Wie zijn keuken renoveert, doet dat met het oog op de toekomst. Als u het aanrechtblad onder handen wilt nemen, is kiezen voor natuursteen een prima idee. De meeste soorten zijn immers bijzonder duurzaam, op voorwaarde dat u ze correct onderhoudt. Maar dat is lang niet het enige aandachtspunt.

 

1.      Het foute materiaal kiezen

Voor u een aanrechtblad aanschaft, doet u er goed aan om alle voor- en nadelen van de verschillende materialen op een rijtje te zetten en die te toetsen aan uw wensen. In ieder geval is het aangewezen om rekening te houden met de krasvastheid, de vlekgevoeligheid en hittebestendigheid van uw werkblad. Heel wat aanrechtbladen zien er immers prachtig uit als ze nieuw zijn, maar hebben zwaar te lijden onder het dagelijks gebruik in de keuken. Ons advies? Graniet is bijzonder onderhoudsvriendelijk, maar ook blauwe hardsteen doet het goed. Leisteen is dan weer minder geschikt als keukenblad.

 

2.      Het aanrechtblad verkeerd onderhouden

Zelfs als u voor een robuust materiaal gaat, kan het nog mislopen als u uw aanrechtblad verkeerd onderhoudt. Zo is het bij natuursteen belangrijk om steeds met milde, licht alkalische producten aan de slag te gaan. Overigens brengt natuursteen twee voordelen met zich mee: we kunnen heel wat soorten impregneren waardoor ze beter bestand zijn tegen vlekken en met natuursteenrenovatie kunnen we de meeste hardnekkige vlekken probleemloos verwijderen.

 

3.      Geen rekening houden met de juiste afmetingen

Als u graag kookt, vormt uw keukenwerkblad het middelpunt van uw keuken. Het is daarom cruciaal dat het voldoende groot is. Met een diepte van 60 centimeter zit je meestal goed. Zo heb je voldoende ruimte en kun je nog wel overal gemakkelijk bij. Daarnaast moet u rekening houden met de dikte van het blad. Bij zwaardere materialen, zoals graniet, vereist een dikker aanrechtblad immers meer ondersteuning.

 

4.      Genoegen nemen met een suboptimale hoogte

Om zonder rugpijn aan uw aanrechtblad te werken, is de juiste hoogte van het grootste belang. Standaard wordt een keukenblad op zo’n 90 centimeter geïnstalleerd, maar de beste hoogte voor uw werkblad kunt u achterhalen door voor het werkblad te staan met uw armen in een hoek van 90 graden, waarbij u uw onderarmen horizontaal boven het werkblad houdt. Idealiter bedraagt de afstand tussen uw onderarmen en het keukenblad 12 centimeter.