Graniet is een prachtige natuursteen met een luxueuze uitstraling. Een granieten aanrechtblad geeft je keuken dan ook net dat tikkeltje extra én heeft heel wat voordelen – op voorwaarde dat je de steen goed verzorgt natuurlijk. Maar hoe moet je een granieten aanrechtblad nu juist onderhouden? Je ontdekt het in dit artikel!

 

Let op met wijn en andere gekleurde vloeistoffen

Graniet is een weinig poreuze natuursteen, waardoor vloeistoffen er niet zo snel in kunnen trekken. Stoot je echter per ongeluk een glas wijn om, zorg dan wel dat je er snel bij bent om te voorkomen dat de wijn in je steen trekt en vlekken maakt. Let verder ook op met zure of bijtende vloeistoffen, zoals citroensap en azijn of schoonmaakmiddelen met een te hoge pH-waarde.

 

Vlekken? Water en zeep brengen soelaas!

Heb je toch een vlek gemaakt op je granieten werkblad? Maak dan een sopje van lauw water en een mild schoonmaakproduct en kuis het blad af met een spons. Let ook hierbij op dat je geen zeep gebruikt die te agressief is en kies idealiter voor een milde reiniger die geschikt is voor het reinigen van een aanrechtblad in natuursteen, zoals Akemi Crystal Clean. Ga na afloop nog even met een propere, vochtige vod over het aanrecht om eventuele zeepresten te verwijderen en droog je aanrecht af.

 

De beste manier om je granieten aanrechtblad te onderhouden

Om te voorkomen dat er überhaupt vlekken op je aanrechtblad komen, moet je je natuursteen voorzien van een beschermende laag. Je laat je graniet dan ook het best impregneren, zodat er een vochtwerend laagje opzit en vloeistoffen dus minder snel én minder diep in de steen kunnen trekken. Bovendien is je granieten keukenblad na het impregneren ook beschermd tegen vuil, waardoor het minder snel vastkoekt en je je natuursteen makkelijker kunt onderhouden.

Heb je nog vragen over het onderhoud van je granieten natuursteen? Wij helpen je met plezier!

 

Veelgestelde vragen over graniet

Cementsluier verwijderen van graniet, mag je nooit doen met zure of bijtende producten. Zo kun je het materiaal namelijk ernstig beschadigen. Om zeker te zijn van een geslaagd eindresultaat, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen om cementsluier te verwijderen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken.

Heb je net azijn op graniet gemorst? Snel handelen is cruciaal, want een zure vloeistof kan dit soort natuursteen ernstig beschadigen. Maak een sopje van lauw water en zeepsop met een lage pH-waarde en reinig daarmee het graniet. Heeft azijn de steen al beschadigd? Dan biedt een renovatie de uitkomst. Aarzel niet om daarvoor contact met ons op te nemen.

Vlekken op graniet zijn meestal kringvormige of witte (kalk)vlekken. Gebruik zeker nooit zure of bijtende producten om zulke vlekken te verwijderen, want die zullen de situatie enkel erger maken. Om hardnekkige vlekken te verwijderen, kun je je steen laten renoveren. Neem daarvoor gerust contact met ons op.