels niet meteen te vervangen. Renovatie is dan een duurzame en goedkopere optie. Wij helpen je graag verder! We hebben al meer dan vijftig jaar ervaring en zijn dus de ideale partner voor de renovatie van je natuursteen. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan.

 

Hoe moet ik natuursteen schuren?

Je behandelt je natuursteen het best met zachtheid. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponsje om je tegels te reinigen.

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je het materiaal schuren om krassen, vlekken en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.

 

Hoe moet ik natuursteen polijsten?

Bij intensief gebruik kan het zijn dat je natuursteen zijn natuurlijke glans verliest, of dat er lichte slijtage te zien is. Geen paniek, je kunt de steen weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen door hem te polijsten. Je schakelt hiervoor het best een professional in, want natuursteen polijsten is een secuur werkje.

Ga je toch zelf natuursteen polijsten? Lees vooraf goed hoe je te werk moet gaan en welk materiaal je best gebruikt.

 

Waarop moet ik letten bij het voegen van natuursteen?

Wil je natuurstenen tegels integreren in je huis of op je terras? Dan is het essentieel dat je de tegels nauwkeurig voegt. Je mag er bijvoorbeeld niet te vroeg aan beginnen en moet het juiste voegsel kiezen. We helpen je graag op weg met deze tips voor een perfect gevoegde vloer of terras.

 

Hoe kan ik de glans herstellen van mijn natuurstenen vloer?

Begint je natuurstenen vloer er dof en afgeleefd uit te zien? Dan is polijsten de boodschap! Door je vloer te polijsten, verdwijnen oppervlakkige krasjes of slijtage als sneeuw voor de zon en krijgen je natuurstenen tegels hun oorspronkelijke glans terug. Laat het polijsten over aan een van onze vakmensen voor een perfect resultaat.

 

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van natuursteen?

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een lage pH-waarde. Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het de extra bescherming blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

 

Hoe moet ik natuursteen schoonmaken?

Bij het schoonmaken van natuursteen gebruik je het best producten met een lage pH-waarde. Wees ook zuinig met water, zodat het de steen niet binnendringt of beschadigt. Check zeker eens onze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer.

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Geen paniek! Met deze do’s en dont’s kun je de vlek(ken) de baas. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk!

 

Hoe verwijder ik (vet)vlekken uit natuursteen?

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Lees dan zeker deze do’s en dont’s. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk! Laat je ook niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta.

Is de schade toch onherroepelijk? Dan kun je je natuursteen herstellen door hem te polijsten.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

 

Hoe verwijder ik kalk van natuursteen?

Heb je last van kalkaanslag in je badkamer of kalkvlekken in de keuken? Ga niet aan de slag met agressieve antikalkproducten, want die kunnen de natuursteen beschadigen. We raden je aan om het verwijderen van kalkaanslag over te laten aan een professional. Je natuursteen zal er in een mum van tijd weer pico bello uitzien.

 

Hoe kan ik cementsluiter verwijderen van natuursteen?

Het kan zijn dat er na het voegen nog cementsluier – restant van cement – achterblijft op de natuurstenen tegels in je huis of op je terras. Als je er snel bij bent, kun je het restant met een vochtige doek afkuisen. Dat kun je enkel meteen na het voegen doen.

Merk je daarna nog cementsluier op? Dan is het moeilijker te verwijderen en moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Gebruik geen ruwe spons of chemische producten. Omdat er voor elke soort tegel specifieke methodes zijn om de cementsluier te verwijderen, val je het best terug op de expertise van een professional.

 

Hoe vaak moet ik een natuurstenen vloer impregneren?

Door je natuurstenen vloer te impregneren, breng je een bescherming aan. De steen wordt zo minder gevoelig voor water en vuil. Je kunt dus gerust je nieuwe vloer al eens impregneren, dan blijft hij langer mooi. We raden je aan om de behandeling af en toe te herhalen, onder meer om de kleur en glans te versterken.

 

Hoe kan ik azijnvlekken verwijderen van natuursteen?

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.

 

Hoe kan ik krassen verwijderen van natuursteen?

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je de steen schuren om krassen en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees dan onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.

 

Wat is graniet?

Graniet is een dieptegesteente, gevormd door ondergronds gestold magma. Hoewel het woord graniet is afgeleid van het Latijnse ‘granus’, dat korrel betekent, bestaat deze natuursteen niet uit korrels, maar uit kristallen. Graniet is erg populair voor aanrechtbladen, maar wordt ook buiten toegepast voor terrassen en de afwerking rond zwembaden.

 

Hoe kun je graniet renoveren?

