Mooie tegels in travertin op je terras, in je keuken of woonkamer wil je natuurlijk zo lang mogelijk hun karakteristieke warme uitstraling laten behouden. In dit artikel lijsten we enkele aandachtspunten op om de tegels lang mooi te houden. Ontdek onze tips om travertin te reinigen en onderhouden zoals het hoort.

Travertin renoveren betekent gaatjes opvullen

Zoals vele andere natuursteensoorten is ook travertin een gevoelig en poreus materiaal. Het heeft van nature gaatjes, die meestal tijdens het productieproces meteen opgevuld worden, maar die in de loop der jaren toch weer kunnen verschijnen.

Bij de renovatie van een vloer in travertin kunnen die gaatjes dan ook opnieuw gevuld worden, bijvoorbeeld met epoxyhars in een kleur die nauw aansluit bij de natuurlijke tint van de travertin.

Natuursteenvloer reinigen, schuren en polijsten

Om een travertin vloer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen is in de eerste plaats een dieptereiniging nodig. Daarbij worden vooral de voegen grondig schoongemaakt. Vervolgens wordt het bovenste laagje van de travertin vloer geschuurd, zodat de latere beschermlaag er goed kan indringen. Na de schuurbeurt is het tijd om te polijsten, zodat de travertin weer glanst als vanouds.

Je vloer in travertin reinigen

Ziet je travertin er na renovatie weer uit als nieuw? Mooi zo. Dan komt het erop aan om dat zo te houden. Ga daarom aandachtig en omzichtig te werk wanneer je je duurzame natuurstenen vloer reinigt. Zoals we al zeiden, is travertin een bijzonder gevoelig materiaal.

Enkele tips om je travertin te reinigen en onderhouden:

  • Stofzuig Zandkorrels kunnen over je travertin schuren en zo krassen veroorzaken.
  • Dweil ook af en toe je travertin vloer.
  • Gebruik daarbij een neutraal reinigingsmiddel. Dat wil zeggen: een middel dat geen zuren noch sterk alkalische bestanddelen bevat.
  • Gebruik zeker geen vethoudende zepen, zoals bruine zeep. Die laten op je natuursteen namelijk een vetlaagje achter. Na verloop van tijd kan dat vet zich ophopen en strepen en vegen veroorzaken.

Wil je weten welke specifieke reinigingsproducten geschikt zijn om je travertin maandelijks of tweemaandelijks extra te ‘voeden’? Vraag dan gerust advies aan onze experten. We helpen je graag!