Een terras in natuursteen is kwetsbaar en vergt redelijk wat onderhoud. Logisch, want het staat dag in dag uit bloot aan weer en wind. In dit artikel lees je hoe je het best jouw terras reinigt en je natuurstenen tegels lang mooi houdt.

Hardnekkig vuil voorkomen? Veeg regelmatig je terras schoon

Door je terras regelmatig te vegen, voorkom je dat er zich minuscule deeltjes stof en vuil in de structuur van de tegels nestelen. Zo behouden je terrastegels langer hun uitstraling en zijn ze makkelijker te onderhouden.

Zorg voor een goede afwatering

Cruciaal is ook een goede afwatering van je terras. Zit de afvoer verstopt met dorre bladeren en ander vuil? Maak hem dan onmiddellijk vrij, want een terras dat vaak nat is, wordt sneller vuil.

De grote boosdoener: groene aanslag

Op zowat elk terras ontstaat na verloop van tijd groene aanslag, die bestaat uit mos en algen. Zeker op vochtige, schaduwrijke plekken komt dit veel voor. Deze aanslag teistert niet alleen je terrastegels en voegen, maar ook het hout op je terras en zelfs plastic van bijvoorbeeld tuinmeubilair.

Groene aanslag duikt vooral op in de nattere periodes van het jaar. De lente is dan ook ideaal om je terras grondig aan te pakken en de groene vlekken te verwijderen.

Veilig je terras reinigen

Online vind je verschillende methodes om groene aanslag op het terras te verwijderen, maar die zijn niet allemaal even geschikt. Sommige producten zijn schadelijk voor het milieu en tasten de vegetatie en de bodem in je tuin aan. Of erger nog: ze beschadigen je natuurstenen tegels.

Don’ts

Gebruik nooit deze producten om je natuurstenen terras te reinigen:

  • Zout
  • Azijn
  • Chloor
  • Waspoeder

Pas op met de hogedrukreiniger

Ook gebruik je beter geen hogedrukreiniger om een terras in natuursteen proper te maken. Natuursteen is namelijk niet goed bestand tegen de impact van de hoge druk. Door de schade die zo onderhoudsbeurt na onderhoudsbeurt ontstaat, worden je terrastegels zelfs almaar makkelijker vuil.

Schrobben

Hoe pak je het dan wel aan? De beste methode blijft schrobben met warm water en een harde borstel. Akkoord, het duurt een tijdje en je hebt er je spieren voor nodig, maar door hard te borstelen kun je groene aanslag effectief verwijderen.

Gebruik voor deze klus een schuurborstel met een lange steel, zodat je flink wat kracht kunt zetten. Omdat de borstel snel zal slijten, kies je het best voor een houten exemplaar met een vervangbare kop en koop je een paar koppen in reserve.

Groene zeep

Lukt het niet goed met enkel warm water en een borstel? Probeer dan een sopje met groene zeep. Breng dit aan op je terrastegels en laat alles gedurende een nacht goed intrekken vooraleer je begint te schrobben. Deze methode is efficiënt, maar vraagt helaas wat meer tijd.

Weet wel dat groene zeep je terras spekglad maakt. Let dus goed op en vermijd uitschuivers terwijl de zeep in de tegels intrekt.

Wist je trouwens dat groene zeep ook ideaal is om je tuinmeubelen te verlossen van groene aanslag? Niet duur, maar wel heel effectief!

Speciale onderhoudsproducten

Om natuursteen te reinigen, bestaan er ook speciale onderhoudsproducten. Maar vooraleer je daarmee aan de slag gaat, is het aangewezen om eerst professioneel advies in te winnen bij een specialist. Zo weet je zeker dat je het juiste onderhoudsproduct voor jouw specifiek soort tegels gebruikt.

Zo goed als nieuw na renovatie

Is je terras na verloop van tijd erg vervuild of verweerd geworden, dan biedt natuursteenrenovatie een uitkomst. Daarbij schuren of polijsten we de steen om de tegels er weer als nieuw te laten uitzien. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.

 

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van natuursteen

Je behandelt je natuursteen het best met zachtheid. Gebruik bijvoorbeeld geen schuursponsje om je tegels te reinigen.

Is je natuursteen beschadigd? Dan kun je het materiaal schuren om krassen, vlekken en oneffenheden weg te werken. Ga zelf je aan de slag? Lees onze tips voor je begint. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een professioneel resultaat.

Heb je weinig ervaring met natuursteenrenovatie, dan raden we je aan om een beroep te doen op een professional. Maak snel een afspraak via het contactformulier.

Bij intensief gebruik kan het zijn dat je natuursteen zijn natuurlijke glans verliest, of dat er lichte slijtage te zien is. Geen paniek, je kunt de steen weer in zijn oorspronkelijke staat herstellen door hem te polijsten. Je schakelt hiervoor het best een professional in, want natuursteen polijsten is een secuur werkje.

Ga je toch zelf natuursteen polijsten? Lees vooraf goed hoe je te werk moet gaan en welk materiaal je best gebruikt.

Bij het schoonmaken van natuursteen gebruik je het best producten met een lage pH-waarde. Wees ook zuinig met water, zodat het de steen niet binnendringt of beschadigt. Check zeker eens onze tips voor het dagelijks onderhoud van je natuurstenen vloer.

Ontsiert een vlek je vloer of aanrecht? Geen paniek! Met deze do’s en dont’s kun je de vlek(ken) de baas. Dep de vlek bijvoorbeeld meteen droog met een zachte doek en reinig het oppervlak met een beetje lauw water en eventueel een neutraal product. Ga niet te hardhandig te werk!

Load More