U hebt net een huis gekocht, wilt uw keuken renoveren of heeft te kampen met hardnekkige vlekken in uw aanrecht en u weet niet goed hoe ze te behandelen… Het is maar een van de situaties waarin het handig is om te weten uit welk materiaal uw aanrechtblad gemaakt is. In dit artikel overlopen we de meest voorkomende soorten en geven we u handige tips om te bepalen of én welke natuursteen er in uw keuken zit.
Natuursteen of niet?
Waarom het belangrijk is om te weten of uw aanrechtblad uit natuursteen bestaat? Omdat u het materiaal met huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes kunt beschadigen. Hebt u een vlek gemaakt die alleen maar erger wordt als u hem behandelt met een klassiek (bijtend) schoonmaakmiddel? Dan is de kans groot dat u met natuursteen te maken hebt. En dat is goed nieuws, want met de juiste onderhoudsgewoontes is natuursteen een materiaal dat jarenlang mooi blijft. Net daarom is het een van de meest populaire keuzes voor keukenbladen. Bovendien valt natuursteen meestal perfect te renoveren, waardoor vlekken of krassen geen enkele reden tot paniek zijn.
Graniet
U herkent graniet aan zijn gespikkelde uiterlijk met als hoofdkleuren zwart, roze en wit. Er zijn drie afwerkingsvormen waarin graniet voorkomt.
- Gepolijst graniet heeft een hoogglanzende afwerking en is daardoor bestand tegen vlekken. Bovendien is het een erg hard materiaal dat niet snel krassen vertoont.
- Gezoete graniet heeft een mat oppervlak, maar is poreuzer en bijgevolg vlekgevoelig.
- Gebrande graniet wordt gekenmerkt door een ruwer oppervlak en is evenmin bestand tegen vlekken.
Blauwe hardsteen
De populairste natuursteen van het moment? Dat moet blauwe hardsteen zijn. U identificeert hem door zijn donkere kleur en de vaak hoge concentratie fossielen – witte vlekjes – die zichtbaar zijn aan het oppervlak. Blauwe steen is zo geliefd omdat het materiaal er na verloop van tijd mooi ‘verweerd’ gaat uitzien. Omdat deze natuursteen kalkhoudend is, is hij gevoelig voor vlekken en reinigt u hem het best met een aangepast product.
Marmer
Een keukenblad in marmer heeft een erg luxueuze uitstraling. Het materiaal komt in heel wat kleuren voor, variërend van grijs tot roze en wit en en herkent u aan zijn typische marmerpatroon. Net zoals blauwe hardsteen is marmer een kalkhoudende steen, wat wil zeggen dat u hem niet met een te zuur product mag behandelen.
Hulplijn inschakelen om de natuursteen in uw keuken te bepalen
Voldoet het materiaal in uw keuken aan geen enkele van bovenstaande beschrijvingen? Niet getreurd. Neem gerust contact op met ons. Wij helpen u graag verder!