In de keuken of badkamer is het niet ongewoon om de muren af te werken met tegels, maar tegenwoordig kunt u zowat in elke ruimte wandtegels (laten) plaatsen. Kiest u voor kwalitatieve tegels uit natuursteen, dan bent u er bovendien zeker van dat u er jarenlang van kunt genieten. Laten we even alle aandachtspunten overlopen.

Zijn wandtegels duur?

Hoewel u zowel wandtegels als vloertegels aan uw muur kunt bevestigen, kiest u beter voor wandtegels. Die zijn minder duur dan vloertegels omdat ze dunner zijn. Alles bij elkaar kan een betegelde wand u wel een aardige duit kosten. Afhankelijk van het gebruikte materiaal en of u al dan niet een vakman inschakelt, mag u rekenen op 40 à 130 euro per vierkante meter. Een aantal soorten tegels moeten bovendien geïmpregneerd worden voordat u ze in bepaalde ruimtes kunt gebruiken.

Tegels die perfect passen bij de rest van uw interieur

Omdat u wellicht in kwaliteit wilt investeren, hoeft u geen genoegen te nemen met wandtegels die niet perfect in uw interieur passen. De uitstraling van tegels wordt uiteindelijk bepaald door vier factoren:

  • De afmetingen van de tegels. Hoe kleiner de tegel, hoe drukker het effect. Grotere tegels spelen dan weer het ruimtegevoel van een kamer uit.
  • De kleur van de tegels en de voegen. U kunt volop spelen met contrasten, of tegel en voeg net naadloos op elkaar laten aansluiten.
  • Het materiaal. Hoewel er tegenwoordig keramische tegels op de markt zijn met een zogenaamde natuursteenlook, kiest u toch het best voor échte natuursteen als u op zoek bent naar unieke wandbekleding. Leisteen, blauwe hardsteen, graniet, marmer … doen het allemaal prima als tegels.
  • Tot slot draagt het legverband bij aan de sfeer van uw interieur. De populairste soorten zijn het volsteenverband, het halfsteenverband en het diagonaal verband. Maar wie graag iets bijzonders in huis heeft, kan ook kiezen voor het wildverband, Romaans verband of molenwiek.

Wandtegels zelf plaatsen

In principe kunt u wandtegels zelf plaatsen en zo besparen op uw nieuwe interieur. Houd er echter rekening mee dat het karweitje heel wat nauwkeurigheid vereist. Zo moeten alle tegels perfect waterpas liggen, moet u speling voorzien voor de laatste voeg tussen de tegel en de hoek van een wand en is de afwerking van cruciaal belang voor een mooi eindresultaat. Indien u geen handige harry bent, is een vakman inschakelen wellicht een beter idee.