Kiezen voor natuursteen als keukenblad is een prima idee. Niet alleen zorgt het materiaal voor een stijlvolle uitstraling in je keuken; de meeste soorten natuursteen zijn ook erg duurzaam. Bovendien valt het onderhoud heel wat beter mee dan je misschien zou denken, als je enkele eenvoudige regels in het achterhoofd houdt.
Soorten natuursteen keukenbladen
Welke natuursteen pas het best in je keuken? We verlopen graag de mogelijkheden. Twijfel je nadien toch nog of een bepaalde steen geschikt is? Neem dan gerust contact op met ons.
Graniet: praktisch en veelzijdig
Als je op zoek bent naar een bijzonder praktisch keukenblad, dan is graniet een goede keuze. Het is een niet-kalkhoudende steen die minder gevoelig is aan zuren. Dat maakt een granieten keukenblad erg onderhoudsvriendelijk. En je hebt keuze uit heel wat kleuren.
Maar opgelet: enkel gepolijst graniet heeft deze robuuste eigenschappen. Tegenwoordig vind je steeds vaker gezoete graniet op de markt, en die is veel vlekgevoeliger.
Belgische blauwsteen: streling voor het oog
De meest populaire natuursteen voor je keukenblad? Dat moet Belgische blauwsteen (arduin) zijn. Die is iets gevoeliger voor vlekken dan graniet, maar we kunnen hem behandelen met een waterafstotende beschermlaag zodat hij iets minder poreus wordt. Het is dan een koud kunstje om je arduinen aanrechtblad te onderhouden. Het volstaat om het met een licht ontvettend middel schoon te maken.
Marmer: goed bestand tegen hitte
Ook marmer kun je in je keuken gebruiken. Een marmeren aanrechtblad kan vrij goed tegen hitte en geeft je kookruimte een luxueuze toets. Al moeten we er meteen bij vertellen dat marmer wel gevoelig is voor vlekken. Een goed en nauwkeurig onderhoud is dus noodzakelijk.
Leisteen: niet geschikt voor je keuken
Leisteen is dan weer géén goed idee voor je keuken. Deze natuursteen komt maar beter niet in contact met zuren en er verschijnen snel krassen op. Leisteen is opgebouwd uit verschillende lagen, waarvan af en toe splinters kunnen afbrokkelen. Niet ideaal dus voor een werkblad dat je intensief gebruikt.
Of toch een keramisch werkblad?
Ook keramische werkbladen zijn in opmars, maar daarbij moet je opletten met scherpe of zware voorwerpen. Als je er iets op laat vallen, kan dat een scheur veroorzaken.
Algemene tips voor het ideale keukenblad
Je favoriete materiaal bepalen is één ding, maar er zijn nog een aantal algemene aandachtspunten.
- Pas de afmetingen aan je keukengewoonten aan. Als je graag en veel kookt, heb je meer werkruimte nodig dan wanneer je maar af en toe in de keuken staat.
- Bepaal de ideale hoogtevan je keukenblad, zodat het een plezier blijft om het te gebruiken.
- Denk op de lange termijn. Natuursteen is duurder dan bijvoorbeeld kunststof, maar is heel wat sterker en gaat dus langer mee.
Wat kost een natuurstenen werkblad?
Hoeveel moet je ongeveer betalen om je natuurstenen werkblad op maat te laten maken? Het is moeilijk om een inschatting te geven. Het type natuursteen, de grootte van het blad en het aantal uitsnijdingen hebben allemaal invloed op de prijs van je natuurstenen werkblad. Een plaatser kan je een gepersonaliseerde offerte bezorgen.
Daarnaast moet je de kosten voor het onderhoud in rekening brengen. Normaal volstaat het om je natuursteen regelmatig te reinigen. De reinigingsspray en ontvetter Akemi Crystal Clean is ideaal om dagelijks vuil te verwijderen van een gepolierd werkblad. Gebruik daarbij altijd een microvezeldoek.
Behandel de natuursteen ten slotte één tot twee keer per maand met een impregneer- en onderhoudsspray. Toch echt hardnekkige vlekken gemaakt? Dan is natuursteenrenovatie de oplossing.