Terrazzo is een bijzonder stijlvolle vloerafwerking voor liefhebbers van Italiaanse grandeur. Nog nooit van gehoord, zeg je? In dit artikel vertellen we je meer over dit materiaal, waarvoor je het zoal kun gebruiken en wat je kunt doen bij schade.

 

Wat is terrazzo precies?

Terrazzo – ook wel ‘granito’ genoemd – is een vloerafwerking die bestaat uit korrels van marmer of een ander materiaal zoals gekleurd cement of gepolijste klei. Tarrazzo, wat letterlijk ‘terras’ betekent, is ontstaan in de Italiaanse kerkenbouw. Restmateriaal van marmer en graniet werd daar in de betonnen vloeren gegoten. Door intensief op die vloeren te lopen, kwamen de korreltjes marmer en graniet na verloop van tijd bloot te liggen. De Italianen vonden dit zo mooi, dat ze de techniek verder gingen ontwikkelen.

In onze streken raakten cementgebonden terrazzovloeren in zwang vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw. Vandaag bestaat er ook een vorm van kunststof terrazzo. Daarbij wordt geen cement gebruikt, maar epoxy. Dit soort vloeren is erg trendy en vooral in de VS zeer populair. Ook bestaan er alternatieven in vinyl met een terrazzo-look. Deze vloerafwerkingen kun je evenwel niet vergelijken met de authentieke, Italiaanse terrazzovloeren.

 

Waarvoor wordt terrazzo zoal gebruikt?

Terrazzo wordt zowel voor binnen- als buitenvloeren gebruikt. Aangezien de kleurmogelijkheden quasi eindeloos zijn, past een terrazzovloer in tal van ontwerpen, of ze nu klassiek of modern zijn.

Daarnaast wordt de techniek ook vaak in keukens toegepast, bij werk- of aanrechtbladen. In dat geval spreken we meestal over ‘granito’.

 

Onderhoud van terrazzo

Om je vloer (of keukenblad) in een goede conditie te houden, maak je het oppervlak het best regelmatig schoon. Doe dit met een sopje van lauw water en een natuurlijke zeep. Gebruik zeker nooit bijtende of zuurhoudende middelen, zoals schoonmaakproducten met citroen.

Als je vloeistoffen op het oppervlak morst, kun je die het best onmiddellijk verwijderen. Zo vermijd je blijvende vlekken.

 

Schade aan jouw terrazzovloer?

Door intensief gebruik kan terrazzo na verloop van tijd beschadigd raken. Denk aan haarscheurtjes, verontreinigingen of een verlies van glans. Is jouw vloer in terrazzo beschadigd en aan renovatie toe? Onze experten helpen je graag om je vloer er weer als nieuw te doen uitzien.

Neem snel contact met ons op!