Een vlek op je natuurstenen vloer: nog geen reden tot paniek. Je vraagt je natuurlijk af of die vlek verwijderd kan worden en zo ja, op welke manier dan? Vlekken verwijderen op natuursteen is niet onmogelijk, maar in eerste instantie is het vooral een kwestie van voorkomen dat jouw natuursteenvloer beschadigd raakt. Wij reiken in dit artikel enkele stappen aan.

 

1.    Snel reageren is de boodschap

Een vloer wordt intensief gebruikt; dat is niet meer dan normaal. Het risico op vlekken is dus reëel. Maar als je snel en efficiënt handelt, kun je de schade beperken. Dep de vlek meteen droog na het morsen, zo voorkom je dat ze door het oppervlak dringt. Blijken de vlekken op je natuursteen té hardnekkig, dan dringt een meer intensieve behandeling zich op.

 

2.     Vlekken verwijderen op natuursteen

Vlekken op natuursteen zijn vooral gevaarlijk als ze zuren of vetten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroen, wijn, olie, … Niet toevallig komen vlekken op natuursteen dan ook vooral voor in de keuken, en meer bepaald op het aanrecht. Daarnaast is ook natuursteen in de badkamer gevoelig voor witte vlekken, veelal veroorzaakt door kalk.

 

Citroen- of azijnvlekken

Zuurhoudende vloeistoffen zoals citroen en azijn kunnen vlekken achterlaten op jouw natuursteen.

 • Dep de vlek onmiddellijk droog
 • Bevochtig daarna met water.
 • Gebruik een stukje schuurpapier met een zo fijn mogelijke (!) korrel om de verkleuring zachtjes, met cirkelvormige bewegingen, weg te schuren.
 • Spoel nog eens na met water.
 • Blijft de vlek zichtbaar? Neem gerust contact op met onze specialisten.

 

Frisdrank of wijn gemorst?

Ook frisdrank en wijn kunnen vlekken op jouw vloer of aanrecht van natuursteen veroorzaken.

 • Verdun een kleine hoeveelheid ontsmettingsalcohol of bleekmiddel met water. Let er wel op dat je de juiste verhouding gebruikt, want een foutief gebruik van deze producten kan ergere vlekken veroorzaken.
 • Breng met een doek de vloeistof aan op de vlek
 • Laat even intrekken
 • Veeg de vlek weg
 • Spoel af met (schoon) water.
 • Neem contact op als de vlek toch zichtbaar blijft.

 

Olievlekken of vetvlekken op natuursteen

 • Breng een hoeveelheid wasbenzine aan op een doek
 • Dep de olie- of vetvlek weg
 • Herhaal indien nodig.
 • Verdwijnt de vlek op je natuursteen niet? Neem contact op.

 

Witte vlekken op natuursteen in de badkamer

Witte vlekken op natuursteen in de badkamer (of keuken) wijzen meestal op kalkaanslag. Gebruik vooral geen antikalkproducten, want natuursteen is zelf kalkhoudend! Je zou je steen er dus alleen maar door beschadigen.

 • Gebruik een kalksluierverwijder speciaal voor natuursteen
 • of neem contact op met een specialist in natuursteenrenovatie.

 

Doffe/matte vlekken op natuursteen

Bij matte of doffe vlekken op natuursteen, die zijn ontstaan door zure of alkalische middelen,) is de vlek afschuren aangewezen. Onze specialisten in natuursteenrenovatie staan voor jou klaar!

 

Hoe vlekken op je natuursteenvloer vermijden?

Natuursteen is een natuurlijk materiaal dat enige omzichtigheid vergt – het laat zich namelijk niet zo makkelijk reinigen. Vlekken voorkomen is dus de boodschap. En dat is uiteindelijk gewoon maar een kwestie van u enkele goede gewoonten eigen te maken.

 

Gebruik de juiste producten

Kijk goed uit met de reinigingsproducten waarmee je jouw natuursteenvloer op wekelijkse basis schoonhoudt. Een duurzame natuursteenvloer vereist specifieke onderhoudsproducten. Niet zeker of een bepaald product wel geschikt is voor jouw vloer? Neem dan het zekere voor het onzekere en win advies in bij een expert. Tips om de juiste keuze te maken:

 • Gebruik geen detergenten; die kunnen schadelijk zijn voor poreuze materialen zoals natuursteen.
 • Kies voor pH-neutrale producten, want een te hoge zuurtegraad in een product kan juist vlekken op natuursteen veroorzaken.

 

Onze specialisten vertellen je graag alles over natuursteenrenovatie. Neem contact met ons op!

 

Veelgestelde vragen over het verwijderen van vlekken op natuursteen

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Lees dan zeker deze do’s en dont’s. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk! Laat je ook niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta.

Is de schade toch onherroepelijk? Dan kun je je natuursteen herstellen door hem te polijsten. Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Heb je last van kalkaanslag in je badkamer of kalkvlekken in de keuken? Ga niet aan de slag met agressieve antikalkproducten, want die kunnen de natuursteen beschadigen. We raden je aan om het verwijderen van kalkaanslag over te laten aan een professional. Je natuursteen zal er in een mum van tijd weer pico bello uitzien.

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.