In de keuken is het snel gebeurd: een druppel olijfolie morsen op uw natuursteenvloer volstaat om een vetvlek te maken. Maar veroorzaken zulke vetvlekken echt onherroepelijke schade aan uw vloer? Of kunt u ze nog wegwerken? De expert aan het woord. 

Vetvlekken op een natuursteenvloer 

Vetvlekken vermijden is natuurlijk de beste raad die we u kunnen geven. Maar daar schiet u weinig mee op in pakweg de keuken, waar de frietketel al eens wat oliespetters verspreidt, of in de woonkamer, waar een druppel kaarsvet voor u het weet op de vloer is beland. Net gemorst? Reinig de vlek dan zo snel mogelijk. Want hoe sneller u dat doet, hoe kleiner de kans dat het vet in de natuursteentegels van uw vloer trekt en zo een vlek begint te vormen.  

Hoe poreuzer, hoe kwetsbaarder 

De ene natuursteen is al poreuzer dan de andere. Soorten als marmer, graniet en blauwe hardsteen zijn van nature niet poreus en dus beter bestand tegen vocht en vet dan hun meer poreuze tegenhangers, zoals zandsteen. In natuursteen van die laatste categorie dringt vocht sneller door tot in de diepste lagen. Hoe diep het vocht (of vet) precies zit, kunt u het best laten vaststellen door een specialist in natuursteenrenovatie. Op basis van die diagnose kan dan bepaald worden welke behandeling de beste is voor uw natuursteenvloer. 

En wees gerust: in 90 procent van de gevallen krijgen we vetvlekken volledig weggewerkt, waarna uw vloer er weer als nieuw uitziet.  

Reinigen met een vethoudend product 

Een veelgemaakte fout bij natuursteenvloeren is dat men ze reinigt met een vethoudend product. Vlokkenzeep en bruine zeep zijn daarvan goeie voorbeelden. Ze laten bij elke reinigingsbeurt een vetlaag achter op uw vloer, die op termijn lelijke strepen en vegen veroorzaakt. Gebruik dus altijd een neutraal, licht alkalisch onderhoudsproduct wanneer u uw natuursteenvloer reinigt. Dat geeft het mooiste, netste resultaat én het houdt geen ‘vette’ risico’s in.

 

Veelgestelde vragen over vetvlekken op natuursteen

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Lees dan zeker deze do’s en dont’s. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk! Laat je ook niet verleiden door ogenschijnlijk simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals tandpasta.

Is de schade toch onherroepelijk? Dan kun je je natuursteen herstellen door hem te polijsten. Op onze blog vind je meer inspiratie en tips voor een correct onderhoud.

Load More