Droomt u van vloertegels in natuursteen, maar houdt u ook van lekker warme voeten? Die twee wensen hoeven elkaar heus niet uit te sluiten. Met de juiste aandachtspunten in het achterhoofd, maakt u van natuursteen en vloerverwarming een gouden combinatie. Lees er hieronder alles over!

Vloerverwarming in een notendop

Vloerverwarming is een vorm van lage temperatuurverwarming en presteert daarom het best in huizen die optimaal geïsoleerd zijn. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, veroorzaakt vloerverwarming dus geen gezwollen voeten. De huidige systemen geven immers temperaturen af tussen de 22 en 34°C. In minder goed geïsoleerde gebouwen moet vloerverwarming daarom vaak aangevuld worden met radiatoren.

We onderscheiden veelal drie soorten: elektrische, ‘droge’ hydraulische en ‘natte’ hydraulische vloerverwarming. De eerste soort werkt op elektriciteit, terwijl de andere twee op warm water werken. Voor renovaties wordt er meestal gekozen voor de droge hydraulische of elektrische versie, in nieuwbouw voor de natte hydraulische variant.

Vloerverwarming en natuursteen: een goed idee!

Hoewel vloerverwarming in principe te combineren valt met elke soort vloerbedekking, biedt natuursteen enkele bijzondere troeven. Zo werkt vloerverwarming iets trager dan verwarming met radiatoren, en moet de vloerbedekking die warmte vooral goed geleiden. Met vloertegels van natuursteen zit u alvast gebeiteld: ze geven de warmte gelijkmatig af en voelen lang warm aan.

Aandachtspunten voor vloerverwarming

Vloerverwarming (laten) installeren is geen goedkope aangelegenheid. Maar als het goed gebeurt, is het wel een investering die u dankzij het hoge rendement dubbel en dik terugverdient. Enkele aandachtspunten:

  • Laat de dekvloer die over de vloerverwarming komt voldoende uitdrogen voor de vloertegels laat plaatsen.
  • Laat de vloerverwarming eerst een keer geleidelijk opwarmen en afkoelen voor de plaatsing.
  • Kies voor vloertegels van dezelfde afmeting om scheurtjes en breuken te voorkomen.
  • Verzeker u ervan dat de tegels van topkwaliteit zijn.
  • Ga na of de vloertegels gekalibreerd zijn in de dikte.
  • Laat uw tegels niet halfsteens plaatsen.
  • Werk met rechte en voldoende brede voegen.

 

Merkt u na de plaatsing van de vloertegels toch beschadigingen op? Dan biedt natuursteenrenovatie soelaas! Neem gerust contact op met een van onze specialisten.