Welke vlekken ontsieren een vloer of aanrecht in natuursteen het vaakst? En handig om te weten: hoe kunt u ze makkelijk verwijderen? Enkele do’s en don’ts op een rijtje. 

Vlekken op natuursteen: welke stoffen zijn het schadelijkst? 

We vertellen u allicht niets nieuws wanneer we stellen dat zuren en vetten het vaakst voor vlekken zorgen op een natuursteenvloer of -aanrecht. Pas in de keuken dus zeker op met voedingsmiddelen zoals: 

  • Azijn 
  • Citroen 
  • Olie 
  • Wijn 
  • Vruchtensappen 
  • Boter 
  •  

Hoe onherroepelijk de schade is die dit soort vlekken op uw natuursteen veroorzaken, hangt af van de aard van de steen. In het algemeen geldt: hoe poreuzer de natuursteen, hoe gevoeliger hij is voor vlekken. Een voorbeeld: ‘harde’ natuursteensoorten als graniet, marmer en Belgische hardsteen zijn van nature niet waterdoorlatend en dus beter bestand tegen vlekken dan hun niet-zo-poreuze soortgenoten (zandsteen bijvoorbeeld). 

Hoe vlekken verwijderen van natuursteen? 

Wat als het noodlot heeft toegeslagen en u enkele druppels olijfolie morste op het natuurstenen aanrecht, of de fles wijn aan diggelen liet vallen op uw zorgvuldig onderhouden natuursteenvloer? Regel één: er is geen reden tot paniek. In het ergste geval – wanneer de vlek echt niet de baas blijkt te kunnen – kunt u altijd overgaan tot een natuursteenrenovatie waarbij uw vloer of aanrecht volledig gepolijst wordt. Regel twee: probeer onderstaande tips eerst eens uit. 

  • Dep de vlek meteen droog met een zachte doek. 
  • Reinig het natuurstenen oppervlak met een beetje lauw water, een zachte dweil en eventueel een neutraal (dus licht alkalisch) reinigingsproduct.  
  • Laat u niet verleiden om aan de slag te gaan met ogenschijnlijk snelle, maar allesbehalve betrouwbare huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (zoals tandpasta of – we verzinnen het niet – motorolie). 

Meer weten? Onze specialisten helpen u graag verder!

 

Veelgestelde vragen over vlekken op natuursteen

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Lees dan zeker deze do’s en dont’s. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk! Laat je ook niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta.

Is de schade toch onherroepelijk? Dan kun je je natuursteen herstellen door hem te polijsten. Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Heb je last van kalkaanslag in je badkamer of kalkvlekken in de keuken? Ga niet aan de slag met agressieve antikalkproducten, want die kunnen de natuursteen beschadigen. We raden je aan om het verwijderen van kalkaanslag over te laten aan een professional. Je natuursteen zal er in een mum van tijd weer pico bello uitzien.

Bijtende producten zoals azijn kunnen het oppervlak van natuursteen aantasten. Een azijnvlek op je stenen vloer of aanrecht is echter geen reden tot paniek. Begin niet te schuren op de vlek, dat zal enkel meer schade toebrengen. Reinig liever het natuurstenen oppervlak met lauw water en een zachte doek.

Laat je niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta. Bij onherroepelijke schade kun je beter een professional inschakelen, die het oppervlak zal polijsten.

Load More