Kiezen voor natuursteen als keukenblad is een prima idee. Niet alleen zorgt het materiaal voor een stijlvolle uitstraling in uw keuken, de meeste soorten natuursteen zijn ook erg duurzaam. Bovendien valt het onderhoud heel wat beter mee dan vaak gedacht wordt, als u enkele eenvoudige regels in het achterhoofd houdt. We zetten even de beste soorten natuursteen voor u op een rijtje.

Algemene tips voor het ideale keukenblad

Het juiste materiaal bepalen is één ding, maar daarnaast zijn er een aantal algemene aandachtspunten die u het best meeneemt in uw keuze.

  • Pas de afmetingen aan uw keukengewoonten aan. Wanneer u graag en veel kookt, zal u meer werkruimte nodig hebben dan wanneer u maar af en toe in de keuken staat.
  • Bepaal de ideale hoogte van uw keukenblad, zodat het een plezier blijft om het te gebruiken.
  • Denk op lange termijn. Natuursteen is duurder dan bijvoorbeeld kunststof, maar is heel wat sterker en gaat dus langer mee.

Graniet: praktisch en veelzijdig

Als u op zoek bent naar een bijzonder praktisch keukenblad, dan is graniet een goede keuze. Omdat graniet een niet-kalkhoudende steen is, is hij minder gevoelig aan zuren. Dat maakt van graniet een onderhoudsvriendelijke steen, die overigens in heel wat kleuren beschikbaar is. Maar opgelet: enkel gepolijst graniet heeft deze robuuste eigenschappen. Tegenwoordig vindt u steeds vaker gezoete graniet op de markt, en deze is veel vlekgevoeliger.

Belgische blauwsteen: streling voor het oog

De meest populaire natuursteen in de keuken? Dat moet Belgische blauwsteen zijn. Iets vlekgevoeliger dan graniet, maar we kunnen hem behandelen met een waterafstotende beschermlaag zodat hij iets minder poreus wordt. De steen onderhouden wordt dan een koud kunstje. Het volstaat om hem met een licht ontvettend middel schoon te maken. Toch écht hardnekkige vlekken gemaakt? Dan is natuursteenrenovatie de oplossing.

Andere opties voor uw keukenblad

Ook marmer kan als aanrechtblad gebruikt worden. Leisteen is echter géén goed idee. Deze steen is erg gevoelig voor zuren en is evenmin krasbestendig. Daarnaast zijn keramische werkbladen in opmars, maar daarbij moet u opletten met scherpe of zware voorwerpen. Als u iets laat vallen, kan dat een scheur veroorzaken. Twijfelt u of een bepaalde steen geschikt is voor uw keuken? Neem dan gerust contact op met ons.