Heeft uw natuurstenen vloer of aanrechtblad zijn natuurlijke glans verloren? Of heeft intensief gebruik zijn sporen achtergelaten? Er is geen enkele reden tot paniek. We kunnen natuursteen in zijn oorspronkelijke staat herstellen door te polijsten. Een aanrecht of vloer van natuursteen polijsten is een intensieve klus. Met geduld en gedegen kennis van zaken kunt u eventueel zelf uw natuursteen polijsten, maar het is niet toevallig een klus waarvoor de meeste mensen een vakman inschakelen. Aan u de keuze! Hieronder leggen we uit hoe het polijsten van een natuurstenen aanrecht of vloer in zijn werk gaat.

Hoe natuursteen polijsten?

Indien uw natuurstenen vloer krassen en duidelijke loopbanen vertoont, zullen onze specialisten in natuursteenrenovatie eerst het toplaagje afslijpen. Het blootgelegde oppervlak van de natuursteen polijsten we vervolgens stapsgewijs

  • We maken de steen steeds gladder door hem herhaaldelijk te behandelen met steeds fijner schuurmateriaal.
  • Eens de natuursteen weer zijn gewenste gladheid heeft, leggen we een nieuwe beschermlaag op de natuursteen door hem te impregneren.

Natuursteen polijsten met de hand vs machine

Meestal gebeurt polijsten met een machine, maar kleinere oppervlakken die een minder intensieve bewerking vragen, kunnen of moeten soms met de hand gepolijst worden.

 

Natuursteen droog polijsten of nat

Natuursteen polijsten gebeurt op twee manieren. Nat polijsten vereist heel wat vakmanschap, omdat het oppervlak nooit helemaal droog mag worden, maar ook niet te nat mag zijn. Natuursteen droog polijsten is iets eenvoudiger, alleen komt er daarbij heel wat stof vrij.

 

Natuursteen zelf polijsten in 4 stappen

U kunt zich eventueel zelf wagen aan het schuren (polijsten) van natuursteen. Zorg er dan wel voor dat u over het juiste materiaal beschikt: een goede polijstmachine met een set polijstpads, of voldoende schuurmateriaal is het absolute minimum.

Tip: bezoek onze webshop voor het ideale polijstmateriaal!

 

1.     Oefenen, oefenen, oefenen

Weet dat het moeilijk is om een egaal en gelijkmatig glanzend oppervlak te verkrijgen met de meeste polijstmachines die in de doe-het-zelfzaak verkrijgbaar zijn. Polijst ook nooit te lang op één plek, om lelijke kringen op uw natuursteen te voorkomen! Oefen daarom, indien mogelijk, eerst op een reservetegel of een minder zichtbare plek van de vloer of het werkblad. Zo leert u aanvoelen hoeveel druk u op de machine of het schuurpapier mag zetten.

Houd er rekening mee dat u altijd met het grofste schuurmateriaal begint en stapsgewijs overschakelt op een fijnere korrel.

 

2.     Polijsten met korrel 50 en 100

Met een grove korrel 50 polijst je de grootste oneffenheden in de natuursteen weg. Ga gelijkmatig te werk en oefen een zachte druk uit op de machine of het schuurpapier. Doe daarna hetzelfde met een korrel 100.

 

3.     Polijsten met korrel 200, 400 en 800

Begin vervolgens te polijsten met een korrel 200, daarna korrel 400 en tot slot korrel 800. Ga ook nu stapsgewijs en geduldig te werk.

 

4.     Polijsten met korrel 1500 en 3000

Tot slot is het de beurt aan de allerfijnste korrels, eerst 1500 en dan 3000. Als je een set polijstpads in huis hebt gehaald, dan gebruik je op het einde van deze stap de ‘buff pad’ om de natuursteen zijn glans terug te geven.

 

Verschillende soorten natuursteen polijsten

Niet alle soorten natuursteen zijn even makkelijk te polijsten, laat staan dat ze allemaal geschikt zijn om te polijsten op zich. Graniet, travertin (marmer) en blauwe hardsteen kun je bijvoorbeeld wel polijsten, maar bepaalde kalkhoudende soorten natuursteen niet. Vraag bij twijfel altijd vrijblijvend advies aan onze specialisten!

 

Natuursteen laten polijsten door een pro

Omdat polijsten heel wat ervaring vergt, raden we aan om een professional in te schakelen voor uw natuurstenen aanrecht of vloer. Neem dus gerust contact op met onze specialisten. Zo bent u steeds zeker van een goede afloop. Wat u precies mag verwachten? Na een vrijblijvend plaatsbezoek krijgt u een offerte. Bent u akkoord, dan plannen we een afspraak in en glanst uw natuursteen in een mum van tijd weer zoals tevoren!

 

 

Veelgestelde vragen over het polijsten van natuursteen

Bij intensief gebruik kan het zijn dat je natuursteen zijn natuurlijke glans verliest, of dat er lichte slijtage te zien is. Geen paniek, je kunt de steen weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen door hem te polijsten. Je schakelt hiervoor het best een professional in, want natuursteen polijsten is een secuur werkje.

Ga je toch zelf natuursteen polijsten? Lees vooraf goed hoe je te werk moet gaan en welk materiaal je best gebruikt.

Begint je natuurstenen vloer er dof en afgeleefd uit te zien? Dan is polijsten de boodschap! Door je vloer te polijsten, verdwijnen oppervlakkige krasjes of slijtage als sneeuw voor de zon en krijgen je natuurstenen tegels hun oorspronkelijke glans terug. Laat het polijsten over aan een van onze vakmensen voor een perfect resultaat.