Een keuken vraagt om tijdloze en onderhoudsvriendelijke materialen die tegen een stootje kunnen. Daarom vind je er vaak een granieten of composiet keukenblad terug. Hoewel ze dezelfde luxe uitstraling hebben, zijn er tussen deze steensoorten toch enkele belangrijke verschillen.

1.    Composiet is geen natuursteen

Graniet is een natuursteen die miljoenen jaren geleden diep onder de aardkorst werd gevormd. Je moet een granieten keukenblad dus op maat laten snijden uit een groot blok. Graniet is een natuurlijk materiaal met een uniek karakter en verkrijgbaar in verschillende tinten, maar de kleurenwaaier is vaak beperkt tot wit, grijs, zwart en bruin.

Een composiet werkblad is daarentegen kunstmatig gemaakt in een fabriek, door verschillende componenten (zoals kunststoffen, glas en natuursteen) samen te persen met kunsthars en pigmenten. Het voordeel: je kiest helemaal zelf de kleur van je keukenblad uit composiet.

2.    Graniet is steviger dan composiet

Graniet is hitte- en krasbestendig. Daardoor weerstaat het dagelijkse slijtage – al is een snijplank voor je groenten natuurlijk wel nodig. Een composiet keukenblad is daarentegen veel gevoeliger voor scherpe voorwerpen. Het materiaal kan ook verkleuren en zelfs scheuren als je er een hete pan op zet.

3.    Composiet keukenblad is vlekbestendig

Graniet is licht poreus, waardoor vocht makkelijker kan indringen. Let dus extra op met olie, zure vloeistoffen en rode wijn. Zeker bij gezoete graniet! Op dit vlak biedt composiet meer gemoedsrust: de beschermende toplaag maakt je aanrechtblad minder vatbaar voor vlekken.

Het onderhoud is voor de rest vergelijkbaar. Een beetje water met een scheutje natuurzeep doet wonderen om een composiet of granieten keukenblad schoon te maken.

Granieten of composiet aanrechtblad renoveren?

Wat als het tijd is om je keukenblad te vervangen? Denk dan eerst aan renovatie! Wij kunnen zowel graniet als composiet repareren, om vlekken, krassen en andere beschadigingen weg te werken. Neem contact met ons op om je aanrechtblad te laten schuren en polijsten.