Natuursteen kiezen voor het aanrechtblad in uw keuken of uw vloer is stijlvol én duurzaam. En of u nu gaat voor marmer, blauwe steen, graniet, leisteen of travertin: het onderhoud is in de meeste gevallen heel wat minder ingewikkeld dan u denkt. Tenminste, als u weet hoe u dat het best aanpakt.

Vuistregels voor natuursteen onderhoud

Het spreekt voor zich dat niet elke steen dezelfde aandacht vergt. Zo zijn hardere natuursteensoorten als graniet, marmer en Belgische hardsteen van nature minder waterdoorlatend én dus beter bestand tegen vlekken dan hun iets poreuzere soortgenoten zoals travertin en leisteen. Toch zijn er enkele algemene regels om in het achterhoofd te houden:

  • Voorkom krassen door meubels niet rechtstreeks op uw vloer in natuursteen te plaatsen: leg er een vloerkleedje onder of bevestig beschermpads onder de poten. Heb je een werkblad in natuursteen? Gebruik dan onderleggers en snijd nooit rechtstreeks op uw aanrecht.
  • Reageer meteen bij vlekken: dep ze eerst droog met een zachte doek, ga erover met een licht vochtige dweil of vaatdoek en droog alles goed af om vegen te voorkomen.
  • Gebruik altijd neutrale, licht alkalische reinigers. Natuursteen bevat erg vaak kalk, waardoor een te zuur reinigingsmiddel vlekken kan veroorzaken.
  • Stofzuig uw vloer wekelijks om zand en vuil te verwijderen, dweil niet te vaak en gebruik géén vethoudende zeep. Die kan een vuile film op natuursteen achterlaten.
  • Bij travertin loont het om de gaatjes te laten opvullen, als dat niet gebeurd zou zijn voor u de steen kocht.

De magie van natuursteenrenovatie en impregneren

Hebt u toch een hardnekkige vlek gemaakt of ziet uw vloer er dof uit? Dan is er nog steeds geen reden tot paniek. Met natuursteenrenovatie laten wij uw natuursteen er weer zo goed als nieuw uitzien. Afhankelijk van het probleem voeren wij een dieptereiniging uit, zullen we polijsten of een nieuwe bovenlaag aanbrengen. Voor extra bescherming kunnen we uw vloer ook impregneren met een speciaal product dat vuil en water afstoot. Zowel vloeren als aanrechten kunnen dan nog beter tegen een stootje (of vlekje).

Vreemde eend in de bijt

Een natuursteen die wél wat extra aandacht vereist is leisteen. Deze steen is bijzonder kras- en vlekgevoelig en heel wat reinigingsmiddelen hebben er een verkeerd effect op. Hebt u vragen over het onderhoud van leisteen? Neem dan vrijblijvend contact op!