Een marmeren vloer straalt luxe, charme en tijdloze klasse uit. Goedkoop is marmer niet, en daarom is bescherming en onderhoud van je luxueuze marmervloer cruciaal om er lang van te kunnen genieten. Maar is het aangeraden om een beschadigd marmer zelf te polijsten of te schuren? Of laat je dit beter aan een professional over? Je leest er meer over in dit artikel.
Wanneer is het nodig om marmer te polijsten?
Marmer wordt gepolijst na het slijpen, maar ook als het vuil of beschadigd is en niet meer in zijn oorspronkelijke staat hersteld kan worden door gewoon te poetsen. Dat is het geval bij hardnekkige vlekken, krassen of wanneer het marmer dof geworden is, bijvoorbeeld door het verkeerd te behandelen.
Marmer is immers een gevoelig materiaal, waar je maar beter omzichtig mee omspringt. Ga je vloer dus niet roekeloos te lijf met allerlei reinigingsproducten, zeker niet wanneer die producten chemische en dus mogelijk bijtende bestanddelen bevatten. Het spreekt voor zich dat je ook met harde borstels of schuursponsjes maar beter ver uit de buurt van je marmeren vloer blijft.
Met onze onderhoudstips voor marmer behandel je je vloer correct en vermijd je krassen en vlekken.
Marmer zelf polijsten: haalbaar of niet?
In tegenstelling tot een parket schuren, wat je eventueel zelf kunt doen, is een marmeren vloer polijsten écht een klus voor een vakman. Het is een uiterst secuur werkje waarvoor je toch enige kennis van zaken nodig hebt, en het liefst ook ervaring met natuursteenbehandeling en -renovatie. Je schakelt dus maar beter een professional in om deze intensieve klus af te werken zoals het hoort.
Droog of nat polijsten?
Er bestaan twee manieren om marmer te polijsten: ‘nat’ en ‘droog’. Bij de natte methode wordt water gebruikt om stofontwikkeling tegen te gaan. Het nadeel van deze techniek is dat je het resultaat niet goed kunt beoordelen voordat de steen volledig droog is; hiervoor is het oog van een professional nodig. Bovendien kan bij een foute werkwijze het water in het marmer trekken en voor vlekken zorgen. Voorzichtigheid is dus geboden!
Bij de droge methode wordt geen water gebruikt, wat de taak enigszins eenvoudiger maakt. Wel komt er veel stof vrij, waardoor een stofmasker en een veiligheidsbril noodzakelijk zijn. Een ander nadeel van de droge methode is dat er vaak ‘swirls’ en schuurkringen zichtbaar blijven.
Benodigdheden
Om een marmeren vloer te polijsten, heb je niet alleen polijstmachines nodig, maar ook tal van diamantpads in diverse korrelgroottes. Om ‘nat’ te polijsten is bovendien een waterzuiger vereist.
Tip: al deze benodigdheden vind je in onze webshop.
Marmer polijsten: het stappenplan
Een marmeren vloer polijsten verloopt grosso modo in vier stappen:
- De voorbereiding: inspectie van de te behandelen oppervlakte en klaarzetten van het materiaal.
- Schuren: de grote oppervlakte wordt behandeld met de polijstmachine, eerst met grove korrelgroottes en daarna steeds fijner.
- Afwerking: kleine hoekjes en kantjes worden met de hand gepolijst. Bij nat polijsten wordt het marmer nadien ook goed gedroogd. Indien nodig wordt er nog residu van de diamantpolijstpad verwijderd.
- Nabehandeling: desgewenst kan een impregneermiddel of sealer aangebracht worden. Deze beschermlaag vult de poriën van het marmer, zodat vuil en vocht minder makkelijk in het oppervlak indringen.
Marmer zoeten of polijsten?
Als je je marmeren vloer een matte look wil geven, dan kun je ervoor kiezen om hem te laten zoeten in plaats van te polijsten. Bij zoeten wordt de vloer afgewerkt met een andere korrel. Hierdoor ontstaat een matte finish die ook van invloed is op de kleur van het marmer.
Marmer polijsten: wat zijn de kosten?
Hoeveel het precies kost om je marmeren vloer te laten polijsten, hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de oppervlakte en de aard van de schade. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte. Wij komen dan bij je langs, evalueren de situatie en geven je een prijs op maat.