In de keuken is het snel gebeurd: een druppel olijfolie morsen op je natuursteenvloer volstaat om een vetvlek te maken. Maar veroorzaken zulke vlekken echt onherroepelijke schade aan uw vloer? Of kun je de vlekken verwijderen door je natuursteen te laten behandelen? De expert aan het woord.

 

Vetvlekken op een natuursteenvloer

Vetvlekken vermijden is natuurlijk de beste raad die we je kunnen geven. Maar daar schiet je weinig mee op in pakweg de keuken, waar de frietketel al eens wat oliespetters verspreidt, of in de woonkamer, waar een druppel kaarsvet voor je het weet op de vloer is beland. Net gemorst? Dep de het vet dan zo snel mogelijk droog. Want hoe sneller je dat doet, hoe kleiner de kans dat het vet in de natuursteentegels van je vloer trekt en zo een vlek begint te vormen.

 

Vetvlekken verwijderen uit natuursteen

Een veelgemaakte fout bij natuursteenvloeren is ze reinigen met een vethoudend product. Vlokkenzeep en bruine zeep zijn daarvan goeie voorbeelden. Ze laten bij elke reinigingsbeurt een vetlaag achter op je vloer, die op termijn lelijke strepen en vegen veroorzaakt. Gebruik dus altijd een neutraal, licht alkalisch onderhoudsproduct wanneer je je natuursteenvloer reinigt. Dat geeft het mooiste, netste resultaat én het houdt geen ‘vette’ risico’s in.

 

Vlekken verwijderen met wasbenzine, aceton of ammoniak

Je kunt bepaalde (vet)vlekken op natuursteen eventueel proberen te verwijderen met wasbenzine, aceton of ammoniak, verdund met water. Maar weet dat dit niet voor elke vlek geschikt is. Bovendien kunnen agressieve schoonmaakmiddelen je tegels beschadigen, als je ze niet op de juiste manier gebruikt! Aarzel dus zeker niet om contact op te nemen met onze specialisten voor professionele reiniging (uiteraard voorafgegaan door een vrijblijvend gesprek ter plaatse).

 

Hoe poreuzer, hoe kwetsbaarder

De ene natuursteen is poreuzer dan de andere. Soorten als marmer, graniet en blauwe hardsteen zijn van nature niet poreus en dus beter bestand tegen vocht en vet dan hun meer poreuze tegenhangers, zoals zandsteen. In natuursteen van die laatste categorie dringt vocht sneller door tot in de diepste lagen. Hoe diep het vocht (of vet) precies zit, kun je het best laten vaststellen door een specialist in natuursteenrenovatie. Op basis van die diagnose kan dan bepaald worden welke behandeling de beste is voor jouw natuursteenvloer.

 

Laat vlekken op jouw natuursteen reinigen en behandelen

Je prachtige natuurstenen vloer of terras zie je natuurlijk het liefst je leven lang meegaan. Hem zelf reinigen en behandelen is nooit zonder risico, als je van natuursteenrenovatie weinig kennis hebt. Maar wees gerust: negen op de tien gevallen krijgen onze experten vetvlekken op natuursteen volledig weggewerkt, waarna jouw vloer er weer als nieuw uitziet.

 

Veelgestelde vragen over vetvlekken op natuursteen

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Lees dan zeker deze do’s en dont’s. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk! Laat je ook niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta.

Is de schade toch onherroepelijk? Dan kun je je natuursteen herstellen door hem te polijsten. Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.