Krassen en vlekken kunnen een marmeren oppervlak flink ontsieren. Misschien is dat het geval met jouw marmeren vloer, en vraag je je af of het tijd is om hem te laten polijsten. We verklappen je welke tekenen aan de wand – of moeten we zeggen: op de vloer – aangeven dat je vloer aan een opknapbeurt toe is.

Schoonmaken of polijsten?

Marmer is een vrij gevoelig materiaal. Om het lang mooi te houden, is een correct onderhoud dan ook een absolute must. Maar hoe voorzichtig je ook bent, toch kan het altijd gebeuren dat je te maken krijgt met vlekken of krassen. Is je vloer te erg beschadigd geraakt? Dan volstaat schoonmaken niet meer en biedt enkel polijsten een uitweg. Dat is een intensieve behandeling van je vloer waarbij alle vlekken en krassen weggeschuurd worden. Een marmeren vloer kan zowel ‘nat’ (met gebruik van water) als ‘droog’ gepolijst worden.

Vlekken op je marmeren vloer

Met wat geluk hoef je bij een vlek nog niet onmiddellijk je vloer te polijsten, maar kun je ze zelf wegpoetsen. Ligt de vlek ‘boven op’ de toplaag van je vloer, dan is ze doorgaans makkelijk te verwijderen met een neutraal reinigingsproduct en een beetje lauw water. Marmer is niet erg poreus, waardoor bijvoorbeeld een druppel vet niet onmiddellijk in de steen trekt. Snel zijn is dus de boodschap.

Krassen op je marmeren vloer 

Ook bij krassen hangt de nood aan een grondige renovatie af van hoe diep de beschadiging in de steen is.

Is je vloer volledig dof geworden, dan is polijsten aangewezen. Dat gebeurt machinaal: een fijn toplaagje van de vloer wordt weggeschuurd, zodat het ‘maagdelijke’ marmeroppervlak bovenaan komt te liggen. Die laag is poreus en grof – en dus kwetsbaar. Maar door vakkundig te polijsten krijgt de vloer weer zijn oorspronkelijke, glanzende look. 

Zelf marmer polijsten of laten doen? 

Een marmeren vloer polijsten is een secuur werk dat in meerdere stappen verloopt. Bij elke stap wordt de glans en de kleur van de vloer nét iets meer versterkt. Voor een piekfijn eindresultaat, is het cruciaal dat het polijsten vakkundig wordt uitgevoerd. Heb je al ervaring in natuursteenrenovatie, dan kun je overwegen om je vloer zelf te polijsten. Zo niet, dan laat je dit het best over aan een professional.

Meermaals polijsten?

Heb je jouw marmeren vloer al eens op deze intensieve manier laten behandelen, maar is er na verloop van tijd opnieuw sleet op gekomen? Dan volstaat het om een minder intensieve behandeling uit te voeren, waarbij enkel de loopbanen van de vloer een opfrisbeurt krijgen (en je de meubelen dus gerust kunt laten staan). 

Heb je vragen over het polijsten van marmer? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag.