Travertin is een warme natuursteen die u herkent aan de karakteristieke gaatjes. Wie houdt van een mediterrane stijl, kan niet om een terras in travertin heen: zijn warme kleurschakeringen, van beige tot bruin, geven uw tuin een instant zuiders gevoel. Jammer genoeg is deze steensoort vrij poreus waardoor er snel vuil in kan trekken. Maar als u bedenkt dat een deel van het Colosseum in Rome uit travertin bestaat, weet u ook dat deze steen de tand des tijds kan doorstaan.

Travertin van naderbij bekeken

Net zoals heel wat andere types natuursteen, is travertin een kalksteen. Hij ontstaat namelijk doordat kalk zich in warm water afzet tegen bestaande laagjes kalksteen. Tussen deze laagjes komen blaadjes, takjes en ander organisch materiaal terecht wat de steen zijn kenmerkende poriën geeft. Voor gebruik binnenshuis worden die gaatjes vaak opgevuld en kiest men ervoor om travertin te impregneren, zodat het onderhoud beperkt blijft tot af en toe dweilen met een neutraal, niet-bijtend reinigingsmiddel.

Troeven van een travertin terras

Hoewel travertin poreus is en gaatjes vertoont, is de steen vrij robuust en dus ook geschikt voor gebruik buitenshuis. Hij is zelfs vorstbestendig op voorwaarde dat de gaatjes niet gestopt worden. Vaak is het stopsel zelf immers niet vorstbestendig, waardoor het kan uitbreken en de steen beschadigt. Travertintegels voor buiten moeten wel afgewerkt worden met een beschermende toplaag (getrommeld, gezoet of geborsteld).

Buitenvloeren in travertin onderhouden

In tegenstelling tot binnenvloeren, is het niet nodig om travertin voor buiten te impregneren. Het kan wel, maar u geniet maar even van de beschermende werking en bovendien houdt u zo vocht vast dat mogelijk onder de steen zit, waardoor vlekken en kringen kunnen ontstaan of de tegels zelfs kunnen loslaten. Omdat de steen na de winter vlekken kan vertonen, is een lenteschoonmaak wel aangewezen. Gebruik hiervoor een aangepast reinigingsmiddel.

Krijgt u uw terras niet meer schoon? Dan biedt natuursteenrenovatie soelaas. Onze specialisten komen vrijblijvend langs voor een plaatsbezoek. Contacteer ons voor meer informatie.