Natuursteen: een populair en veelzijdig materiaal. Het straalt niet alleen elegantie uit, maar is ook erg praktisch in gebruik. Geen wonder dan ook dat het in allerlei interieurstijlen opduikt. Wilt u wat inspiratie opdoen voor 2020? Laten we eens kijken naar de laatste trends in natuursteen.
Ietsje drukker
Een paar jaar geleden was wit marmer nog helemaal hip, maar in 2018 hoeft het allemaal niet meer zo strak. Werkbladen in de keuken, muurtegels en tafelbladen mogen gerust wat interessante tekeningen en patronen in de steen hebben en ook donkere tinten komen steeds vaker voor.
Groot, groter, grootst
In 2020 geen petieterig mozaïek, maar ware reuzetegels van een meter of langer. Vanwaar dat grootse verlangen? Dat heeft ermee te maken dat grote tegels een kleine kamer visueel ruimer laten lijken. Het nadeel is wel dat zulke tegels moeilijker te plaatsen zijn. Laat dit werk dus aan specialisten over.
Mat versus glanzend
Natuursteen wordt vaak gepolijst voor een hoogglanzend resultaat, maar de laatste tijd zien we een steeds grotere voorkeur voor gezoete en matte afwerkingen. Het resultaat is een wat landelijke uitstraling, die bovendien krasjes en vlekjes minder doet opvallen. Deze trend heeft ook te maken met een verlangen naar authenticiteit: materialen hoeven er niet per se strak en clean uit te zien, maar mogen getextureerd en voelbaar zijn.
Geen namaak
Keramische natuursteenimitaties zijn een tijdje in geweest. Ze zijn namelijk wat onderhoudsvriendelijker dan echte natuursteen. Toch geldt dat enkel voor de korte termijn. We zien dat mensen tegenwoordig weer vaker échte natuursteen kiezen, omdat het langer meegaat. Daarnaast kunt u een natuurstenen vloer renoveren en zo in zijn oude glorie herstellen, terwijl keramische tegels in hun geheel vervangen moeten worden.
Keramisch én natuursteen
Twijfelt u tussen natuursteen en keramiek? Dat hoeft niet, want er bestaat nu ook een gulden middenweg: een keramische tegel met een natuurstenen toplaag. Die tegels zijn wat dunner dan een tegel die volledig uit natuursteen bestaat en zijn dus makkelijker te leggen. Het hoeft dan ook niet te verrassen dat die optie aan populariteit wint. Maar let op: zulke tegels kunt u minder vaak laten renoveren, omdat er veel minder diep geschuurd en gepolijst kan worden dan bij een massieve natuursteen.