Ben je van plan een nieuwe vloer of terras aan te leggen en heb je gekozen voor tegels van natuursteen? Goed idee! Met een terras in natuursteen heb je buiten namelijk een rustiek stukje paradijs in eigen tuin waar je naar hartenlust van kunt genieten – op voorwaarde dat je weet hoe je je terras moet voegen, natuurlijk. Ook binnen is het nauwkeurig voegen van je natuurstenen tegels uiteraard essentieel. Met dit stappenplan vol tips ga je vlot aan de slag!

 

1.    Natuursteen voegen doe je beter laat dan (te) vroeg

Zodra je tegels gelegd zijn, wil je je vloer of terras natuurlijk zo snel mogelijk beginnen voegen. Toch wacht je het best zo lang mogelijk met voegen, minstens totdat de tegellijm helemaal opgedroogd is. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het vocht van de tegellijm in je voegen en tegels dringt, waardoor er verkleuring optreedt.

 

2.    Scheuren in de tegels voorkom je met voegkruisjes

Scheuren zijn een veelvoorkomend probleem bij natuurstenen tegels die slecht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk dat je voldoende plaats laat voor je voegen, zodat ze voldoende groot zijn. Maak dus zeker gebruik van voegkruisjes bij het leggen van de tegels en opteer eventueel voor uitzettingsvoegen.

 

Tegels van natuursteen buiten voegen? Hou het weer in de gaten!

Als je van plan bent om je natuurstenen tegels buiten te voegen, bijvoorbeeld om een terras aan te leggen, dan kun je maar beter op de hoogte zijn van de weersvoorspellingen. Niet alleen omdat een terras aanleggen in de regen geen pretje is, maar vooral omdat natuursteen erg temperatuurgevoelig is.

Idealiter leg je je terras op een dag dat het niet te zonnig, maar ook niet te koud is. Als je stenen in de zon of in de kou gelegen hebben, dan hebben ze namelijk niet hun natuurlijke grootte. Daardoor sluiten de voegen niet degelijk aan en kunnen er achteraf scheuren optreden.

 

3.    Natuursteen voegen met het juiste voegsel (binnen én buiten)

Bij de keuze van je voegsel zijn er twee zaken van belang: het soort voegsel en de kleur. Natuursteen voegen met cement of zand is alleszins géén goed idee. Je kiest het best een waterwerend voegsel dat specifiek voor natuursteen is gemaakt. Doe je dat niet, dan kan er verkleuring ontstaan.

Verder is ook de kleur van het voegsel cruciaal. Zo kies je voor lichte natuursteen beter geen te donker voegsel, omdat dit de schoonheid van je vloer teniet zal doen.

 

Tegels van blauwe steen voegen

Welk voegsel je het best voor blauwe steen gebruikt? Dat hangt vooral af van de tint die je gekozen hebt. Ook voor blauwe steen is de beste voegmortel alleszins waterwerend. Cement of zand gebruiken om tegels van blauwe steen te voegen, is niet aangeraden.

 

4.    Geef cementsluier op je natuursteen geen kans

Omdat natuurstenen tegels erg gevoelig zijn voor bijtende en zure producten, moet je bij het voegen van je tegels oppassen voor cementsluier. We legden net al uit dat je beter geen cement gebruikt om je natuurstenen tegels te voegen, maar met ‘cementsluier’ bedoelt men eenvoudigweg de ‘mist’ die om het even welk voegsel soms op tegels achterlaat.

 

Cementsluier verwijderen

Als er veel cementsluier op je stenen achterblijft, dan is het een heel werkje om die er achteraf helemaal af te krijgen. Op natuursteen kun je namelijk niet eender welke verwijderaar gebruiken. Voeg daarom je vloer of terras deel per deel, zodat je kunt beginnen afsponzen voordat het voegsel helemaal opgedroogd is. Blijft er toch cementsluier achter op je tegels? Gebruik dan een cementsluierverwijderaar specifiek voor natuursteen.

 

Veelgestelde vragen over natuursteen voegen

Wil je natuurstenen tegels integreren in je huis of op je terras? Dan is het essentieel dat je de tegels nauwkeurig voegt. Je mag er bijvoorbeeld niet te vroeg aan beginnen en moet het juiste voegsel kiezen. We helpen je graag op weg met deze tips voor een perfect gevoegde vloer of terras.

Het kan zijn dat er na het voegen nog cementsluier – restant van cement – achterblijft op de natuurstenen tegels in je huis of op je terras. Als je er snel bij bent, kun je het restant met een vochtige doek afkuisen. Dat kun je enkel meteen na het voegen doen.

Merk je daarna nog cementsluier op? Dan is het moeilijker te verwijderen en moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Gebruik geen ruwe spons of chemische producten. Omdat er voor elke soort tegel specifieke methodes zijn om de cementsluier te verwijderen, val je het best terug op de expertise van een professional.