Ben je van plan een nieuw terras aan te leggen en heb je gekozen voor natuursteentegels? Goed idee! Met een terras in natuursteen heb je namelijk een rustiek stukje paradijs in eigen tuin waar je naar hartenlust van kunt genieten – op voorwaarde dat je terras juist aangelegd is natuurlijk. Daarbij is het nauwkeurig voegen van je natuurstenen tegels essentieel. Met de tips uit dit artikel is dat geen probleem!

 1. Begin er niet te vroeg aan
  Zodra je tegels gelegd zijn, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen voegen, zodat je terras helemaal klaar is. Toch wacht je het best lang genoeg met voegen, totdat de tegellijm helemaal opgedroogd is. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het vocht van de tegellijm in je voegen en tegels dringt, waardoor er verkleuring optreedt.
 2. Let op voor scheuren
  Scheuren zijn een veelvoorkomend probleem bij natuurstenen tegels die slecht geplaatst zijn. Daarom is het belangrijk dat je voldoende plaats laat voor je voegen, zodat ze voldoende groot zijn. Maak dus zeker gebruik van voegkruisjes bij het leggen van de tegels en opteer eventueel voor uitzettingsvoegen.
 3. Hou het weerbericht in het oog
  Als je van plan bent om je natuurstenen terras aan te leggen, kun je maar beter op de hoogte zijn van de weersvoorspellingen. Niet alleen omdat een terras aanleggen in de regen geen pretje is, maar vooral omdat natuursteen erg temperatuurgevoelig is. Idealiter leg je je terras op een dag dat het niet te zonnig, maar ook niet te koud is. Als je stenen in de zon of in de kou gelegen hebben, hebben ze namelijk niet hun natuurlijke grootte, waardoor de voegen niet kloppen en er achteraf scheuren ontstaan.
 4. Kies het juiste voegsel
  Bij de keuze van je voegsel zijn er twee zaken van belang: het soort voegsel en de kleur. Voor terrastegels in natuursteen moet je zand of cement mijden. Je kiest het best een waterwerend voegsel dat specifiek voor natuursteen is gemaakt. Doe je dat niet, dan kan er verkleuring ontstaan. Verder is ook de kleur van het voegsel cruciaal. Zo kies je voor lichte natuursteen beter geen te donker voegsel, omdat dit de schoonheid van je vloer teniet zal doen.
 5. Let op met cementsluier
  Omdat natuurstenen tegels erg gevoelig zijn voor bijtende en zure producten, moet je bij het voegen van je tegels oppassen met cementsluier. Als er veel cementsluier op je stenen achterblijft, is het een heel werkje om die er achteraf helemaal af te krijgen. Je kunt namelijk niet eender welke verwijderaar gebruiken. Daarom kun je je terras het best deel per deel voegen, zodat je kunt beginnen afsponzen voordat het voegsel helemaal opgedroogd is. Zit er toch cementsluier op je tegels? Gebruik dan een cementsluierverwijderaar specifiek voor natuursteen.

 

Veelgestelde vragen over natuursteen voegen

Wil je natuurstenen tegels integreren in je huis of op je terras? Dan is het essentieel dat je de tegels nauwkeurig voegt. Je mag er bijvoorbeeld niet te vroeg aan beginnen en moet het juiste voegsel kiezen. We helpen je graag op weg met deze tips voor een perfect gevoegde vloer of terras.

Het kan zijn dat er na het voegen nog cementsluier – restant van cement – achterblijft op de natuurstenen tegels in je huis of op je terras. Als je er snel bij bent, kun je het restant met een vochtige doek afkuisen. Dat kun je enkel meteen na het voegen doen.

Merk je daarna nog cementsluier op? Dan is het moeilijker te verwijderen en moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Gebruik geen ruwe spons of chemische producten. Omdat er voor elke soort tegel specifieke methodes zijn om de cementsluier te verwijderen, val je het best terug op de expertise van een professional.

Load More