Of het nu in je badkamer, je keuken of in een andere ruimte is: natuursteen in je interieur ziet er altijd fantastisch uit. Bovendien is natuursteen erg onderhoudsvriendelijk. Toch kan het gebeuren dat je natuursteen vlekken vertoont, door een antikalkmiddel bijvoorbeeld. Geen nood: in dit artikel ontdek je hoe je deze vlekken verwijdert.
Hoe ontstaan vlekken door een antikalkmiddel?
Als je hard leidingwater gebruikt, is het niet verwonderlijk dat er na een tijd kalkaanslag verschijnt. Maar let op: ga een wastafel of vloertegels in natuursteen nooit zomaar te lijf met een antikalkmiddel. Heel wat natuurstenen, zoals blauwe hardsteen, leisteen, marmer of travertin, bevatten namelijk zelf veel kalk. Als deze stenen in contact komen met het antikalkmiddel treedt er meteen een sterke reactie op en verschijnen er witte vlekken. Als de kalk volledig oplost, kun je zelfs te maken krijgen met ‘uitgebeten’ vlekken in je natuursteen. Onze gouden raad is dan ook: gebruik antikalkmiddelen nooit op natuursteen en zelfs niet in de buurt ervan.
Natuursteen optimaal beschermen
Dé manier om vlekken te voorkomen is door je natuursteen preventief te behandelen. Laat het oppervlak impregneren, zodat de steen voorzien wordt van een beschermlaagje dat water en vuil afstoot. Zo laat het water minder snel kalkvlekken achter en kom je niet in de verleiding om antikalkproducten te gebruiken.
Vlekken door antikalkmiddel verwijderen
Heb je nog maar net antikalkmiddel gemorst op je natuursteen? Dan moet je vooral snel handelen. Maak een sopje van lauw water en zeepsop met een lage pH-waarde en reinig je natuurstenen vloertegels of wastafel hier zo snel mogelijk mee af.
Is het antikalkmiddel al volledig in de steen getrokken en zijn er vlekken zichtbaar? Dan biedt enkel een natuursteenrenovatie, waarbij de steen gepolijst wordt, uitkomst. Voor deze behandeling kun je bij ons terecht. Aarzel dus niet om contact op te nemen, zodat we samen kunnen bekijken hoe we je natuursteen weer als nieuw krijgen.