Graniet renoveren doe je door het oppervlak eerst volledig stofvrij te schuren. Nadat alle beschadigingen zijn weggewerkt en het graniet glad gepolijst is, kun je de steen impregneren om hem te beschermen tegen vocht en vlekken. Wil je jouw graniet laten renoveren door een professional? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Hoe kun je graniet schuren?

Graniet schuren doe je het best met een speciale schuurmachine met roterende schijven waarin diamant verwerkt zit. Ga zelf je aan de slag? Lees dan onze tips voor je begint. In onze webshop vind je al het materiaal dat je nodig hebt voor een professioneel resultaat. Heb je weinig ervaring met graniet schuren, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

 

Hoe kun je graniet polijsten?

Graniet polijsten doe je met een speciale schuurmachine waarop je verschillende diamantschuurschijven monteert. Gebruik eerst een grove schuurkorrel en werk daarna met schijven die een steeds fijnere korrel hebben. Heb je geen ervaring met graniet polijsten, dan laat je de klus het best over aan een professional. Wil jij graniet laten polijsten? Neem gerust contact met ons op.

 

Hoe kun je graniet voegen?

Als je granieten tegels voegt, dan wil je niet alleen een visueel perfect resultaat, maar ook voegen die lang mooi blijven. We helpen je graag op weg met onze tips voor een perfect gevoegde granieten vloer.

 

Hoe kun je de glans herstellen van een doffe granieten vloer?

Een doffe granieten vloer herstellen, doe je door matte eerst weg te schuren, waarna je het graniet door te polijsten opnieuw glans en kleur geeft. Tot slot kun je nog een impregneermiddel als beschermlaag aanbrengen.

 

Hoe moet je graniet onderhouden?

Graniet onderhouden is vrij eenvoudig, want deze natuursteen is erg onderhoudsvriendelijk. Je reinigt graniet het best met een sopje van lauw water en een mild schoonmaakproduct. Gebruik voor het schoonmaken een spons en verwijder eventuele zeepresten met een propere, vochtige doek. Ga ten slotte nog eens over het oppervlak met een droge doek.

 

Hoe reinig je graniet?

Graniet reinigen doe je nooit met zure of bijtende producten, want die kunnen de steen beschadigen. Maak een sopje van lauw water met een mild schoonmaakproduct en gebruik voor het schoonmaken een spons. Verwijder eventuele zeepresten met een propere, vochtige doek en ga tot slot nog eens over het oppervlak met een droge doek. Is het graniet na verloop van tijd erg vuil geworden? Dan kun je de steen laten renoveren. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

 

Hoe krijg je vlekken uit graniet?

Vlekken op graniet zijn meestal kringvormige of witte (kalk)vlekken. Gebruik zeker nooit zure of bijtende producten om zulke vlekken uit graniet te krijgen, want die zullen de situatie enkel erger maken. Om hardnekkige vlekken te verwijderen kun je het graniet laten renoveren. Neem daarvoor gerust contact met ons op.

 

Hoe verwijder je kalk van graniet?

Kalk op graniet verwijderen, mag je nooit doen met zure of bijtende producten. Die kunnen de steen namelijk beschadigen. Het graniet polijsten is de enige goeie manier om kalk te verwijderen en de steen opnieuw in zijn oude glorie herstellen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Hoe cementsluier verwijderen van graniet?

Cementsluier verwijderen van graniet, mag je nooit doen met zure of bijtende producten. Zo kun je het materiaal namelijk ernstig beschadigen. Om zeker te zijn van een geslaagd eindresultaat, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen om cementsluier te verwijderen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

 

Hoe vaak moet je graniet impregneren?

Door graniet te impregneren bescherm je de steen beter tegen vuil en vocht. Hoe vaak je dit moet doen,  . Wil je graniet laten impregneren? Neem dan gerust contact op om een afspraak te maken.

 

Hoe kun je   op graniet verwijderen?

Heb je net azijn op graniet gemorst? Snel handelen is cruciaal, want een zure vloeistof kan dit soort natuursteen ernstig beschadigen. Maak een sopje van lauw water en zeepsop met een lage pH-waarde en reinig daarmee het graniet. Heeft azijn de steen al beschadigd? Dan biedt een renovatie de uitkomst. Aarzel niet om daarvoor contact met ons op te nemen.

 

Hoe kun je krassen op graniet verwijderen?

Krassen in graniet kun je wegwerken door de steen te polijsten. Hiervoor heb je gespecialiseerd materiaal nodig, zoals polijstmachines en diamantpads in verschillende korrelgroottes. Al deze benodigdheden vind je in onze webshop. Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Neem dus gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Heb je nog vragen? Wil je een beroep doen op de expertise van onze vakmensen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!