Een terras is kwetsbaar en vaak vrij onderhoudsintensief, omdat het dag in dag uit blootstaat aan weer en wind. Regenbuien en windvlagen laten stof en vuildeeltjes achter op uw tuinstel én op uw terrastegels – met alle gevolgen van dien. Lees hier hoe u uw natuurstenen terrastegels mooi houdt. 

1. Pas op met de hogedrukreiniger 

Een hogedrukreiniger gebruiken om uw natuursteenterras proper te maken? Dat doet u maar beter niet. Een hogedrukreiniger is namelijk niet geschikt om te gebruiken op natuursteen: de impact van de hoge druk brengt de steen schade toe. Beurt na beurt worden uw terrastegels getroffen door die druk, waardoor ze steeds sneller en makkelijker vuil worden.  

2. Veeg regelmatig het terras schoon 

Door uw terras regelmatig van stof en vuil te ontdoen, voorkomt u dat die minuscule deeltjes zich in de structuur van de tegels nestelen. Uw terrastegels blijven zo langer mooi en makkelijker te onderhouden. 

3. Verwijder groene aanslag 

Groene aanslag op en vooral tussen de tegels wordt vaak beschouwd als dé grootste boosdoener op het terras. Op keramische tegels gaat u die hardnekkige aanslag eenvoudig te lijf met water en een beetje azijn of bleekmiddel. Let wel op: dit is geen goede methode om aanslag te verwijderen van terrastegels in natuursteen. Als u zulke tegels op uw terras hebt, doet u er goed aan om eerst raad te vragen aan een specialist. Hij of zij kan u adviseren over het juiste onderhoudsproduct voor uw specifieke tegels.  

En zijn uw natuursteentegels erg vervuild of verweerd, dan baat enkel nog het schuren of polijsten van de steen om de tegels er weer als nieuw te laten uitzien. Lees hier alles over de mogelijkheden met natuursteenrenovatie. 

4. Gebruik groene zeep 

Ook uw tuinmeubelen krijgen het zwaar te verduren. Hét wondermiddel om ze schoon te maken? Dat is groene zeep. Niet duur, wél effectief!

 

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van natuursteen

Je behandelt je natuursteen het best met zachtheid. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponsje om je tegels te reinigen.

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je het materiaal schuren om krassen, vlekken en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.

Bij intensief gebruik kan het zijn dat je natuursteen zijn natuurlijke glans verliest, of dat er lichte slijtage te zien is. Geen paniek, je kunt de steen weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen door hem te polijsten. Je schakelt hiervoor het best een professional in, want natuursteen polijsten is een secuur werkje.

Ga je toch zelf natuursteen polijsten? Lees vooraf goed hoe je te werk moet gaan en welk materiaal je best gebruikt.

Bij het schoonmaken van natuursteen gebruik je het best producten met een lage pH-waarde. Wees ook zuinig met water, zodat het de steen niet binnendringt of beschadigt. Check zeker eens onze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer.

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Geen paniek! Met deze do’s en dont’s kun je de vlek(ken) de baas. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk!

Load More