Met de winter voor de deur, neemt u wellicht uw voorzorgen in de tuin. Misschien geeft u planten die niet vorstbestendig zijn een plekje binnenshuis of hangt u vetbollen voor vogels omhoog. Maar hoe zit het met uw terras in natuursteen? We overlopen hieronder welke maatregelen u zoal zou moeten treffen.

De juiste natuursteen voor uw terras

Als uw terras correct werd aangelegd en u een steensoort uitkoos die voldoende hard – en dus weinig poreus – is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zo zijn blauwe steen en graniet bestand tegen heel wat weersomstandigheden. Daarnaast bepaalt de afwerking van de natuursteen hoe uw terrasvloer de winter doorkomt. Bij travertin is het bijvoorbeeld belangrijk dat de poriën met een vorstbestendig materiaal gevuld werden, om scheuren en barstjes te voorkomen. Leisteen is eveneens een poreus materiaal, dat u zonder beschermlaag beter niet buiten gebruikt. Tot slot is ook het onderhoud van uw terras sterk van tel. Afhankelijk van uw steensoort, is een extra voedende behandeling dan ook aan te raden. Informeer u bij een specialist voor advies op maat!

Strooizout en sneeuwruimen

Wilt u na hevige sneeuwval strooizout gebruiken om het sneeuwruimen te vergemakkelijken? Houd er dan rekening mee dat het zout op bepaalde soorten natuursteen hardnekkige vlekken kan veroorzaken en dat u het beter alleen preventief gebruikt. Wilt u op zeker spelen? Verwijder de sneeuw dan liever met een stevige borstel. Een sneeuwschep zou krassen kunnen veroorzaken.

Inzetten op de grote lenteschoonmaak

Eens de regen, sneeuw en vorst wegtrekken, is het zaak om uw terras een grondige schoonmaakbeurt te geven. De winter durft immers vlekken of groene aanslag na te laten op uw terrastegels. Gelukkig bestaan er heel wat aangepaste onderhoudsproducten waarmee uw terras in geen tijd opnieuw blinkt zoals tevoren!

Natuursteenrenovatie brengt raad

Heeft de winter toch meer sporen nagelaten dan u lief is en biedt de grote lenteschoonmaak geen soelaas? Dan kunnen we u geruststellen: met natuursteenrenovatie kunnen we uw terras in 99% van de gevallen helemaal herstellen in zijn oorspronkelijke staat.