Welke vlekken ontsieren een vloer of aanrecht in natuursteen het vaakst? En handig om te weten: hoe kunt u ze makkelijk verwijderen? Enkele do’s en don’ts op een rijtje. 

Vlekken op natuursteen: welke stoffen zijn het schadelijkst? 

We vertellen u allicht niets nieuws wanneer we stellen dat zuren en vetten het vaakst voor vlekken zorgen op een natuursteenvloer of -aanrecht. Pas in de keuken dus zeker op met voedingsmiddelen zoals: 

  • Azijn 
  • Citroen 
  • Olie 
  • Wijn 
  • Vruchtensappen 
  • Boter 
  •  

Hoe onherroepelijk de schade is die dit soort vlekken op uw natuursteen veroorzaken, hangt af van de aard van de steen. In het algemeen geldt: hoe poreuzer de natuursteen, hoe gevoeliger hij is voor vlekken. Een voorbeeld: ‘harde’ natuursteensoorten als graniet, marmer en Belgische hardsteen zijn van nature niet waterdoorlatend en dus beter bestand tegen vlekken dan hun niet-zo-poreuze soortgenoten (zandsteen bijvoorbeeld). 

Hoe vlekken verwijderen van natuursteen? 

Wat als het noodlot heeft toegeslagen en u enkele druppels olijfolie morste op het natuurstenen aanrecht, of de fles wijn aan diggelen liet vallen op uw zorgvuldig onderhouden natuursteenvloer? Regel één: er is geen reden tot paniek. In het ergste geval – wanneer de vlek echt niet de baas blijkt te kunnen – kunt u altijd overgaan tot een natuursteenrenovatie waarbij uw vloer of aanrecht volledig gepolijst wordt. Regel twee: probeer onderstaande tips eerst eens uit. 

  • Dep de vlek meteen droog met een zachte doek. 
  • Reinig het natuurstenen oppervlak met een beetje lauw water, een zachte dweil en eventueel een neutraal (dus licht alkalisch) reinigingsproduct.  
  • Laat u niet verleiden om aan de slag te gaan met ogenschijnlijk snelle, maar allesbehalve betrouwbare huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (zoals tandpasta of – we verzinnen het niet – motorolie). 

Meer weten? Onze specialisten helpen u graag verder!