Heeft uw natuurstenen vloer of aanrechtblad zijn natuurlijke glans verloren? Of heeft intensief gebruik zijn sporen achtergelaten? Er is geen enkele reden tot paniek. We kunnen natuursteen in zijn oorspronkelijke staat herstellen door te polijsten. Een intensieve klus die u met voldoende geduld en gedegen kennis van zaken eventueel zelf kunt uitvoeren, maar waarvoor u het best een vakman inschakelt. Hieronder leggen we even uit hoe dat werkt.

De basis van polijsten

Indien uw natuurstenen vloer krassen en duidelijke loopbanen vertoont, zullen we eerst het toplaagje afslijpen. Het blootgelegde oppervlak polijsten we stapsgewijs: we maken de steen steeds gladder door hem herhaaldelijk te behandelen met steeds fijner schuurmateriaal. Meestal gebeurt dat machinaal, maar kleinere oppervlakken die een minder intensieve bewerking vragen, kunnen ook handmatig gepolijst worden. En eens de gewenste gladheid bereikt is, leggen we een nieuwe beschermlaag op de natuursteen.

Nat of droog polijsten.

Polijsten gebeurt op twee manieren. Nat polijsten vereist heel wat vakmanschap, omdat het oppervlak nooit helemaal droog mag worden, maar ook niet te nat mag zijn. Droog polijsten is iets eenvoudiger, alleen komt er daarbij heel wat stof vrij.

Zelf natuursteen polijsten?

U kunt zich ook eventueel zelf wagen aan het polijsten van natuursteen. Zorg er dan wel voor dat u over het juiste materiaal beschikt. Een goede polijstmachine en voldoende schuurmateriaal is het absolute minimum. Houd er rekening mee dat u altijd met het grofste schuurmateriaal begint. Het is bovendien erg moeilijk om een egaal en gelijkmatig glanzend oppervlak te verkrijgen met de meeste polijstmachines die in de doe-het-zelfzaak verkrijgbaar zijn. Ga daarom nooit lukraak aan de slag met uw vloer of aanrechtblad, maar neem voldoende tijd om de juiste techniek onder de knie te krijgen. En zelfs dan blijft het een secuur werkje.

Schakel een professional in

Omdat polijsten heel wat ervaring vergt, raden we aan om een professional in te schakelen. Zo bent u steeds zeker van een goede afloop. Aan welk resultaat mag u zich dan verwachten? Een aanrechtblad of vloer die prachtig glanst en er zo goed als nieuw uitziet!

 

Veelgestelde vragen over het polijsten van natuursteen

Bij intensief gebruik kan het zijn dat je natuursteen zijn natuurlijke glans verliest, of dat er lichte slijtage te zien is. Geen paniek, je kunt de steen weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen door hem te polijsten. Je schakelt hiervoor het best een professional in, want natuursteen polijsten is een secuur werkje.

Ga je toch zelf natuursteen polijsten? Lees vooraf goed hoe je te werk moet gaan en welk materiaal je best gebruikt.

Natuursteen is een materiaal waar je lang van kunt genieten. Op voorwaarde dat je de steen correct onderhoudt, weliswaar. Je mag bijvoorbeeld niet te veel water gebruiken en kiest het best voor onderhoudsproducten met een lage pH-waarde. Met deze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer verleng je de levensduur. Nog een gouden raad: laat de natuursteen impregneren. Door het de extra bescherming blijft hij langer mooi.

Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Load More