Een composiet keukenblad is vlekbestendig, omdat vocht moeilijk kan indringen. Maar als je je keuken intensief gebruikt, dan kan dat toch z’n sporen nalaten. Ontsieren doffe vlekken jouw composiet aanrechtblad? Niet getreurd, want wij kennen de juiste remedie om ze te verwijderen!

Hoe ontstaan doffe vlekken?

Doffe vlekken ontstaan op verschillende manieren. Je composiet werkblad kan beschadigd raken door verkeerd onderhoud. Zure of bijtende producten en schurende materialen kunnen de glans bijvoorbeeld verminderen.

Ook hitte en direct zonlicht zijn nadelig voor je composiet, omdat je aanrecht kan verkleuren. Ten slotte laten gemorste vloeistoffen en kalkaanslag soms doffe vlekken achter.

Oplossingen voor doffe vlekken op composiet aanrechtblad

Probeer eerst je composiet te reinigen om het oppervlak weer te doen glanzen. Als de doffe vlekken zichtbaar blijven, kun je je aanrecht professioneel laten herstellen.

Je composiet reinigen

Gebruik een natuurlijke Marseillezeep en lauwwarm water. Begin niet te schuren, maar wrijf wel goed door met een zachte microvezeldoek. Spoel je aanrecht daarna af met schoon water en dep het oppervlak goed droog. In veel gevallen volstaat deze methode.

Ga zeker niet aan de slag met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, zoals baking soda (zuiveringszout), want die laten soms juist nog meer vlekken achter.

Je composiet renoveren

Als reinigen niet helpt, dan is renovatie de volgende stap. Je kunt je composiet aanrechtblad laten schuren en impregneren. Door een dun laagje weg te halen, verdwijnen de vlekken. Daarna komt er een nieuwe beschermlaag op (impregneren).

Wij zijn experts in natuursteen, maar kunnen ook goed overweg met composiet. Jouw aanrecht is bij ons dus in goeie handen. Vraag een offerte op maat en ontdek de mogelijkheden om je keukenblad te herstellen.

Tips om vlekken te voorkomen

Beter voorkomen dan achteraf moeten ingrijpen. Enkele kleine gewoontes vermijden grotere problemen achteraf.

  • Gebruik een snijplank om groenten en fruit op te snijden. Let op dat er geen sap op je aanrecht komt.
  • Dep gemorste vloeistof meteen op, zodat ze niet in het oppervlak kunnen dringen.
  • Zet hete pannen en ovenschalen op een onderzetter. Anders kan composiet verkleuren.
  • Rode wijn en olijfolie zijn de grootste boosdoeners voor composiet. Bewaar die dus niet op je aanrecht.