Blauwe hardsteen of blauwsteen is bijzonder gegeerd als tegel voor binnen of voor op het terras. Maar wist je dat er twee totaal verschillende soorten blauwsteen bestaan? In dit artikel zetten we Aziatische en Belgische blauwsteen tegenover elkaar.

1.    De herkomst

De naam geeft het al weg uiteraard: Aziatische blauwsteen is afkomstig uit Azië (vooral uit Vietnam en China) en Belgische blauwsteen uit België, meer bepaald uit Henegouwen.

Ook de manier van ontginnen verschilt: terwijl Aziatische blauwsteen soms met invasieve methoden gewonnen wordt, worden er voor Belgische blauwsteen enkel zaagtechnieken gebruikt die de geologische beperkingen nauwlettend respecteren. Nog een verschil: omdat Aziatische blauwsteen uit het verre Oosten verscheept moet worden, is dit type steen minder duurzaam dan de Belgische soort.

2.    De kwaliteit

Belgische en Vietnamese hardsteen mogen allebei het predicaat ‘blauwe hardsteen’ dragen, aangezien ze zowel qua oorsprong, samenstelling en technische prestaties grote gelijkenissen vertonen.

Chinese steen daarentegen is een harde kalksteen met een hoog gehalte aan dolomiet, wat op zijn beurt voornamelijk bestaat uit kalk en magnesium. De aanwezigheid van dolomiet in de Chinese steen zorgt ervoor dat die na een aantal jaren een lichte bruine verkleuring kan vertonen.

3.    Het uitzicht

Aziatische en Belgische blauwsteen lijken weliswaar sterk op elkaar, maar zien er toch niet helemaal hetzelfde uit. Typisch voor Belgische blauwsteen zijn kleine gefossiliseerd schelp- en schaaldieren in het oppervlak, de zogenaamde crinoïden. Bij Aziatische blauwsteen vind je die niet terug. Het dolomiet in de Chinese steen manifesteert zich dan weer onder de vorm van witachtige vlekken of oölieten.

Kiezen voor Aziatische of Belgische blauwsteen

Uiteraard kies je helemaal zelf het type steen van jouw voorkeur. Behalve het uitzicht, de kwaliteit en de duurzaamheid, zal ook de kostprijs daarbij een rol spelen.

Is jouw blauwe steen vuil of beschadigd en wil je die graag laten renoveren? Dan kun je daarvoor bij ons terecht, ongeacht of het gaat om Aziatische of Belgische blauwsteen. Neem gerust contact op voor meer informatie.