Een mooie travertin op je terras of binnen in de keuken of de woonkamer: die wil je natuurlijk zo lang mogelijk zijn karakteristieke warme uitstraling laten behouden. Als je deze aandachtspunten in de gaten houdt, blijft je travertin lang mooi. Tips om een travertin vloer te reinigen en onderhouden zoals het hoort. 

Travertin: gaatjes opvullen 

Zoals vele natuursteensoorten is ook travertin een gevoelig en poreus materiaal. Het heeft van nature gaatjes, die meestal tijdens het productieproces meteen opgevuld worden maar in de loop der jaren toch weer kunnen verschijnen. Bij de renovatie van een travertin vloer worden die gaatjes dan ook opnieuw gevuld, bijvoorbeeld met epoxyhars in een kleur die aansluit bij de natuurlijke kleur van de travertin. 

Natuursteenvloer reinigen, schuren en polijsten 

Een travertin vloer in zijn oorspronkelijke glorie herstellen vergt in de eerste plaats een dieptereiniging, waarbij vooral de voegen grondig schoongemaakt worden. Daarna wordt het bovenste laagje van de travertin vloer geschuurd, zodat de latere beschermlaag er goed kan indringen. Na de schuurbeurt is het tijd om te polijsten, zodat de travertin weer glanst als vanouds.  

Je travertin vloer onderhouden 

Ziet je travertin er na renovatie weer uit als nieuw? Mooi zo. Dan komt het er nu op aan om dat zo te houden. Ga aandachtig en omzichtig te werk wanneer je je duurzame natuursteenvloer reinigt, want zoals we hierboven al vermeldden is travertin een gevoelig materiaal. Tips om je travertin te reinigen en onderhouden: 

  • Stofzuig regelmatig. Zandkorrels kunnen schuren over je travertin en daardoor krassen veroorzaken. 
  • Dweil je travertin vloer af en toe. 
  • Gebruik daarbij een neutraal reinigingsmiddel. Dat wil zeggen een middel dat noch zuren noch sterk alkalische bestanddelen bevat. 
  • Gebruik zeker geen vethoudende zepen, zoals bruine zeep. Ze laten op je natuursteen een vetlaagje achter, dat kan ophopen en daardoor strepen en vegen kan veroorzaken. 

Tip: vraag advies aan een specialist in natuursteenrenovatie, die je kan vertellen welke specifieke reinigingsproducten geschikt zijn om je travertin maandelijks of tweemaandelijks extra te ‘voeden’.