Graniet: alle handige info over gebruik, onderhoud en renovatie
Graniet is een prachtige, tijdloze natuursteen. De luxueuze uitstraling vormt een heuse meerwaarde voor jouw interieur of terras. Ben je ook betoverd door de schoonheid van graniet? We vertellen je graag alles wat je moet weten over dit stollingsgesteente: van de eigenschappen en het gebruik over het onderhoud tot de renovatiemogelijkheden bij beschadiging.
Wat is graniet?
Graniet is een dieptegesteente, gevormd door ondergronds gestold magma. Hoewel het woord graniet is afgeleid van het Latijnse ‘granus’ (korrel), bestaat deze natuursteen niet uit korrels, maar uit kristallen. Die bepalen de kleur van de steen.
Unieke kenmerken en voordelen van graniet
- Elk stukje graniet is uniek, omdat het patroon en de kleur varieert.
- Graniet is bijzonder hard, slijtvast en krasbestendig. Daarnaast kan het goed tegen hitte.
- Deze soort natuursteen is goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden en vervuiling.
- Het oppervlak van granieten tegels is niet glad, zelfs niet als het nat is.
- Graniet is weinig poreus, waardoor vloeistoffen niet makkelijk in de steen kunnen trekken. Wel kunnen zuren en bijtende vloeistoffen het graniet beschadigen.
Gebruik van graniet
Het is duidelijk: graniet is bijzonder veelzijdig. Daardoor kun je het voor verschillende toepassingen gebruiken, zowel binnen als buiten. Zo zijn keukenbladen in graniet erg bekend, net als granieten vloertegels, terrassen en boordstenen rond zwembaden.
Onderhoud van graniet
Graniet is erg onderhoudsvriendelijk. Je reinigt de natuursteen het best met een sopje van lauw water en een mild reinigingsproduct. Gebruik een zachte spons om de graniet schoon te maken en verwijder eventuele zeepresten met een propere, vochtige doek. Ga nadien nog eens over het oppervlak met een droge doek.
Een vaak voorkomend probleem zijn kringvormige of witte (kalk)vlekken. Om jouw granieten vloer of werkblad optimaal te beschermen, kun je het materiaal het best laten impregneren. Een vochtwerend laagje stoot vloeistoffen beter af, zodat ze minder diep in het graniet kunnen trekken.
Renovatie van graniet
Is je graniet ontsierd door vlekken, krassen of matte plekken? Geen zorgen: wij kunnen je keukenblad of tegels herstellen. Onze professionals hebben de nodige ervaring en knowhow voor jouw natuursteenrenovatie.
- We kunnen de meeste tegels of aanrechtbladen terug in de oorspronkelijke staat herstellen, van vlekken door verkeerde onderhoudsproducten of fruit, tot diepe krassen door intensief gebruik.
- We komen bij jou ter plekke en schuren het graniet volledig stofvrij. Nadat alle beschadigingen zijn weggewerkt en het graniet glad is gepolijst, impregneren wij het materiaal opnieuw, waardoor het er terug als nieuw uitziet.
Neem vrijblijvend contact op om jouw granieten vloer of aanrecht een opknapbeurt te geven. Na een plaatsbezoek bezorgen we jou een gedetailleerde offerte.
LEUK OM TE WETEN
Je hoeft geen voorschot te betalen.
Onze machines maken zeer weinig lawaai.
We gebruiken geen chemische producten.
Onze methodes produceren geen of zeer weinig stof.
We kunnen de meeste vloeren al renoveren binnen één dag.
Veelgestelde vragen over graniet
Graniet is een dieptegesteente, gevormd door ondergronds gestold magma. Hoewel het woord graniet is afgeleid van het Latijnse ‘granus’, dat korrel betekent, bestaat deze natuursteen niet uit korrels, maar uit kristallen. Graniet is erg populair voor aanrechtbladen, maar wordt ook buiten toegepast voor terrassen en de afwerking rond zwembaden.
Graniet renoveren doe je door het oppervlak eerst volledig stofvrij te schuren. Nadat alle beschadigingen zijn weggewerkt en het graniet glad gepolijst is, kun je de steen impregneren om hem te beschermen tegen vocht en vlekken. Wil je jouw graniet laten renoveren door een professional? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Graniet schuren doe je het best met een speciale schuurmachine met roterende schijven waarin diamant verwerkt zit. Ga zelf je aan de slag? Lees dan onze tips voor je begint. In onze webshop vind je al het materiaal dat je nodig hebt voor een professioneel resultaat. Heb je weinig ervaring met graniet schuren, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.
Graniet polijsten doe je met een speciale schuurmachine waarop je verschillende diamantschuurschijven monteert. Gebruik eerst een grove schuurkorrel en werk daarna met schijven die een steeds fijnere korrel hebben. Heb je geen ervaring met graniet polijsten, dan laat je de klus het best over aan een professional. Neem gerust contact met ons op.
Als je granieten tegels voegt, dan wil je niet alleen een visueel perfect resultaat, maar ook voegen die lang mooi blijven. Vraag gerust tips voor een perfect gevoegde granieten vloer.
Een doffe granieten vloer herstellen, doe je door matte plekken eerst weg te schuren. Daarna polijst je de steen, om de graniet weer een mooie glans en kleur te geven. Tot slot kun je nog een impregneermiddel als beschermlaag aanbrengen.
Door graniet te impregneren, bescherm je de steen beter tegen vuil en vocht. Dat doe je het best elk jaar opnieuw. Laat je het liever aan een expert over? Contacteer ons.
Krassen in graniet kun je wegwerken door de steen te polijsten. Hiervoor heb je gespecialiseerd materiaal nodig, zoals polijstmachines en diamantpads in verschillende korrelgroottes. Al deze benodigdheden vind je in onze webshop. Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om de graniet te laten polijsten door een professional. Neem dus contact met ons op om een afspraak te maken.
Graniet is een stolllingsgesteente, dat diep onder de aardkorst gevormd wordt. Het is een natuursteen die bijzonder slijtvast is.
Graniet is een zeer sterke natuursteen, die tegen een stootje kan. Hoewel marmer ook een hard materiaal is, is het iets kwetsbaarder dan graniet.
CONTACTEER ONS
Al onze afdelingen staan reeds ter uwer beschikking om u zo snel mogelijk verder te helpen.
Had u graag één van onze medewerkers ter plaatse?
Vul het contactformulier in en we maken zo snel mogelijk een afspraak.