Krassen en vlekken kunnen een marmeren oppervlak flink ontsieren. Misschien is dat het geval met uw marmeren vloer, en vraagt u zich af of het misschien tijd is om hem te laten polijsten. Deze tekenen aan de wand – of moeten zeggen: op de vloer – geven aan dat uw vloer aan een opknapbeurt toe is! 

Vlekken op de marmeren vloer 

Afhankelijk van de hardnekkigheid van een vlek, kunt u ze al dan niet zelf verwijderen. Ligt ze bovenop de toplaag van uw natuursteenvloer, dan is een vlek doorgaans makkelijk te verwijderen met een neutraal reinigingsproduct en een beetje lauw water. Marmer is niet erg poreus, waardoor een druppel vet bijvoorbeeld niet snel in de steen trekt. 

Krassen op de marmeren vloer 

Ook bij krassen hangt de eventuele nood aan een grondige renovatie af van hoe diep ze zich in de steen bevinden. Wil je je vloer weer glad en glanzend krijgen, dan is intensief polijsten aangewezen. Dat gebeurt machinaal: een fijn toplaagje van de vloer wordt weggeschuurd, zodat het ‘maagdelijke’ marmeroppervlak bovenaan komt te liggen. Die laag is poreus en grof – en dus kwetsbaar. Ze wordt vervolgens gepolijst, waardoor de vloer weer zijn oorspronkelijke, glanzende look krijgt. 

Marmer polijsten: stap voor stap 

Een marmeren vloer polijsten, verloopt in meerdere stappen. Bij elke stap versterken we de glans en de kleur van de vloer nét iets meer, tot we een piekfijn eindresultaat bekomen. Heeft u uw marmervloer al een keer op deze intensieve manier laten behandelen, maar is er na verloop van jaren wederom wat sleet op gekomen? Dan volstaat het om een minder intensieve behandeling uit te voeren, waarbij we enkel de loopbanen van de vloer een opfrisbeurt geven (en u de meubelen dus gerust kunt laten staan).