Grafzerken herstellen: een werkje voor specialisten

Op een begraafplaats gedenken mensen hun dierbaren en komen ze tot rust. Natuurlijk wil je zo’n plek goed onderhouden en de overledenen gepast eren. Gaat het om een graf uit natuursteen? Wij vertellen je hoe je dat het best schoonmaakt. Bij schade kunnen wij grafzerken herstellen.

Grafzerken herstellen: we gaan met de grootste zorg te werk om de grafsteen te schuren, reinigen en te impregneren

Welke natuursteen voor grafzerken?

Grafstenen uit natuursteen zijn zeer populair, omdat ze lang meegaan en er mooi uitzien. De meest gekozen soorten zijn graniet, blauwe hardsteen (arduin) en marmer. Zeker graniet en blauwe hardsteen zijn aangeraden, omdat die het minst poreus zijn. Ze kunnen het best tegen vorst en zijn slijtvast.

Het is wel belangrijk dat grafzerken uit poreuze natuursteen, zoals marmer en zandsteen, een goede beschermlaag krijgen (door ze te impregneren). Een grafsteen staat in open lucht en wordt het hele jaar door blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden – van hittegolven over onweersbuien tot sneeuw en hagel.

Grafzerken reinigen en onderhouden: zo doe je dat

Een grafzerk uit natuursteen is erg robuust, maar let toch op tijdens het poetsen. Het zou natuurlijk jammer zijn dat er vlekken of krassen op komen omdat je verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt. Wij vertellen je hoe je het onderhoud van een grafzerk aanpakt. Dit geldt zowel voor arduinen als granieten grafstenen – en eigenlijk voor elke soort natuursteen.

  • Verwijder modder, zand, bladeren en ander vuil met een zachte borstel. Een schuurborstel is absoluut afgeraden. Steentjes of scherpe objecten neem je het best met de hand op, zodat ze geen krassen maken.
  • Eerst water, de rest komt later. Maak de grafsteen schoon met een licht vochtige microvezeldoek.
  • Blijft er nog vuil achter? Dan kun je een natuurlijke, pH-neutrale zeep toevoegen aan het water. Blijf de zachte poetsdoek gebruiken en vermijd schuursponsjes.

Grafzerk

Reiniging door experten

Heb je het onderhoud te lang uitgesteld, waardoor je het vuil nog maar moeilijk zelf verwijderd krijgt? Of ben je bang dat je de natuursteen gaat beschadigen? Wij nemen je het onderhoud van de grafzerk uit handen. We zullen de steen mild of intensief reinigen en eventueel opschuren.

Grafzerken herstellen met de grootste zorg

Is de grafzerk beschadigd? Als je het probleem zelf probeert op te lossen, kun je nog meer schade aanrichten. Daarom schakel je bij barsten, krassen, vlekken of verkleuring het best onze experten in. Grafzerken herstellen doen we met de grootste zorg.

Bij zo’n natuursteenrenovatie gaan we de steen grondig opschuren en reinigen. Bij marmer of zandsteen brengen we soms ook een nieuwe berschermlaag aan. Contacteer ons voor meer info of vraag meteen een offerte aan om de grafsteen professioneel te reinigen of herstellen.