Zodra het weer het toelaat, wilt u ongetwijfeld genieten van de zon op uw terras. Met wat zonnecrème, een zonnebril en luchtige kledij bent u helemaal voorbereid op veilig zonnen … totdat u zich met blote voeten op uw terrastegels waagt. Als ze in de zon liggen, loopt de temperatuur van die tegels makkelijk op tot vijftig graden. Ontdek hier hoe dat komt en wat u eraan kunt doen.

Hoe donkerder de tegels, hoe warmer

Het maakt niet zozeer uit van welk materiaal uw terrastegels gemaakt zijn. Zowel natuursteen, keramiek als beton warmen alle drie ongeveer even hard op in de zon. Dat komt omdat ze stuk voor stuk zand bevatten, dat een vrij kleine warmtecapaciteit heeft. Dat wil zeggen dat zand snel opwarmt. Wat wel een verschil maakt, is de kleur van uw tegels: hoe donkerder de tegels, hoe meer zonlicht ze absorberen en hoe heter ze worden. Een andere factor die meespeelt, is uw woonplaats. Wie in stedelijke gebieden woont, zal een hogere temperatuur waarnemen in zijn of haar tuin dan wie op het platteland woont.

Wat u zelf kunt doen aan warme terrastegels

Als u uw terras niet wil vervangen, zijn er gelukkig enkele eenvoudige maatregelen die u kun treffen:

  • Maak de tegels af en toe nat.
  • Plaats een parasol of luifel. In de schaduw worden tegels veel minder warm.
  • Loop niet buiten op blote voeten.
  • Laat huisdieren zoveel mogelijk in het gras lopen. De voetkussentjes van honden en katten kunnen immers verbranden.

Welke tegels kiezen voor uw terras?

Moet u uw terras nog aanleggen? Dan vallen lichte tegels te overwegen als u kleine kinderen of huisdieren heeft. Een donker terras is uiteraard ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat deze tegels meer uitzetten en de voegen iets breder moeten zijn. Als u een zwembad aanlegt, is kiezen voor natuursteentegels een prima idee. Opnieuw geldt dat u het best voor een lichte kleur gaat. Vermijd echter te gladgepolijste tegels om valpartijen te voorkomen.

Heeft u nog vragen over terrastegels? Onze specialisten staan u graag te woord.