In de periode rond Allerheiligen is het de traditie om bloemen te plaatsen op de graven van onze dierbare overledenen. Maar ook tijdens de rest van het jaar verdienen overleden familieleden ons respect en dus een mooi onderhouden grafsteen. Maar hoe pak je het onderhoud van een grafzerk precies aan? We vertellen het je in dit artikel.

Familie verantwoordelijk voor onderhoud

Het algemene onderhoud van het kerkhof is een taak van de gemeente, maar voor het schoonmaken van de individuele grafzerken staan de families van de overledenen zelf in.

Hoe je de grafzerk het best onderhoudt, hangt uiteraard af van het type steen. Vandaag wordt de overgrote meerderheid van alle grafstenen vervaardigd uit graniet, al worden er ook andere soorten natuursteen gebruikt, denk maar aan blauwe hardsteen (arduin), dat vooral vroeger heel populair was. Ook zijn er grafmonumenten in marmer, in zandsteen of in een combinatie van verschillende soorten natuursteen.

Grafzerken in arduin en graniet onderhouden

Omdat graven in de open lucht staan, krijgen ze heel wat te verduren. Daardoor kunnen grafstenen uit bijvoorbeeld arduin na verloop van tijd niet alleen erg vuil worden, maar ook een wat ruwer oppervlak krijgen.

Om zo’n arduinen grafsteen te reinigen, gebruik je een neutrale zeep en een zachte borstel. Javel of andere bijtende producten zijn uit den boze. Die kunnen immers de kalk in de grafsteen oplossen. Ook zijn zulke chemische producten nefast voor de metalen verbindingen die vaak in het grafmonument zitten. Als die beginnen te roesten, zetten ze uit en kan de natuursteen barsten.

Is de grafsteen vervaardigd uit graniet? Reinig die dan met een sopje van warm water en een neutraal schoonmaakmiddel. Even schrobben met een vod of een spons en de steen ziet er weer als nieuw uit.

Renovatie en restauratie van grafstenen

Is de grafzerk heel sterk vervuild? Heb je bijvoorbeeld hardnekkige vlekken op je arduinen grafzerk? Dan kun je een professionele natuursteenrenovatie overwegen, waarbij de steen grondig wordt opgeschuurd, gereinigd en van een beschermlaag voorzien. Ook bij barsten of verzakkingen schakel je het best een natuursteenexpert in die een restauratie uitvoert.

Wil je graag een offerte op maat voor de renovatie of restauratie van een grafzerk? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!