Leisteen is een bijzonder gesteente met een unieke structuur: verschillende laagjes klei-sediment, kwarts en andere mineralen. Daarom vergt leisteen wat extra aandacht. Want hoewel de steen van nature een mooie glans heeft, wordt hij bij verkeerd of onvoldoende onderhoud snel dof. Bovendien is het materiaal vlek- en krasgevoelig. Enkele nuttige tips op een rijtje.

Regelmatig stofzuigen

Dé vuistregel voor iedereen met een natuurstenen vloer is regelmatig stofzuigen of vegen, ongeacht welke steensoort u in huis hebt. Zandkorrels kunnen over het oppervlak schuren en daardoor krassen veroorzaken. Om hardnekkiger vuil te verwijderen of vlekken te lijf te gaan, kunt u ook af en toe dweilen, op voorwaarde dat u niet te veel water gebruikt en de juiste schoonmaakmiddelen inzet.

Gebruik de juiste producten … in de juiste hoeveelheid!

Een van de meest gemaakte fouten is leisteen behandelen met een té voedend product. Zulke producten laten al snel een vetlaagje achter dat u niet zomaar kunt verwijderen. Ga ook zeker niet aan de slag met een sterk ontvettend schoonmaakmiddel, want dat droogt leisteen uit en maakt hem lichter. Kies liever voor neutrale, licht alkalische reinigers. En let er dan goed op dat u de juiste hoeveelheden gebruikt.

Hardnekkige vlekken verwijderen uit leisteen?

Blijft er na bovenstaande stappen een hardnekkige vlek zichtbaar? Of vertoont uw leisteen krassen? Neem dan zeker niet uw toevlucht tot huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Contacteer een specialist die u kan vertellen wat u het beste doet. In de meeste gevallen valt het probleem te verhelpen door natuursteenrenovatie. Eerst moeten er stapsgewijs laagjes van de steen geschuurd worden zodat het oorspronkelijke oppervlak tevoorschijn komt. Vervolgens wordt het blootgelegde oppervlak gepolijst. Op die manier wordt de natuurlijke glans van de steen hersteld en is hij klaar voor een extra beschermlaag!

Voorkomen is beter dan genezen

U kunt ervoor kiezen om de renovatie van uw leisteen te combineren met impregneren. Deze techniek legt een speciale beschermlaag met een vuil- en waterafstotende werking. Dit verlaagt de gevoeligheid voor vlekken en maakt uw leisteen meteen ook makkelijker om te onderhouden.