Ben je van plan een nieuw terras aan te leggen en heb je gekozen voor natuursteentegels? Goed idee! Met een terras in natuursteen heb je namelijk een rustiek stukje paradijs in eigen tuin waar je naar hartenlust van kunt genieten – op voorwaarde dat je terras juist aangelegd is natuurlijk. Daarbij is het nauwkeurig voegen van je natuurstenen tegels essentieel. Met de tips uit dit artikel is dat geen probleem!

1.    Begin er niet te vroeg aan

Zodra je tegels gelegd zijn, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen voegen, zodat je terras helemaal klaar is. Toch wacht je het best lang genoeg met voegen, totdat de tegellijm helemaal opgedroogd is. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het vocht van de tegellijm in je voegen en tegels dringt, waardoor er verkleuring optreedt.

2.    Let op voor scheuren

Scheuren zijn een veelvoorkomend probleem bij natuurstenen tegels die slecht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk dat je voldoende plaats laat voor je voegen, zodat ze voldoende groot zijn. Maak dus zeker gebruik van voegkruisjes bij het leggen van de tegels en opteer eventueel voor uitzettingsvoegen.

3.    Hou het weerbericht in het oog

Als je van plan bent om je natuurstenen terras aan te leggen, kun je maar beter op de hoogte zijn van de weersvoorspellingen. Niet alleen omdat een terras aanleggen in de regen geen pretje is, maar vooral omdat natuursteen erg temperatuurgevoelig is. Idealiter leg je je terras op een dag dat het niet te zonnig, maar ook niet te koud is. Als je stenen in de zon of in de kou gelegen hebben, hebben ze namelijk niet hun natuurlijke grootte, waardoor de voegen niet kloppen en er achteraf scheuren ontstaan.

4.    Kies het juiste voegsel

Bij de keuze van je voegsel zijn er twee zaken van belang: het soort voegsel en de kleur. Voor terrastegels in natuursteen moet je zand of cement mijden. Je kiest het best een waterwerend voegsel dat specifiek voor natuursteen is gemaakt. Doe je dat niet, dan kan er verkleuring ontstaan. Verder is ook de kleur van het voegsel cruciaal. Zo kies je voor lichte natuursteen beter geen te donker voegsel, omdat dit de schoonheid van je vloer teniet zal doen.

5.    Let op met cementsluier

Omdat natuurstenen tegels erg gevoelig zijn voor bijtende en zure producten, moet je bij het voegen van je tegels oppassen met cementsluier. Als er veel cementsluier op je stenen achterblijft, is het een heel werkje om die er achteraf helemaal af te krijgen. Je kunt namelijk niet eender welke verwijderaar gebruiken. Daarom kun je je terras het best deel per deel voegen, zodat je kunt beginnen afsponzen voordat het voegsel helemaal opgedroogd is. Zit er toch cementsluier op je tegels? Gebruik dan een cementsluierverwijderaar specifiek voor natuursteen.