Marmer is een natuursteensoort die enorm populair is – niet alleen voor aanrechten, maar ook voor vloeren. En terecht natuurlijk, want het materiaal heeft een tijdloze charme en een sfeervolle uitstraling die in elke ruimte tot zijn recht komt. Maar marmer is ook vrij gevoelig. Dat betekent dat het relatief makkelijk aangetast raakt, waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Want hoe voorzichtig u ook met uw marmeren tafel- of keukenblad omspringt, de kans dat er een spatje vetstof op belandt is niet onbestaande. Goed onderhouden en op de juiste manier schoonmaken is dan ook de boodschap als u lang van uw marmer wilt genieten!  

Vlekgevoelig: snel reageren is de boodschap 

Dé boodschap voor wie een marmervloer heeft of elders in zijn huis natuursteen heeft: laat vlekken of druppels geen seconde te lang liggen, maar neem ze meteen op met een zachte doek. Zo krijgen ze geen kans om in de vloer te trekken. En dan hebben we het niet alleen over frisdrank, koffie of wijn, maar ook over water.  

Uw marmervloer beschermen tegen krassen 

Als u er bij vlekken snel genoeg bij bent, hoeft uw marmer er helemaal geen blijvende schade aan over te houden. Dat ligt wel even anders bij krassen; die krijgt u uiteraard niet zomaar weggepoetst. Het is dus zaak om ze te voorkomen door geen scherpe voorwerpen op de vloer te zetten en zachte viltdoppen onder tafel- en stoelpoten te plakken. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken als u uw stoel achteruitschuift of u uw meubels eens wil van plaats wil veranderen.  

Nooit schoonmaken met bijtende producten 

Azijn is goed voor veel huishoudelijke klusjes, bijvoorbeeld om schimmel te lijf te gaan. Maar marmer is een kalkhoudend materiaal dat absoluut niet bestand is tegen azijn: het zure goedje maakt marmer dof en vreet er na verloop van tijd zelfs in. Ook olieachtige zepen zijn uit den boze, omdat ze een vettig residu achterlaten dat zich maar heel moeilijk laat verwijderen. Aangepaste, neutrale reinigers kunt u wel zonder problemen gebruiken. 

Marmer laten polijsten: uw vloer is weer als nieuw 

Vertonen zich na verloop van tijd of door intensief gebruik toch krassen of matte plekken op uw marmervloer? Dan kunt u hem laten polijsten. Deze behandeling schuurt niet alleen de oneffenheden en beschadigingen weg, maar geeft uw marmervloer ook zijn glans en kleur terug. Als u helemaal op veilig wilt spelen, kunt u daarna een impregneermiddel of sealer aanbrengen. Deze beschermlaag vult de poriën van het marmer op, zodat vuil en vocht er minder makkelijk kunnen indringen.